Mona Muscă rămâne colaboratoare a Securităţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

un singur vot a făcut diferenţa.În urma respingerii contestaţiei, prima rezoluţie dată de către membrii Colegiului, cea de poliţie politică, rămâne în picioare, putând fi atacată,

un singur vot a făcut diferenţa.
În urma respingerii contestaţiei, prima rezoluţie dată de către membrii Colegiului, cea de poliţie politică, rămâne în picioare, putând fi atacată, conform legii, la Curtea de Apel. Mona Muscă a declarat că va recurge la această soluţie, în cazul în care rezultatul contestaţiei nu va fi cel scontat. Potrivit surselor, niciunul din cei zece membri ai conducerii CNSAS nu s-au pronunţat în favoarea contestaţiei Monei Muscă, şapte votând pentru respingerea acestui demers, în timp ce Mircea Dinescu, Cazimir Ionescu şi Dragoş Petrescu au preferat să se abţină. Pentru prima dată după mult timp, Colegiul a reuşit să tranşeze o problemă spinoasă în numai câteva minute. "N-a durat mult. S-a dat un vot la contestaţie, nu un nou vot pe dosar. Contestaţia dumneaei nu a reuşit să ne convingă", ne-au mai declarat sursele citate. Rezultatul votului l-a făcut pe Ticu Dumitrescu să aducă în premieră laude colegilor săi. "Este prima dată când mi-am felicitat propriii colegi, ceea ce e un lucru foarte rar", a declarat, după şedinţă, Ticu Dumitrescu, adăugând că regretă aprecierile nu tocmai pozitive pe care le făcuse pe un post de televiziune la adresa membrilor din Colegiu. În paralel, Colegiul CNSAS a mai adoptat două rezoluţii de necolaborare în cazul altor doi politicieni parlamentari şi alte nouă decizii similare pentru unii funcţionari ai Ministerului de Comunicaţii şi Tehnologia Informaţiilor, a precizat purtătorul de cuvânt al CNSAS, Carmen Popescu. "Sunt plevuşcă, nişte necunoscuţi", spun sursele citate. Conducerea CNSAS a mai deconspirat alţi 11 ofiţeri acoperiţi care figurau în diverse dosare cu nume conspirative, numele lor reale urmând să fie făcute publice.
Revederea, la tribunal
Deputatul Mona Muscă a anunţat, ieri, că nu va renunţa la mandatul de parlamentar, ca urmare a respingerii de către CNSAS a contestaţiei la decizia de poliţie politică, precizând că va continua să-şi apere drepturile în justiţie.
Muscă i-a acuzat pe membrii Colegiului că au încălcat Legea 187/1999, creând astfel un precedent periculos, şi a declarat că, din acest motiv, instituţia trebuie să se transforme într-un simplu administrator al dosarelor fostei Securităţi. "CNSAS nu poate fi o instanţă, pentru că membrii Colegiului - numiţi politic - au demonstrat că nu judecă obiectiv. În aceste condiţii, CNSAS ar trebui să fie doar un administrator al dosarelor, iar cei care vor să rămână în viaţa publică ar trebui să-şi pună la dispoziţia cetăţenilor dosarele, aşa cum am făcut eu. Cetăţeanul este singurul în măsură să judece şi să decidă", a spus Mona Muscă. Ea susţine că atât angajamentul de colaborare pe care l-a semnat, cât şi cele două caracterizări pe baza cărora instituţia condusă de Claudiu Secaşiu a emis verdictul de poliţie politică nu se încadrează în prevederile legii Ticu. "Niciunul dintre documentele care constituie probatoriul în cazul dosarului Mona Muscă nu reprezintă furnizare sau înlesnire a transmiterii de informaţii prin care să se fi denunţat activităţile sau atitudinile potrivnice regimului totalitar comunist, ori să fi fost de natură să aducă atingere drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale omului", a mai spus Mona Muscă.
Avocatul ei, fostul preşedinte liberal Valeriu Stoica, a precizat, la rândul său, că respingerea contestaţiei clientului său a fost nelegală, întrucât CNSAS nu a respectat dreptul acestuia la apărare şi a ignorat dispoziţiile legale care definesc poliţia politică şi colaboratorii acesteia.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite