Mobilizare totală pentru moţiune

0
Publicat:
Ultima actualizare:

PSD, PD şi PLD au, pe hârtie, numărul necesar de voturi pentru a înlătura Cabinetul Tăriceanu II, însă cele trei partide au viziuni diferite asupra viitoarei structuri politice a

PSD, PD şi PLD au, pe hârtie, numărul necesar de voturi pentru a înlătura Cabinetul Tăriceanu II, însă cele trei partide au viziuni diferite asupra viitoarei structuri politice a guvernului

Parlamentarii social-democraţi, pedişti şi liberal-democraţi au primit dispoziţie de la centru să nu părăsească ţara şi nici să nu se "îmbolnăvească subit" până după dezbaterea moţiunii de cenzură împotriva guvernului.

Între timp, liderii lor politici negociază toate variantele posibile în privinţa viitoarei structuri a Executivului. Liberalii încearcă, pe ultima sută de metri, să-şi convingă adversarii că înlăturarea premierului Tăriceanu ar fi un demers păgubos pentru toate partidele. PSD, PD şi PLD au împreună 249 de senatori şi deputaţi, iar pentru adoptarea moţiunii sunt necesare minimum 232 de voturi.

Mircea Geoană "a decretat" mobilizare totală în vederea dărâmării guvernului, liderii grupurilor parlamentare ale PSD, Ion Iliescu şi Viorel Hrebenciuc, fiind însărcinaţi să asigure prezenţa la vot. Liderul social-democraţilor încearcă să evite un eventual "sabotaj" al celor nemulţumiţi de introducerea moţiunii.

Geoană ia în calcul, în cazul căderii guvernului, fie formarea unui cabinet în jurul PSD (soluţia cu şansele de reuşită cele mai mici), fie un executiv de uniune naţională - denumit de liderul social-democraţilor "de largă concentrare".

Totuşi, Mircea Geoană a lăsat să se înţeleagă faptul că pesediştii n-ar obiecta în situaţia în care premier ar fi desemnat tot Călin Popescu-Tăriceanu, cu o echipă având altă componenţă politică. Oricum, liberalii şi-au anunţat hotărârea de a nu participa la guvernare în nicio altă formulă decât aceea cu Tăriceanu şef la Palatul Victoria.

Bineînţeles, o astfel de variantă este exclusă la Palatul Cotroceni. Deşi preşedintele PSD susţine că este "foarte mult folclor" în jurul întâlnirilor sale cu şeful statului, negocierile dintre social-democraţi şi pedişti, coordonate de Traian Băsescu, sunt departe de a fi o invenţie a presei.

De altfel, posibilitatea ca democratul Vasile Blaga să fie desemnat premier, peste un guvern din care să facă parte şi PSD, este din ce în ce mai vehiculată. Într-o asemenea situaţie, câteva portofolii ministeriale ar căpăta şi liberal-democraţii lui Theodor Stolojan.

Dincolo de negocieri, scenarii şi calcule de imagine, transpare o certitudine: Mircea Geoană nu va fi desemnat de către preşedintele Băsescu să formeze un nou guvern. Pentru a nu genera alegeri anticipate, partidele ar putea opta şi pentru un premier apolitic, care să beneficieze de sprijin până la alegerile generale de anul viitor.

Moţiunea, amânată pentru joi?

Moţiunea de cenzură depusă de PSD ar putea fi dezbătută şi votată joi, şi nu mâine, aşa cum se stabilise iniţial. Conducerile celor două Camere iau în calcul această variantă pentru a oferi comisiilor de specialitate timpul necesar să-i audieze pe candidaţii la un loc în Consiliul Naţional al Valorilor Mobiliare, ale căror mandate au expirat.

Aceştia urmează să fie validaţi de plenul reunit după votarea moţiunii. Decalarea chiar şi cu o zi a votului asupra documentului prin care social-democraţii intenţionează să schimbe Cabinetul Tăriceanu II ar putea constitui un avantaj pentru liberali.

Aceştia ar putea folosi răgazul pentru a-i convinge pe pesediştii nehotărâţi că adoptarea moţiunii ar fi în detrimentul lor, întrucât nu s-ar mai regăsi pe listele următoarelor alegeri sau ar putea primi chiar o pensie incompletă. După cele mai noi calcule, liderii PNL aveau motive să creadă că textul nu va trece de plenul celor două Camere şi că Executivul condus de Tăriceanu îşi va duce mandatul la capăt.

Nu se ştie cine va conduce şedinţa

Birourile Permanente ale celor două Camere încă nu au decis cine va prezida şedinţa de plen în ziua votării moţiunii de cenzură. În cazul în care preşedintele Senatului, pesedistul Nicolae Văcăroiu, va fi desemnat pentru această sarcină, iniţiatorii moţiunii s-ar simţi mai relaxaţi.

Omologul său de la Camera Deputaţilor, liberalul Bogdan Olteanu le-a dat motive de îngrijorare după ce a avertizat recent că, în cazul în care va prezida şedinţa, va dispune suspendarea lucrărilor plenului dacă se va vota la vedere.

Cu toate că în şedinţa Birourilor Permanente reunite s-a convenit ca votul să fie secret, cu bile, social-democraţii au anunţat că vor supraveghea modul în care vor opta propriii parlamentari. Regulamentul şedinţelor comune ale Camerei Deputaţilor şi Senatului prevede, la articolul 34, că acordarea încrederii guvernului sau retragerea încrederii se face prin vot secret cu bile.

Potrivit purtătorului de cuvânt al preşedintelui Senatului, Andrei Alexandru, persoana care va prezida şedinţa dedicată moţiunii de cenzură va fi desemnată astăzi de conducerile celor două Camere ale parlamentului. (Marius Vulpe)

PSD: Geoană vrea la guvernare

Cu două zile înainte de votul asupra moţiunii de cenzură, Mircea Geoană (foto) a anunţat că preferinţa sa este ca noul guvern să fie coagulat în jurul PSD. "Preferinţa mea e în continuare un guvern de stânga, cu PSD în centru.

Preferinţa domnului Băsescu este un guvern de dreapta", a afirmat Geoană. Liderul PSD s-a arătat convins că moţiunea de cenzură va fi adoptată şi a spus că după moţiune sunt trei scenarii plauzibile: un guvern de stânga în jurul PSD, un guvern de dreapta în jurul PD sau PNL, sau un guvern de "largă respiraţie", care să organizeze viitoarele alegeri. "Eu nu văd un guvern PSD-PD.

Dacă într-o formulă de respiraţie mai largă va exista sprijin parlamentar pentru un astfel de guvern şi din partea noastră, şi din partea PD, ăsta e un alt subiect", a afirmat Geoană. El le-a transmis, lui Ion Iliescu şi Viorel Hrebenciuc, o scrisoare prin care le cere să ia "toate măsurile" pentru asigurarea prezenţei tuturor parlamentarilor PSD la vot. (Alexandru Macoveiciuc)

PD: Boc: Nu am negociat formule guvernamentale

Preşedintele PD, Emil Boc (foto), a declarat, ieri, că la întronizarea noului patriarh, Daniel, a stat lângă Mircea Geoană fără a negocia formule guvernamentale. "Nu am avut nicio întâlnire cu PSD. Ne-am întâlnit doar în public, ca invitaţi.

Am stat unul lângă altul, pentru că aşa am fost repartizaţi", a spus Boc. Potrivit NewsIn, liderul democraţilor a afirmat că a discutat cu Mircea Geoană doar "cadre generale, întrebări generale, nu întrebări particulare". "Am fost la întronizarea patriarhului şi acolo nu amestecăm politicul cu cele sfinte", a spus, la rândul său, preşedintele PSD.

Cu o săptămână în urmă, liderul democrat excludea orice formă de colaborare cu omologul său pesedist. "Orice soluţie este posibilă, cu excepţia unei guvernări PD-PSD. Din acest punct de vedere, nu avem ce discuta cu domnul Geoană, în concret", sublinia atunci Emil Boc. Liderii PD, Vasile Blaga şi Radu Berceanu, au declarat că dacă un guvern PD - PLD - PNL nu ar trece, se poate ajunge la un guvern de uniune naţională.

PNL: Olteanu: Înlocuirea premierului nu e o tragedie

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Bogdan Olteanu (foto), a declarat, ieri, că plecarea lui Călin Popescu Tăriceanu de la conducerea partidului şi a Executivului nu ar reprezenta "un sacrificiu". "Fiecare ne retragem şi ne ia altcineva locul.

La următorul congres, Tăriceanu ne va spune dacă vrea sau nu să mai candideze şi dacă vrea, vom judeca dacă ne conduce bine sau rău. Suntem la al şaselea preşedinte după 1990 şi nu s-a întâmplat nicio tragedie când au plecat cei cinci dinainte", a spus Olteanu, citat de NewsIn.

El a adăugat că încă nu se vorbeşte despre alegeri în PNL şi că personal ar fi tentat să candideze, atunci când va veni vremea. "Deocamdată nu avem niciun congres programat şi ne vom alege o nouă conducere după alegerile parlamentare. Bineînţeles că aş vrea să candidez, dar cred că îmi ştiu timpul şi locul şi încă nu au venit", a precizat liderul liberal. Premierul le-a spus membrilor conducerii PNL, într-o şedinţă trecută, că se va retrage din funcţia de preşedinte dacă aceştia vor să negocieze cu PSD rămânerea la guvernare. (Bogdan Costache)

Lucian Bolcaş (PRM): Ne abţinem

Prim-vicepreşedintele PRM, Lucian Bolcaş (foto), a declarat că parlamentarii PRM se vor abţine la votul de mâine. "Până la această oră nu există elemente care să fi schimbat hotărârea noastră de a ne abţine. Vom striga <>. Este singura formulă de abţinere la votul cu bile", a mai declarat vicepreşedintele PRM. Ieri după-amiază, în biroul lui C.V. Tudor din Senat, a avut loc o întâlnire între preşedintele PRM şi liderii PD Vasile Blaga şi Adriean Videanu.

După întâlnire, Videanu a spus că democraţii au vorbit cu şeful PRM despre câinii maidanezi. Lucian Bolcaş a mai spus că, în cazul în care moţiunea de cenzură va fi adoptată, PRM se pronunţă pentru un guvern de uniune naţională.

În presa centrală s-au vehiculat scenarii potrivit cărora peremiştii ar vota pentru moţiunea de cenzură, la îndemnul lui C.V.Tudor. Preşedintele PRM ar fi supărat pe legăturile de afaceri ale premierului Tăriceanu cu fostul ambasador al Ungariei la Bucureşti, Rudas Erno. (Alexandru Macoveiciuc)

UDMR

"De un guvern de uniune naţională este nevoie când ai o situaţie de criză, când trebuie să pui umărul la guvernare şi la rezolvarea acelei situaţii de criză", a declarat liderul UDMR, Marko Bela.

PC

"Moţiunea în actualul climat politic nu face decât jocurile lui Traian Băsescu. Există pericolul ca timp de şase luni România să nu fie guvernată", a declarat vicepreşedintele PC, Sabin Cutaş.

PLD

"PLD şi PD vor vota moţiunea. După moţiune va exista cu siguranţă o schimbare şi lucrurile nu vor mai sta ca înainte. PLD crede că România are nevoie de o guvernare de dreapta", a declarat Valeriu Stoica.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite