Mitrea cere congres ca să obţină preşedinţia PSD

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Nedumerire Propunerea lui Miron Mitrea, de convocare a unui congres pentru alegeri în PSD, este privită cu scepticism de colegii săi din Senat. Senatorul Miron Mitrea a declarat că în PSD „ar trebui să se facă un congres cu alegeri de jos, până la vârful partidului”. În acest caz, el ar candida la preşedinţia partidului.

După o serie de controverse cu liderul deputaţilor PSD, Viorel Hrebenciuc, şi după ce, săptămâna trecută, s-a distanţat de „politica de culise” din PSD, Miron Mitrea a venit cu o idee radicală: congres pentru alegerea unei noi conduceri.

„Pentru cea de preşedinte, bineînţeles”, a răspuns el, întrebat pentru ce funcţie ar candida. La începutul anului, liderul PSD, Mircea Geoană, declara că este posibilă organizarea a două congrese PSD în 2009, unul, organizatoric, altul privind strategia electorală.

Sub presiunea guvernării, majoritatea senatorilor PSD spun că, deocamdată, nu poate fi vorba decât de congresul extraordinar din aprilie, care va vota candidatura lui Mircea Geoană la prezidenţiale.

„E dreptul fiecăruia să candideze, dar doar la congresul din 2010. Congresul extraordinar, conform statutului, nu procedează la alegeri, ci doar la desemnarea candidatului la preşedinţie”, spune senatorul Ion Vasile.

Viorel Hrebenciuc, care ieri tocmai pleca din ţară, nu este interesat de propunere. „Habar nu am”, spune vicepreşedintele PSD, Liviu Dragnea, întrebat ce finalitate ar putea avea propunerea lui Miron Mitrea.

Vasilescu: „Acum nu se poate!“

„Acum nu se poate”, comentează senatorul PSD, Lia Olguţa Vasilescu, dorinţa lui Miron Mitrea de a candida. Ea a declarat că există un singur punct pe ordinea de zi, la congresul din aprilie: votarea candidatului PSD la alegerile prezidenţiale.

„Nu poate să candideze la congresul extraordinar. Oricine îşi poate depune candidatura, dar la congresul de anul viitor. S-ar putea ca până atunci, Mircea Geoană să devină preşedintele României”, spune Lia Olguţa Vasilescu.

„Să fim serioşi! Să ne gândim la singurul lucru esenţial!”, comentează ministrul Victor Ponta propunerea lui Miron Mitrea. Pentru Ponta contează ca PSD să reuşească să treacă, cu guvern cu tot, peste criză şi să aibă un candidat care să-l învingă pe Traian Băsescu. „Restul e secundar”, spune ministrul.

Aprilie, luna prezidenţiabilului PSD

Statutul PSD arată că un congres extraordinar este convocat doar în situaţiile alegerilor parlamentare şi prezidenţiale anticipate. Congresul ordinar  desemnează candidatul PSD la Preşedinţia României. Congresul extraordinar ar putea fi convocat în aprilie, precizează Lia Olguţa
Vasilescu.

image

Ar trebui să se facă congres cu alegeri de jos, până la vârful partidului. Să nu mai facem jocuri de interese ale diverselor grupuri din partid

image


Miron Mitrea
senator PSD

„Bătălie Mitrea - Geoană“

Propunerea lui Miron Mitrea face parte din „bătălia lui cu Mircea Geoană”, după cum comentează Vasile Dâncu, lider PSD Cluj. „A fost eliminat de la preşedinţia Senatului, şi-a dorit Ministerul Transporturilor, şefii organizaţiilor lui au fost îndepărtaţi. El este într-o bătălie pentru poziţionarea în partid”, declară Dâncu.

Acesta nu crede că va exista un congres de alegeri, pentru că nu e nevoie de „bulversare” în an electoral. Prezidenţiabilul PSD cu şanse optime la congresul extraordinar este Mircea Geoană, după părerea sa.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite