Mureşan nu are voie să dea ochii cu Remeş

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Procurorii solicită urmărirea penală pentru trafic de influenţă a actualului ministru al agriculturii. Procurorul general Codruţa Kovesi a solicitat ieri Comisiei Speciale de la Cotroceni

Procurorii solicită urmărirea penală pentru trafic de influenţă a actualului ministru al agriculturii.

Procurorul general Codruţa Kovesi a solicitat ieri Comisiei Speciale de la Cotroceni aviz pentru începerea urmăririi penale pe numele ministrului agriculturii, Decebal Traian Remeş. Kovesi l-a înştiinţat şi pe premierul Călin Popescu Tăriceanu despre demersul său.

Solicitarea vine ca urmare a deciziei DNA de a-l cerceta pe ministrul Remeş pentru trafic de influenţă în dosarul în care astăzi Curtea de Apel Bucureşti decide dacă îl arestează pe fostul ministru al agriculturii Ioan Avram Mureşan, acuzat de complicitate la cumpărarea influenţei.

Procurorii DNA au ajuns la Mureşan şi Remeş după ce au interceptat telefoanele omului de afaceri Gheorghe Ciorbă, acuzat în aceeaşi cauză de cumpărarea traficului de influenţă. Între timp, Ciorbă a devenit şi denunţător în dosar, astfel că nu s-a pus şi problema reţinerii lui.

Dacă în momentul reţinerii lui Mureşan, numele lui Remeş apărea ca zvon în dosar, ieri acest lucru a devenit oficial, mai ales că judecătorii Tribunalului Bucureşti, care au decis cercetarea în libertate a lui Ioan Avram Mureşan, i-au pus în vedere acestuia că riscă să fie arestat în cazul în care ia legătura cu o serie de persoane stabilite de instanţă, printre care denunţătorul, fiul şi concubina acestuia, precum şi ministrul Decebal Traian Remeş.

Filat şi înregistrat

Conform DNA, procurorii deţin o serie de înregistrări video cu interceptări ambientale, din care reiese că Mureşan ar fi intervenit pe lângă Remeş în scopul sprijinirii SC Construct Europrompt SRL - Satu Mare, controlată de Ciorbă, pentru ca acesta să câştige o licitaţie organizată de Direcţia pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală Vâlcea, în schimbul remiterii direct a mai multor produse alimentare în valoarea de 1.500 RON, precum şi a sumei de 15.000 de euro.

Obiectivul licitaţiei era ameliorarea terenurilor agricole, iar valoarea proiectului este de aproximativ 11 miliarde de lei vechi (1,1 milioane de lei noi ), cu o durată de realizare de doi ani. Potrivit unor surse din DNA, Remeş ar fi fost filmat când lua plicul cu bani. Este însă neclar de ce nu a fost reţinut pentru 24 de ore. Constituţia permite acest lucru în situaţie de flagrant chiar şi în cazul miniştrilor.

Ulterior, susţine DNA, Mureşan ar fi acceptat promisiunea ca Gheorghe Ciorbă să îi ofere lui Remeş un Audi Q 7, în schimbul câştigării altor două licitaţii în curs de derulare la Inspectoratul Teritorial de Regim Silvic şi de Vânătoare - Râmnicu Vâlcea.

Mureşan a declarat instanţei că "totul este o înscenare". Ieri, ministrul Remeş a avut o întrevedere cu premierul Călin Popescu Tăriceanu la Palatul Victoria, însă a refuzat să facă declaraţii cu privire la ancheta care îl vizează.

Premierul a precizat că Parchetul s-a distins, în doi ani de zile, printr-o "grabă deosebită" care a făcut ca unii membri ai Cabinetului să fie anunţaţi că fac obiectul unor cercetări, preşedintele să ia măsura suspendării din funcţie, iar în final să se decidă neînceperea urmăririi penale.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite