Mişcarea Populară, pasată în teritoriu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Filialele PDL se pot alia pe plan judeţean cu alte formaţiuni, în special cu UNPR,  preluând denumirea de „Mişcarea Populară“, care va avea ca siglă inima.

PDL nu va încheia la nivel naţional niciun fel de alianţă pentru locale, dar organizaţiile judeţene pot decide formarea unei alianţe pe plan local, sub denumirea „Mişcarea Populară", cu sigla inima, a declarat, ieri, preşedintele PDL, Emil Boc, după şedinţa Colegiului Director. În paralel cu acest protocol, conducerea PDL va negocia un acord de colaborare cu UNPR, referitor la susținerea unor candidați comuni, acolo unde partidele au primari în funcție. „Având în vedere relaţia privilegiată cu UNPR, PDL va încheia un protocol de susţinere reciprocă la alegerile locale, în condiţii ce vor fi discutate în perioada următoare", a declarat Emil Boc.

De altfel, posibilitatea unui protocol cu UNPR l-a deranjat pe senatorul Radu Berceanu.  El  s-a opus alianțelor la nivel loca, caracterizându-l pe primarul UNPR din Craiova, fost membru PDL, Antonie Solomon, drept „ün pușcăriaș“.

Înainte de şedinţa Colegiului Director, liderii partidului vedeau relansarea în mod diferit. Unii sprijineau o schimbare rapidă, chiar la alegerile locale, în speranţa  că formarea unei alianţe cu nume, siglă şi culoare diferite de cele ale PDL  le va aduce câteva procente în plus. Alţii susţineau că Mişcarea trebuie pregătită cu grijă şi  lansată după alegerile locale, pentru a măsura, întâi,  forţa eventualilor aliaţi.  Există mulţi democrat-liberali care cred că PDL trebuie să rămână pe cont propriu. Deşi liderii din această categorie au fost mai reţinuţi în declaraţii, în partid există un puternic curent în acest sens. Nici componenţa unei eventuale alianţe nu este clar definită, existând controverse în jurul prezenţei unor partide ca UNPR sau PNG.

O facem, nu o facem...

Europarlamentarul PDL Cristian Preda a comentat, ieri, înaintea dezbaterilor, ultima declaraţie a liderului PNL, Crin Antonescu, care a anunţat că va demisiona de la şefia PNL dacă USL nu ajunge la guvernare.

„Ţelul nostru este să-i dăm o mână de ajutor lui Crin Antonescu să plece de la şefia PNL. Dacă îl ajutăm pe Crin Antonescu să rezolve problema pe care o are, dacă nu duce USL la guvernare, cred că vom face un progres pentru toată lumea", a declarat Preda. „Hai să facem această Mişcare Populară şi să ne apucăm de treabă, pentru că mai avem 90 de zile până la alegeri", a propus şi deputatul Cezar Preda. Preşedintele Senatului, Vasile Blaga, s-a arătat însă  sceptic faţă de un asemenea calendar.  „Nu cred că Mişcarea Populară se va realiza până la alegerile locale. Să vedem decizia pe care o va lua partidul pe baza analizelor comandate", a declarat Blaga.

În schimb, secretarul general al PDL, Ioan Oltean, se opune oricărei alianţe şi a propus ca democrat-liberalii să meargă pe cont propriu la alegerile din acest an. „PDL trebuie să se prezinte la alegerile din 2012 cu denumirea pe care o are, cu sigla pe care o are, culoarea pe care o are, fiindcă nu am făcut absolut nimic care să ne determine în momentul acesta să avem reţineri faţă de însemnele PDL", este propunerea lui Ioan Oltean. „Nu cred că Mişcarea Populară ar fi aducătoare de imagine nouă şi de procente substanţiale pentru PDL", şi-a justificat el punctul de vedere. Liderii PDL nu par să aibă aceeaşi părere nici despre componenţa unei eventuale alianţe.

Cine intră sub umbrelă?

Prim-vicepreşedintele PDL Gheorghe Flutur a vorbit despre o mişcare axată în jurul PDL şi UNPR, la care să se alăture şi alte formaţiuni mai mici. La rândul său, deputatul Cezar Preda a enumerat formaţiunea condusă de Gigi Becali,  PNG, printre cele cu care partidul ar urma să se alieze.

În schimb, europarlamentarul PDL Cristian Preda se împotriveşte acceptării UNPR sau PNG în Mişcarea Populară. Potrivit lui Preda, o alianţă politică de succes nu va putea include „supravieţuitori cu un parcurs mai lung sau mai scurt (aşa-numiţii traseişti), corupţi sau discreditaţi de acuzaţii de corupţie, adăpostiţi acum în spatele unor forţe politice autointitulate responsabile, progresiste etc.". Singurul element comun al intenţiilor liderilor PDL  
este dorinţa colaborării cu PNŢCD, partid care face parte, la fel ca PDL, din Partidul Popular European.

"Alianţele constituite la nivel local vor purta denumirea de «Mişcarea Populară» şi vor avea culoarea electorală verde.''
Emil Boc preşedinte PDL

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite