Moţiunea depusă de PSD a fost respinsă de Senat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mircea Geoană, preşedintele Senatului
Mircea Geoană, preşedintele Senatului

Senatul a respins moţiunea introdusă de PSD+PC prin care se cerea demisia ministrului Apărării, Gabriel Oprea. Ministrul Apărării a subliniat că singura miză a acestui demers este atacarea Uniunii Naţionale pentru Progresul Românie, partidul pe care l-a creat şi care va "detrona PSD".

Moţiunea simplă "Guvernanţi, opriţi umilirea pensionarilor şi militarilor români!" a fost respinsă de plenul Senatului, cu 65 de voturi "împotrivă", 49 "pentru" şi nicio abţinere.

Potrivit Agerpres, social-democraţii l-au acuzat pe ministrul Apărării de declaraţii "dinadins ambigue şi foarte calculate" în plenul Senatului, la Guvern, dar şi la Cotroceni pe tema pensiilor militarilor.

''Eu ţin la haina militară. Sunt un om de onoare şi ţin la principiile mele. Nu cer nimănui onoare şi principii. Dar vreau măcar respect pentru instituţiile statului! Tocmai de aceea vă cer, stimaţi colegi, să nu amestecaţi borcanele. Lăsaţi Armata în pace! (...) Să le fie ruşine celor care au impresia că totul e de vânzare, că totul e permis şi că totul trebuie pus în slujba intereselor de partid! Dacă aveţi de purtat o luptă pe terenul politic, comportaţi-vă ca adevăraţi bărbaţi politici. Nu vă ascundeţi în spatele moţiunilor, nu vă urcaţi pe spatele militarilor, nu vă bateţi joc de instituţiile acestei ţări! Şi, cel mai important, nu târâţi Armata Română în noroiul vostru politic!'', a spus Gabriel Oprea în plenul Senatului, la dezbaterea moţiunii.

''Am refuzat să pactizez cu crima organizată. (...) Am refuzat să-mi sacrific onoarea de militar de dragul funcţiei. Ca urmare, am fost forţat să plec din partidul în care am crezut şi pentru care am muncit atâţia ani. Mi-am creat un nou drum şi alături de mine au venit tot mai mulţi oameni. Astăzi, UNPR este un partid politic ce activează pe zona de centru-stânga a politicii româneşti. Este un partid ce pune la baza acţiunilor sale interesul naţional şi dialogul cu sindicatele. Este partidul care va sparge monopolul PSD şi-l va detrona din poziţia de principal exponent al stângii. Ceea ce părea imposibil a devenit iminent: steaua PSD apune'', a mai punctat Oprea.

Reprezentanţii alianţei PSD+PC consideră legea propusă de Guvern prevede recalcularea tuturor pensiilor în plată, iar acest lucru va provoca diminuarea veniturilor militarilor.

Iniţiatorii moţiunii susţin că, în ciuda zecilor de proteste şi a sutelor de ore de dialog şi dezbatere, Guvernul Boc a venit în Parlament cu un proiect de act normativ al cărui cuprins este, în proporţie de peste 95%, textul actualei Legi 19/2000.

Social-democraţii susţin că proiectul legii sistemului unitar al pensiilor publice este "nefundamentat, contradictoriu şi incoerent" şi reprezintă "o improvizaţie legislativă".

Ei au atras atenţia că prevederile Curţii Constituţionale a României (CCR) arată că "în cazurile în care din recalculare rezultă un cuantum mai mare al pensiei se va plăti acesta, iar dacă noul cuantum rezultat este mai mic se va acorda în continuare pensia anterior stabilită şi aflată în plată, fără a se aduce vreo atingere drepturilor legal câştigate anterior".

Semnatarii moţiunii consideră că nerespectarea deciziei CCR de către Guvern, plasează proiectul legii sistemului unitar de pensii într-o sferă de neconstituţionalitate, întrucât încalcă principiul neretroactivităţii.

Conform iniţiatorilor moţiunii, elita militară, generalii şi coloneii care au asigurat conducerea Armatei, sunt "stigmatizaţi" în faţa populaţiei ca fiind vinovaţi de situaţia dezastruoasă a sistemului de pensii, iar în nicio ţară NATO şi UE primul-ministru nu şi-ar fi permis să propună în Parlament "o lege discreţionară".

Moţiunea simplă a PSD+PC privind domeniul Apărării a fost semnată de 36 de parlamentari, dintre care doi de la PNL.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite