Morar, despre concursul pentru şefia DNA: Oamenii buni nu s-au înscris în actuala procedurã

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto Adevarul/ Daniel Morar
Foto Adevarul/ Daniel Morar

Fostul şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), Daniel Morar, a declarat, miercuri, cã procurorii buni profesional din DNA nu s-au înscris în cursa pentru şefia instituţiei, probabil din cauza poziţiilor pe care ministrul Mona Pivniceru le-a avut faţã de aceastã instituţie înainte de a prelua mandatul de la Justiţie, transmite Agerpres.

Morar a participat, miercuri, la o dezbatere organizatã de Grupul pentru Dialog Social (GDS), cu ocazia lansãrii cãrţii "Eu votez DNA! De ce meritã sã apãrãm instituţiile anticorupţie", al cărei autor este Cristian Ghinea.

Întrebat de ce procurorii cei mai buni din punct de vedere profesional din DNA nu s-au înscris la concursul pentru ocuparea funcţiei de procuror-şef al Direcţiei, Daniel Morar a rãspuns: "Au fost nişte întâlniri pe care ministrul Justiţiei le-a organizat cu procurorii din sistem înainte de a demara aceste proceduri. Şi, înainte de aceste discuţii, una din întrebãrile procurorilor a fost: «Ce o sã faceţi, doamnã ministru, dacã se prezintã doar exoticii?» . Rãspunsul a fost: «dacã o sã se prezinte doar exoticii, o sã numesc exotici». Colegii mei i-au spus cã nu se poate, pentru cã sunt funcţii importante. Probabil natura acelei discuţii, probabil poziţiile ministrului Justiţiei faţã de DNA, de dinainte de a ajunge ministru, i-au determinat pe procurorii din DNA sã nu participe la aceastã procedurã. Ce pot sã vã spun cu certitudine este cã majoritatea colegilor buni din DNA nu s-au înscris în aceastã procedurã".

Daniel Morar considerã cã activitatea DNA va fi mult influenţatã de modul în care va fi condusã de viitorul procuror-şef.

"Ce se va întâmpla de aici încolo? Depinde foarte mult de cel care va fi numit şef al DNA. Procurorii care lucreazã acum în DNA, în principiu, nu dispar de acolo. Nu ar trebui sã fie schimbãri majore de atitudine, însã depinde foarte mult de şeful instituţiei, de ideile pe care le induce procurorilor şi depinde de ceea ce face procedural. Un procuror-şef are atribuţii care îi permit sã infirme soluţiile în dosarele colegilor, dar va avea de dat explicaþii public. Eu spun cã nu este ireversibil nimic la DNA. Ştiu cã procurorilor le poţi da de ales: dacã le creezi condiţiile sã fie curajoşi, sã îşi facã meseria la cote înalte, şi-o fac. Dacã le creezi condiţii sã fie laşi şi leneşi, or sã fie laşi şi leneşi. Sunt procurori, chiar şi din DNA, acum plecaţi prin altã parte, care afirmau: «dacã şeful ne spune sã facem dosare, facem, dacã ne spune sã nu facem, nu facem» ", a explicat Morar.

El a adãugat cã procurorii respectivi nu s-au mai înscris în cursã pentru cã nu au dorit sã fie respinşi pe o procedurã care nu era transparentã.

"La mine a fost o altã problemã, pentru cã s-au fãcut afirmaţii cã o sã propunã pe oricine, mai puţin pe Daniel Morar. V-am rãspuns la întrebarea de ce nu mi-am depus şi eu candidatura. (...) Aceşti oameni au fost la discuţia cu ministrul Justiţiei, nu am intermediat-o eu şi ei au perceput corect. Vã spun cã nicio procedurã de alegere a procurorilor generali nu este infailibilã, depinde de buna credinţã şi priceperea ministrului. Iar actualul ministru al Justiţiei a avut poziţii critice faţã de DNA în necunoştinţã de cauzã. Critici aduse DNA-ului, s-a pronunţat cã sunt dosare politice. A fost o atitudine de respingere din partea colegilor mei. Spuneau: «un asemenea om nu poate sã facã o procedurã corectã din moment ce are idei preconcepute despre anumite dosare». Vã garantez cã, dacã ar fi o altã procedurã, cu siguranţã s-ar înscrie, pentru cã oamenii buni nu s-au înscris în actuala procedurã", a mai spus Morar.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite