Mona Muscă, recuperată de PDL

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Boc trece peste condamnarea comunismului şi propune electoratului un informator "Secu" Mona Muscă ar putea candida pentru parlamentare cu bincuvântarea PDL. Propunerea venită din partea

Boc trece peste condamnarea comunismului şi propune electoratului un informator "Secu"

Mona Muscă ar putea candida pentru parlamentare cu bincuvântarea PDL. Propunerea venită din partea filialei Neamţ pare a întruni asentimentul liderului Emil Boc.

"Ca şef al statului român, condamn explicit şi categoric sistemul comunist din România, de la înfiinţarea sa, pe bază de dictat, în anii 1944-1947 şi până la prăbuşire, în decembrie 1989", declara, în luna decembrie a anului trecut, preşedintele Traian Băsescu, de la tribuna Parlamentului.

Boc: Muscă, ispăşită de păcate

La mai bine de şase luni, PDL, partidul pe care l-a condus înainte de drumul spre Cotroceni, ia în braţe un exponent al fostului regim: Mona Muscă, fostă colaboratoare a Securităţii, nume de cod "Dana". "Mona Muscă figurează printre propunerile înaintate de judeţul Neamţ. Personal cred că nu avem niciun obstacol şi niciun motiv să-i refuzăm candidatura.

Aşteptăm ca Mona Muscă să îşi manifeste voinţa în acest sens", a anunţat ieri, liderul PDL, a spus Emil Boc. Cu numai câteva zile în urmă, colegul său, Cezar Preda, susţinea că "nu dorim să fie oameni care au fost colaboratori ai Securităţii".

"Şi-a ispăşit o bună parte din greşeala de a nu recunoaşte încă din primul moment că nu a făcut nimic rău în esenţă. Că a căzut în acea capcană, a plătit suficient", a explicat Boc natura excepţiei de la regulă în cazul Muscă.

Revenirea, semnal pentru foşti comunişti

"Nu mai am ce să comentez. Condamnarea comunismului a avut numai un rol şi o semnificaţie morale, că practic nu se poate întâmpla nimic. Sunt prea puternici cei care au revenit după ce sistemul, regimul s-a prăbuşit? Aceiaşi comunişti, aceiaşi securişti", conchide amar Ticu Dumitrescu, membru CNSAS şi unul dintre cei care au contribuit la redactarea raportului pentru condamnarea comunismului.

Pentru Radu Filipescu, preşedinte al grupului pentru Dialog Social, asumarea candidaturii unui fost informator al Secu ar putea intra în conflict cu modul în care partidele politice înţeleg să respecte public recomandările din raportul de condamnare a comunismului.

"Partidele vor avea o problemă în a arăta electoratului în ce măsură sunt capabile sau nu să urmeze acele recomandări din raportul Tismăneanu", crede Filipescu. Reprezentantul GDS mai susţine că, legal, Muscă nu are nici "o oprelişte pentru candidatură". "Electoratul, în cunoştinţă de cauză, va fi cel care va vota", avertizează Filipescu.

Personal cred că nu avem niciun obstacol şi niciun motiv să-i refuzăm candidatura. Şi-a ispăşit o bună parte din greşeala de a nu recunoaşte încă din primul moment că nu a făcut nimic rău în esenţă
Emil Boc,
preşedinte PNL

Condamnarea comunismului a avut numai un rol şi o semnificaţie morale, practic nu se poate întâmpla nimic. Sunt prea puternici cei care au revenit după ce sistemul, regimul s-a prăbuşit. Aceiaşi comunişti, aceiaşi securişti
Ticu Dumitrescu,
membru CNSAS

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite