Monica Macovei: Adrian Năstase are calitatea de deţinut. Autorităţile să încheie această stare de confuzie și să aplice legea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fostul ministru al Justiției Monica Macovei solicită autorităților să pună capăt "stării de confuzie" în legătură cu situația juridică "a condamnatului Năstase Adrian" și să aplice legea, fostul premier având calitatea de deținut.

"Solicit autorităților statului român să pună capăt acestei stări de confuzie, de un ridicol desăvârșit, menținută și întreținută cu bună știință, în legătură cu situația juridică a condamnatului Năstase Adrian, și să aplice legea. Condamnatul Năstase Adrian este în prezent arestat, conform art. 442 alin. 1 CPP, în baza mandatului de executarea a pedepsei închisorii de 2 ani emis de către Tribunalul București. Arestarea condamnatului a fost efectuată de către organele de poliție însărcinate cu executarea mandatului, în seara de 21 iunie 2012", susține Macovei, într-o postare pe blog.

"După arestare, în timp ce se află în custodia polițiștilor de la executări penale din cadrul Direcției Generale de Poliție a Municipiului București condamnatul, din cauza autovătămărilor pe care și le-a produs, nu a mai putut fi transportat la Penitenciarul Rahova, unde urmează să-și execute pedeapsa, ci la o unitate de spital, pentru acordarea de îngrijiri medicale. Așadar, la această dată, condamnatul Năstase Adrian are calitatea de deținut, se află arestat sub puterea mandatului de executare a pedepsei emis de Tribunalul București, chiar dacă nu a fost încă introdus efectiv în regim penitenciar", explică fostul ministru al Justiției.

Macovei ridică din nou întrebarea cine a aprobat vizitarea lui Adrian Năstase de către membrii PSD, alți politicieni sau persoane care nu erau rude ale deținutului, considerând că trebuie publicate cererile de vizită și aprobările. Ea cere răspuns și dacă au fost toate aceste persoane supuse controlului, așa cum prevede legea executării pedepselor.

"Au fost mai mult de o vizită pe zi și 4 pe lună? Dacă da, de ce s-a încălcat legea și cine va răspunde pentru asta? Cine a stabilit că, după intervenția chirurgicală, condamnatul Adrian Năstase nu poate fi încarcerat și tratat în spitatul Penitenciarului Rahova, cel mai bine dotat spital-penitenciar datorită inclusiv medicului Șerban Brădișteanu, fost senator PSD și inculpat și el de DNA", mai solicită răspunsuri Macovei.

Monica Macovei precizează faptul că în fața legii toți oamenii sunt egali.

"Este un principiu de drept care trebuie respectat de toată lumea, indiferent de funcție sau afinitate politică. Un stat sănătos din punct de vedere legal este cel în care legea se aplica tuturor, în mod egal.

Respectarea legii este singurul motiv pentru care voi continua să iau atitudine publică, chiar daca ating interese private sau de partid.

O fac pentru toti cetățenii onești care consideră, ca și mine, că respectarea legii nu înseamna nici "răutate" și nici "poziție inumană". Este garanția statului de drept”, scrie Monica Macovei pe blogul personal.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite