Momentele politice ale anului 2009

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Anul politic care se încheie a stat sub zodia prezidenţialelor şi a unei campanii tensionate. În topul evenimentelor care au marcat scena politică se află şi căderea Guvernului, dar şi scrutinul pentru Parlamentul European.

Toate momentele-cheie ale anului politic 2009 au fost dictate, în opinia analiştilor consultaţi de „Adevărul", de scrutinul pentru Cotroceni, finalizat cu un nou mandat pentru Traian Băsescu.

Mai citiţi şi:

Moscova deranjată de afirmaţiile lui Traian Băsescu din campania electorală

Cel mai fraudat dintre pământeni

Guvernul a aprobat proiectul de buget pentru 2010

1 Alegerile prezidenţiale. Românii au fost chemaţi la urne pe 22 noiembrie şi pe 6 decembrie pentru alegerea unui nou preşedinte, la finalul unei campanii electorale foarte tensionate. Turul doi i-a adus victoria lui Traian Băsescu, care l-a depăşit pe Mircea Geoană cu doar 70.000 de voturi. Rezultatul anunţat de Biroul Electoral Central a fost contestat de PSD la Curtea Constituţională.

Judecătorii Curţii au validat însă rezultatul, motivând că neregulile semnalate nu au schimbat ierarhia celor doi candidaţi care s-au înfruntat în turul doi.

Scrutinul prezidenţial a constituit o premieră, fiind organizat pentru prima dată separat de alegerile parlamentare, dar simultan cu referendumul convocat de Traian Băsescu pentru reformarea Parlamentului.

Alegătorii au răspuns afirmativ la cele două întrebări privind trecerea la un parlament unicameral şi micşorarea numărului de parlamentari de la 471 la 300.

2 Căderea Guvernului. Primul cutremur în interiorul Cabinetului Boc a fost generat de hotărârea premierului de revocare a ministrului de Interne Dan Nica (PSD). La 1 octombrie, după ce Traian Băsescu a semnat decretul de revocare din funcţie a lui Nica, toţi miniştrii PSD au decis să renunţe la funcţii.

Ulterior, PDL şi-a asumat guvernarea, atribuind miniştrilor rămaşi câte două portofolii. La 13 octombrie, PSD-PNL-UDMR au votat în Parlament o moţiune de cenzură, ce a dus la prima cădere a unui guvern postdecembrist.

Peste două zile, Băsescu l-a propus premier pe Lucian Croitoru, refuzând guvernul tehnocrat cu Klaus Iohannis prim-ministru, propus de Mircea Geoană şi Crin Antonescu. Guvernul format de Croitoru nu a primit însă votul de învestitură din partea Parlamentului, iar Băsescu l-a desemnat pe Liviu Negoiţă ca premier.

Acesta şi-a retras însă mandatul, după validarea lui Traian Băsescu ca şef al statului. Desemnat din nou premier, Emil Boc şi echipa sa au trecut de Parlament la 23 decembrie.

3 Alegerile europarlamentare. La 7 iunie au fost aleşi cei 33 de reprezentanţi ai României în Parlamentul European. Fiica cea mică a preşedintelui, Elena Băsescu, preşedintele PNG-CD, Gigi Becali, dar şi liderul PRM Corneliu Vadim Tudor au reuşit să obţină mandate de europarlamentar.

Ce va fi în 2010

Anul politic următor ar putea aduce o modificare a Constituţiei pentru punerea în practică a referendumului. Altă prioritate pe agenda politică este şi adoptarea bugetului de stat pe 2010, până la mijlocul lunii ianuarie. Analiştii susţin că, în cursul anului viitor, ar putea apărea tensiuni şi schimbări la vârf în interiorul PSD şi PNL.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite