Macovei: Rolul meu e să aplic criteriile pentru candidaţii ARD; s-ar putea să existe supărări

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Monica Macovei face ordine şi în Uniunea Europeană
Monica Macovei face ordine şi în Uniunea Europeană

Persoanele condamnate definitiv, arestate preventiv, trimise în judecată sau care au averi disproporţionate, care au încheiat contracte netransparente cu statul, au colaborat cu Securitatea, au trecut de la un partid la altul nu vor putea candida din partea ARD, potrivit codului etic al alianţei.

Codul Etic al Alianţei România Dreaptă (ARD) a fost prezentat, astăzi, de vicepreşedintele PDL Monica Macovei şi conţine criteriile de integritate în baza cărora vor fi desemnaţi candidaţii comuni la alegerile parlamentare din 9 decembrie.

Macovei a enumerat mai multe seturi de criterii pentru viitorii candidaţi ai ARD şi care se referă la latura penală, incompatibilităţi, colaborarea cu Securitatea, morala publică şi traseismul politic.

"Fiecare formaţiune va avea aceste criterii şi le va aplica când îşi face lista, apoi va trimite Comisiei de etică lista. Cerem şi documente cum sunt declaraţia de avere şi de intrese completată în forma ANI, CV detaliat, inclusiv cu competenţele candidaţilor în raport de comisiile parlamentare, iar celor care azi sunt parlamentari le cerem să spună ce au făcut patru ani. Cerem declaraţie pe propria răspundere că nu au colaborat cu Securitatea sau că nu au deţinut funcţii politice retribuite în aparatul PCR", a spus Macovei.

Ea a mai spus că există posibilitatea ca aceste criterii să nu fie bine primite de către membri ai ARD.

"Rolul meu e să aplic criteriile. S-ar putea să existe ostilitate, supărări, insulte, calomnii, nu mă interesează. Rolul meu e să merg înainte şi să aplic aceste criterii. PDL a fost întru totul de acord cu aceste ciriterii", a mai spus Macovei.

"Comparând cu USL, aceste criterii sunt diferite. La USL probabil modelul de candidat USL e senatorul Cătălin Voicu. USL face zid în jurul celor cercetaţi penal", a susţinut Macovei.

Monica Macovei a menţionat că această Comisie de etică este formată din 5 membri, ea deţinând funcţia de preşedinte. Potrivit lui Macovei, decizia privind candidaturile se va lua în cadrul Comsiei prin vot.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite