Monica Macovei intră într-un nou scandal cu parlamentul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

prezenta în scrisoare punctul de vedere al unui expert european, conform căruia parlamentarii români sunt cei care obstrucţionează lupta anticorupţie. Prima întrebare pe care şi-au pus-o cei

prezenta în scrisoare punctul de vedere al unui expert european, conform căruia parlamentarii români sunt cei care obstrucţionează lupta anticorupţie. Prima întrebare pe care şi-au pus-o cei prezenţi a fost cine este acest expert, necunoscut pentru senatori. "Ministrul justiţiei ne-a prezentat, printr-o scrisoare, punctul de vedere al unui expert despre care nu ştie nimeni nimic", au spus cei din sală. Supărat a fost şi Văcăroiu, care a comentat: "Nu te duci la Bruxelles şi, în loc să aperi sistemul sau să dai explicaţiile care se cer, pui gaz pe foc şi acutizezi situaţia". Cei mai mulţi membri ai biroului s-au simţit jigniţi mai ales de textul scrisorii, din care reieşea că parlamentul este "duşmanul luptei anticorupţie". "Ministrul Macovei se duce la Bruxelles şi le demonstrează că procedura ei este foarte corectă, dar că parlamentul se opune", au mai spus senatorii, ca răspuns la afirmaţiile din textul scrisorii referitoare la modul cum ar trebui să fie numiţi procurorii cu funcţii de conducere de la Înalta Curte de Casaţie sau DNA. Chiar dacă Văcăroiu ar fi vrut să trimită scrisoarea la Comisia juridică pentru analiză, juriştii din birou au propus ca experţii preşedintelui Senatului să trimită un răspuns, pentru a nu se mai repeta o situaţie similară. Liberalul Paul Păcuraru, membru al Biroului Permanent, nu a fost nici el de acord cu modul cum a procedat ministrul justiţiei. "Personal, cred că doamna ministru greşeşte ţintele. Problemele de incompetenţă le transferă, din justiţie, parlamentului. Eu nu am văzut niciun parlamentar să se opună luptei anticorupţie", spune Păcuraru.

"Un motiv aparte de nelinişte şi de îngrijorare privind viitorul eforturilor în lupta anticorupţie este opoziţia parlamentară în ceea ce priveşte implementarea unei legislaţii eficace anticorupţie. Aşa cum s-a văzut, parlamentul a căutat în mod repetat să blocheze legislaţia vizând introducerea acquis-ului european în domeniul anticorupţiei sau alte angajamente făcute Uniunii Europene în acest domeniu, fie, pur şi simplu, prin respingerea propunerilor, fie prin modificarea proiectelor supuse adoptării în aşa fel încât acestea să devină inutile în lupta împotriva corupţiei", se arată în raportul expertului european, W. De Pauw, pe care ministrul Macovei l-a trimis conducerii Senatului.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite