Mircea Geoană, senator: „Nu-mi tranzacţionez votul!“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mircea Geoană
Mircea Geoană

Fostul preşedinte al PSD joacă, din nou, un rol important în viaţa politică, în condiţiile egalităţii dintre Putere şi Opoziţie în Senat.

Mircea Geoană, care are statut de independent,  deţine, la ora actuală, votul decisiv în Senat, unde Puterea şi Opoziţia sunt la egalitate cu 66 de voturi. De votul lui Geoană depinde victoria uneia dintre părţi, dar acesta nu pare dispus să bată palma nici cu PDL, nici cu USL. Cu toate acestea, Geoană declară într-un interviu pentru „Adevărul" că ar putea vota moţiunea de cenzură a USL dacă se va referi strict la situaţia de la UMF Târgu- Mureş. Geoană are cuvinte critice faţă de PSD, partid care l-a exclus din rândurile sale, şi despre care crede că a făcut o greşeală imensă acceptând paritate cu liberalii şi renunţând să aibă propriul candidat la Cotroceni. 

„Adevărul": În momentul de faţă, aveţi votul decisiv la Senat, în condiţiile în care Puterea şi Opoziţia sunt la egalitate. Cum veţi folosi acest vot?

Mircea Geoană: Eu nu intenţionez să îmi tranzacţionez votul. Nu vreau ca votul meu să fie folosit pentru schimbarea majorităţii într-un sens sau altul. Nici Puterea actuală, nici Opoziţia actuală nu mă reprezintă. Eu am trei mari subiecte unde voi concentra votul meu: reforma sistemului de finanţare a partidelor, privatizările strategice şi accelerarea absorbţiei fondurilor  europene.

Aţi avut discuţii fie cu USL, fie cu PDL pe vreuna dintre aceste teme?

Nu am făcut-o, dar am făcut un demers oficial atât către domnul Ungureanu, cât şi către conducerea Senatului.  Pentru astfel de teme voi fi prezent, voi asigura cvorumul. Mi s-ar părea normal ca şi Opoziţia să fie prezentă, să renunţe la această grevă parlamentară atunci când sunt discutate astfel de teme.

Dumneavoastră, dacă mai eraţi liderul PSD, cum aţi fi acţionat după manifestaţiile de stradă din luna ianuarie?

Cred că răspunsul sugerat iniţial de liberali, acela de a pleca din Parlament şi de a forţa alegeri anticipate, era cel mai bun. Cred că era necesară o măsură bărbătească, şi nu lălăită, cum au fost şi decizia, şi comunicarea grevei. Nu poţi să spui că eşti în grevă şi că donezi indemnizaţia şi mergi la casierie în frunte cu nu ştiu ce deputat  PSD să îţi iei banii. Mi se pare cel puţin penibil ceea ce fac acum liderii USL. Ei spun că, dacă vor avea o majoritate în Senat, adică prin traseism, prin trădarea trădării, se întorc în Senat.

Am văzut însă că, atunci când au anunţat că au majoritate, domnii Victor Ponta şi Ilie Sârbu v-au numărat şi pe dumneavoastră...

Le-aş aduce aminte că m-au numărat în afara partidului acum câteva luni. Este la fel de penibil. Faci bezele prin presă unuia care ţi-a fost şef şi care brusc redevine frecventabil.

V-aţi referit la solicitări adresate premierului şi preşedintelui Senatului. Dar dialog cu liderii USL  aţi mai avut?

Sigur că eu păstrez legătura  cu mulţi prieteni din PSD. Cu domnul Crin Antonescu am vorbit la telefon acum câteva săptămâni, nu suntem într-o lume de sălbatici aici. Nu am avut însă un dialog instuţional şi nici nu o să am până când nu vor recunoaşte modul abuziv în care au acţionat şi unii, şi alţii cedând şefia Senatului şi când au lansat tot felul de acuzaţii inventate.

Ce aţi discutat cu Crin Antonescu?

Am vorbit despre situaţia politică  şi despre situaţia din Parlament în general. Nu am avut o discuţie cu privire la Senat, mai ales că a fost anterioară momentului în care s-a echilibrat raportul de forţe din Senat.

Totuşi, dumneavoastră personal sunteţi dispus să votaţi moţiunea de cenzură a USL referitoare la situaţia de la UMF Târgu-Mureş?

Niciodată nu am să accept acest mod de şantaj brutal la care UDMR s-a învăţat să recurgă. Nu cred că Opoziţia va rata ocazia să pună şi alte elemente în moţiune, şi acele elemente vor cântări în decizia mea. Dacă vorbim strict de subiectul UMF, acest şantaj trebuie stopat pentru că nu face bine nici cetăţenilor maghiari.

Răspunsul este mai degrabă da?

Pe UMF, răspunsul este pozitiv, pe ansamblul moţiunii...

Aţi fost preşedintele PSD. Cum vedeţi situaţia de acum a partidulu?

Este o problemă de management. Una este să fii într-o alianţă electorală cu liberalii, pe care şi eu am susţinut-o, şi alta este să faci o alianţă politică paritară. Ceea ce se va întâmpla la congresele celor două partide de sâmbătă, aş spune că sunt congresele marii neîncrederi. Domnul Ponta are nevoie de o reconfirmare că va fi candidatul pentru premier, iar domnul Antonescu că va fi candidatul la postul de preşedinte. Pentru prima dată, PSD nu va candida sub siglă proprie la alegerile locale, unde PSD a excelat. În al doilea rând, este o eroare strategică fatală: tot în premieră, PSD nu va avea candidat propriu la alegerile prezidenţiale. În mentalul public, partidul care dă preşedintele este partidul care devine forţa principală a acelui ciclul electoral.

"Este o eroare strategică fatală ca PSD să nu aibă candidat propriu la alegerile prezidenţiale.''

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite