Mircea Geoană rămâne fără voce

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Conducerea PSD îl menţine pe Geoană la şefia Senatului, dar fostului lider i s-a interzis să critice partidul. Dacă nu va respecta interdicţia, Geoană „va pleca din PSD“, a precizat Victor Ponta. Liderii PSD au mai convenit că nu vor cere revocarea lui Geoană din fruntea .

„Este vorba despre o anumită coerenţă în comunicarea publică a partidului şi acest lucru, evident, este o decizie pe care o voi respecta", a fost singura declaraţie făcută, ieri, de Geoană, la sfârşitul şedinţei Biroului Permanent. Fostul lider a evitat să facă alte comentarii despre măsura luată de liderii partidului, mulţumindu-se doar să repete că nu este vorba despre o sancţiune.

Cum a scăpat de suspendare

Mircea Geoană a afirmat public, de mai multe ori, că PSD ar trebui să intre la guvernare dacă Guvernul Boc va cădea şi a recomandat partidului să colaboreze mult mai strâns cu liberalii.

Declaraţii sale au venit în contradicţie cu linia adoptată de Victor Ponta: PSD va intra la guvernare doar în urma unor alegeri, iar colaborarea cu liberalii va fi punctuală. „Judecata" lui Geoană a durat mai bine de trei ore şi, potrivit unor surse social-democrate, a fost destul de tensionată.

Victor Ponta şi Liviu Dragnea au pledat pentru sancţionarea lui Geoană pe motiv că acesta a făcut, în repetate rânduri, declaraţii în dezacord cu deciziile luate la vârful partidului. Cei doi ar fi dorit ca fostul lider al PSD să fie taxat cu o sancţiune prevăzută în statutul partidului, eventual cu suspendarea pe o anumită perioadă din calitatea de membru al PSD.

Sancţiunea nu e în statut

Aceleaşi surse spun însă că atmosfera din şedinţă a condus la o decizie mai blândă: lui Geoană i-au fost interzise, timp de şase luni, declaraţiile împotriva partidului, hotărâre care nu reprezintă o sancţiune statutară. Un ton concilia­tor a  avut chiar preşedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, care a pledat pentru depăşirea animozităţilor de ordin personal.

„Ponta şi Geoană trebuie să se înţeleagă. Geoană trebuie să rămână în partid. Este preşedintele Senatului, trebuie apărat în poziţia lui de preşedinte al Senatului şi integrat în structura colectivă de conducere a partidului", declara Ion Iliescu înaintea şedinţei.

În schimb, Liviu Dragnea afirma tranşant că  „Geoană trebuie să ia o pauză", în timp ce Adrian Năstase atrăgea atenţia că în această perioadă PSD nu-şi poate permite să meargă cu două tipuri diferite de mesaj.

Liderii PSD au convenit tot în şedinţa de ieri să-l sprijine în continuare pe Geoană la şefia Senatului. Nu vom cere revocarea sa din funcţie nici în situaţia în care nu ar mai fi membru al PSD, a precizat Victor Ponta. 

"Este vorba despre o anumită coerenţă în comunicarea publică a partidului şi acest lucru, evident, este o decizie pe care o voi respecta."
Mircea Geoană
preşedintele Senatului

"Am stabilit cu toţii, prin vot unanim, că, în aceste momente atât de dificile, PSD nu poate avea două direcţii, nu poate avea două volane, nu poate avea două poziţii, una a conducerii legitime şi una a domnului Geoană."
Victor Ponta
preşedintele PSD

„Strategie" de comunicare

La sfârşitul şedinţei tensionate de ieri, mai-marii partidului, deranjaţi că presa îl aşteaptă pe Geoană pentru declaraţii, au recurs la un şiretlic. Jurnaliştii au fost invitaţi insistent în sala de presă sub pretextul că Victor Ponta va veni la obişnuita conferinţă săptămânală. Ponta nu a apărut la ora fixată, dar, în timp ce ziariştii îl  aşteptau înăuntru, Geoană a părăsit  clădirea.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite