Moţiune de cenzură cu repetiţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

USL încearcă, săptămâna viitoare,  demiterea Guvernului. Dacă nu va reuşi, Opoziţia va repeta tentativa după alegerile locale.

USL a depus, ieri, prima moţiune de cenzură împotriva Guvernului condus de Mihai Răzvan Ungureanu, iar votul pe acest subiect va fi dat, probabil, săptămâna viitoare. Dezavantajaţi de aritmetica parlamentară, liderii USL au anunţat o nouă moţiune după alegerile locale, pentru care au nevoie de un nou lot de dezertări din tabăra Puterii.

Depunerea moţiunii de cenzură este însoţită şi de alte acţiuni ale USL la nivelul Senatului şi al Camerei, ceea ce echivalează cu renunţarea la greva parlamentară.

Pentru aprobarea moţiunii de cenzură, Opoziţia ar avea nevoie de 231 de voturi, în condiţiile în care Legislativul mai are 460 de parlamentari, faţă de cei 471 cât avea iniţial. Conform articolului 113 din Constituţie, Camera Deputaţilor şi Senatul, în şedinţă comună, pot retrage încrederea acordată Guvernului prin adoptarea unei moţiuni de cenzură, cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor.

Pe hârtie, Opoziţia are 215 parlamentari, după ce, ieri, doi deputaţi, Gheorghe Hogea şi Liviu Rusu, au anunţat că trec de la PDL la PNL.  Alţi doi parlamentari din tabăra Puterii au negociat cu Opoziţia. Unul dintre aceştia este deputatul PDL Marius Dugulescu, care a avut, ieri, o întâlnire informală cu şeful PNL, Crin Antonescu, şi a promis sprijin pentru moţiunea de cenzură. Opoziţia ar avea promisiuni de sprijin şi de la senatorul UNPR Corneliu Grosu.

In total, USL s-ar baza pe  217 voturi, insuficiente pentru adoptarea moţiunii de cenzură. Liderii USL afirmă, neoficial,  că li s-a putea alătura şi alţi parlamentari ai Puterii, cum ar fi senatorul PDL Mihaela Popa, dar că timpul până la votarea moţiunii este prea scurt pentru schimbarea majorităţii.
De cealaltă parte a baricadei, şi Puterea şi-a luat măsuri de precauţie. PDL şi  UDMR au interzis propriilor parlamentari să voteze la moţiunea de cenzură. Cei care vor încălca interdicţia vor fi excluşi din partid. Conducerea PDL vrea să evite apariţia unor surprize neplăcute la votul secret cu bile.

Ce se schimbă după alegeri

În aceste condiţii, Opoziţia ia în calcul depunerea unei noi moţiuni de cenzură după alegerile locale din luna iunie. Pentru a reuşi un astfel de pas însă, USL trebuie să depăşească o barieră de ordin constituţional. Potrivit legii fundamentale, deputaţii şi senatorii care au semnat o moţiune  nu mai pot iniţia, în aceeaşi sesiune, o nouă moţiune de cenzură, cu excepţia cazului în care Guvernul îşi angajează răspunderea. Tocmai din acest motiv, USL a depus, ieri, moţiunea de cenzură semnată de numărul minim de parlamentari - 116. În acest fel, 101 dintre susţinătorii Opoziţiei ar putea semna altă moţiune, dar USL mai are nevoie de 14 sprijinitori din tabăra Puterii. Surse din PNL susţin însă că, în cazul unui eşec „serios" al PDL la alegerile locale, este posibil ca dezertările din tabăra Puterii să continue.

Situaţia de la Senat

Până la dărâmarea Guvernului, Opoziţia se va întoarce la lucrările Parlamentului, după două luni de grevă, având şanse serioase de a influenţa lucrurile, în special la Senat, unde PDL şi USL sunt la egalitate de voturi - 66. Deja liderul PSD, Victor Ponta, a anunţat că Opoziţia va susţine în Senat o lege a votului uninominal „pur" spre deosebire de votul mixt, aprobat în comisia pentru codul electoral. Chiar dacă legea respectivă ar pica, ulterior, la Camera Deputaţilor, for decizional, pentru Opoziţie ar fi important să înregistreze o victorie de etapă şi să incrimineze PDL pentru refuzul de a introduce votul uninominal „pur".

Toate calculele USL în privinţa Senatului sunt valabile doar în două variante. Fie unul cei doi senatori independenţi - Mircea Geoană şi Cezar Măgureanu - sprijină USL, fie Opoziţia mai racolează parlamentari din rândurile Puterii.
Deocamdată, atitudinea lui Geoană, exclus din PSD în luna decembrie, a fost una ambiguuă, deşi a declarat că este dispus să susţină o moţiune de cenzură a Opoziţiei. Cezar Măgureanu a părăsit UNPR, dar a rămas independent şi a dat asigurări că nu va vota împotriva Guvernului.

"Vom introduce moţiunea de cenzură cu numărul minim cerut - 116 - pentru ca, eventual, după 10 iunie să putem depune o a doua moţiune de cenzură, dacă nu trece asta.''
Victor Ponta preşedinte PSD

"Eu cred că nu vor mai fi plecări din PDL, dar, sigur, voinţa deputaţilor nu o putem identifica. Eu contez pe responsabilitatea tuturor parlamentarilor care de trei ani se află în sfera puterii.''
Ioan Oltean secretar general al PDL

USL a părăsit lucrările Camerei

Opoziţia a părăsit, ieri, lucrările Camerei Deputaţilor în prima zi după ce a renunţat la greva parlamentară. Parlamentarii USL au fost nemulţumiţi de faptul că propunerea de introducere pe ordinea de zi a cererii de revocare din funcţie a preşedintelui forului, Roberta Anastase, nu a fost supusă votului. Preşedintele de şedinţă, Ioan Oltean (PDL), a anunţat că solicitarea USL privind revocarea din funcţie a Robertei Anastase se trimite Biroului Permanent al Camerei.

„Aţi venit cu o temă totalmente nepregătită, deşi aţi avut la dispoziţie atât timp. Eu regret amarnic dacă decizia dumneavoastră de a părăsi sala de şedinţe este una neserioasă, eu cred că nu aveţi temei juridic", a spus Oltean. El a mai spus că solicitarea USL încalcă prevederile regulamentare, potrivit căreia revocarea preşedintelui Camerei poate fi cerută de grupul care l-a propus.

Liderii USL, camarazi până la liste

PSD şi PNL au probleme în Bucureşti, după ce liderii celor două partide  nu s-au pus de acord în privinţa candidatului pentru sectorul 6 al Capitalei.
Biroul Politic Central al PNL a votat, ieri, o rezoluţie potrivit căreia liberalii vor să ceară în cadrul negocierilor cu PSD să dea candidatul USL la Primăria Sectorului 6. În caz contrar, este posibil ca PSD şi PNL să aibă candidaţi separaţi la toate primăriile de sector, după cum a precizat şi preşedintele PNL Crin Antonescu. „Protocolul USL ne permite să avem candidaţi separaţi la primăriile de sector. Negocierile vor continua şi vom lua o decizie în acest sens", a declarat Antonescu.

Decizia liberalilor vine după ce negocierile în privinţa candidaturii la Primăria sectorului 6, cu partenerii social-democraţi, nu au dus la un numitor comun. PNL insistă ca pentru această funcţie să candideze vicepreşedintele PNL Rareş Mănescu, în timp ce social-democraţii îl propun pe senatorul PSD, Gabriel Mutu. De asemenea, o altă variantă agreată de PSD a fost nominalizarea conservatorului Ştefan Florescu, însă şi acest nume a fost respins de liberali.

Ponta vrea listă comună

De partea cealaltă, preşedintele PSD, Victor Ponta, a declarat că din punctul său de vedere doreşte ca USL să aibă candidaţi comuni la toate sectoarele Capitalei. „Noi avem foarte clar în acord că la Bucureşti susţinem un candidat comun şi acela este Sorin Oprescu. Protocolul nu ne obligă să avem candidaţi comuni decât la judeţ şi municipii reşedinţă de judeţ. Nu ne obligă şi mai jos", a afirmat Ponta.

Referitor la candidatul pentru funcţia de primar al sectorului 6, liderul PSD a precizat că Ştefan Florescu are şansele cele mai mari să câştige. „După toate sondajele noastre, e domnul Florescu de la PC. Întâmplător, v-o spune un PSD-ist", a adăugat Ponta.

O decizie în privinţa candidatului USL la sectorul 6 va fi luată în următoarele zile. Liderul PNL, Crin Antonescu, a subliniat că liberalii doresc să încheie până la sfârşitul acestei săptămâni lista candidaturilor pentru locale, inclusiv în Bucureşti.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite