Moţiunea Crin - câştigătoare, criticii îi cer schimbare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Liderul PNL Crin Antonescu a obţinut ieri un nou mandat la şefia partidului, fiind votat de 986 de liberali, în timp ce un sfert dintre delegaţi, adică 357, l-au preferat pe Ludovic Orban. Susţinătorii lui Orban îi reproşează preşedintelui lipsa de comunicare în partid şi îi cer să-şi schimbe comportamentul pentru a păstra formaţiunea unită.

Crin Antonescu a ieşit victorios ieri, în bătălia pentru şefia partidului, chiar dacă rândul nemulţumiţilor din partid s-a îngroşat în ultima zi. Dacă vineri Orban obţinuse sprijinul a 258 de liberali, ieri a câştigat cu 100 de voturi mai mult. Diferenţa a fost justificată şi de modalitatea de vot - vineri s-a votat prin ridicare de mână, iar ieri opţiunea a fost exprimată pe buletine de vot.

În perioada dinaintea Congresului, propunerea lui Antonescu privind votul pe liste pentru alegerea conducerii a stârnit reproşuri din partea unor liberali precum Călin Popescu Tăriceanu, Renate Webber, Adriana Săftoiu, Dan Motreanu şi Puiu Haşotti. Mai mult, Săftoiu şi Motreanu au refuzat şi oferta lui Orban de a fi incluşi în lista sa de vicepreşedinţi. „Nu mi s-a părut normal să apar pe o listă în condiţiile în care m-am opus vehement acestui sistem de alegere a conducerii partidului", ne-a declarat Adriana Săftoiu.

Corul nemulţumiţilor

Modificările la statut dorite de Antonescu au fost însă doar picătura care a umplut paharul pentru mulţi dintre liberali. Aceştia îi reproşează actualului preşedinte că nu a menţinut strânsă legătura cu teritoriul, aşa cum a promis la preluarea primului mandat de preşedinte.

„Eu ca simplu membru nu îmi pot permite să-i dau sfaturi domnului Antonescu. El preferă să se sfătuiască doar cu oamenii pe care i-a şi promovat în echipa sa. Pentru el, simplii membri nici nu există", spune fostul prefect al Capitalei, Cătălin Deaconescu, inclus de Orban pe lista sa de conducere.

La rândul său, senatorul Gabriel Berca îl acuză pe Antonescu că nu a menţinut comunicarea cu grupurile parlamentare. „Nu e normal ca oameni precum liderul grupului din Cameră, Călin Popescu Tăriceanu, sau cel de la Senat, Puiu Haşotti, să nu facă parte din conducere sau să nu participe la deciziile conducerii partidului", afirmă Berca.

Acesta susţine că sub conducerea lui Antonescu PNL stă în umbra PSD şi se axează pe discursuri tăioase, în loc de a acţiona ca un veritabil partid de opoziţie. „Antonescu trebuie să facă ceva pentru a rezolva situaţia dacă vrea să ţină partidul unit", a încheiat Berca.

De cealaltă parte însă, Antonescu susţine că îşi cunoaşte foarte bine atribuţiile şi consideră nejustificate acuzaţiile formulate de unii liberali. „Eu ştiu foarte bine că preşedintele nu trebuie să se transforme în telefonista partidului", ne-a declarat preşedintele PNL.

Orban rămâne în echipă

După anunţarea oficială a rezultatelor, cei doi contracandidaţi s-au felicitat şi au promis că vor colabora în continuare. „Ludovicul şi Crinul vor merge împreună. Să n-aveţi nicio îndoială!", a spus Orban, declarându-se mulţumit de rezultatul obţinut.

„Pentru mine nu e un moment de entuziasm. Mă domină sentimentul de responsabilitate. Pe parcursul a trei ani cel puţin PNL va sta singur în calea unei maşinării care luptă împotriva noastră. Am convingerea însă că vom izbândi", a arătat şi Antonescu, în discursul său de încheiere a Congresului.

Echipa lui Antonescu

Vicepreşedinţi:
Aristotel Căncescu
Daniel Chiţoiu
Mircea Diaconu
Victor Paul Dobre
Relu Fenechiu
Lucian Iliescu
Răducu Filipescu
Rareş Mănescu
Vlad Moisescu
Norica Nicolai
Cornel Popa
Dan Radu Ruşanu
Romeo Stavarache
Varujan Vosganian
Mihai Voicu

Biroul Politic Central:
Florin Alexe
Cristian Anghel
Teodor Atanasiu
Cristian Bîgiu
Ilie Bolojan
Mariana Câmpeanu
Andrei Chiliman
Andrei Marga
Mircia Muntean
Mircea Moloţ
Marius Nicoară
Marian Petrache
Octavian Popa
Nicolae Robu
Adrian Semcu
Radu Stroe
Marcel Vela

Poze cu lideri şi bârfe pe la colţuri

Rezultatul previzibil al cursei pentru şefia partidului i-a făcut pe delegaţii de la Congresul PNL să-şi umple timpul, pe holuri, cu diverse activităţi. Pozele cu lideri ai PNL precum Crin Antonescu, Ludovic Orban, Varujan Vosganian sau Norica Nicolai au fost atracţia zilei pentru liberalii din teritoriu. Nici preşedintele de onoare al PNL, Mircea Ionescu-Quintus nu a scăpat de entuziasmul „fanilor". În timp ce aştepta singur la tribună rezultatele finale, Quintus a fost asaltat de zeci de liberali care s-au aşezat pe scaunele celorlalţi lideri, ieşiţi pe hol.

Pe la colţuri, foarte puţin erau cei care îşi ocupau timpul cu discuţii politice serioase, majoritatea preferând să facă glume pe seama învinşilor şi învingătorilor, deja cunoscuţi. Doar discursurile celor doi candidaţi i-au ţinut pe scaune pe delegaţi. În timpul celorlalte luări de cuvânt holul a fost mai plin decât sala.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite