Mircea Geoană, înainte şi după decizia de excludere din PSD. "Un soldat fidel al partidului" a devenit consternat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mircea Geoană
Mircea Geoană

Comisia de Integritate a PSD a votat duminică pentru excluderea din partid a lui Mircea Geoană fără ca preşedintele Senatului să fie audiat.

Statutul PSD prevede că hotărârile Comisiei Naţionale de Arbitraj şi Integritate Morală pot fi contestate doar la Congres, fiind singura cale de atac pe care o are Mircea Geoană.

Imediat după decizia Comisiei, Mircea Geoană s-a declarat consternat de situaţie. "Sunt costernat. Comisia a luat decizia înainte de a mă asculta. Şova mi-a spus că e prea târziu", a declarat Geoană la aflarea veştii şi la câteva minute după ce a ajuns la sediul PSD.

La venirea la sediul PSD a afirmat că nu a venit la o judecată, pentru că forul nu are acest rol, ci poate face doar informari şi recomandări conducerii policitce.

Totodată, el s-a declarat dispus să renunţe la şefia Senatului dacă i se putea garanta că postul "va fi ocupat de un coleg senator din PSD".

Deşi fusese invitat, şedinţa Comsiei şi votul s-au dat în absenţa lui.

A influenţat conferinţa decizia de excludere?

Înainte de începerea şedinţei Comsiei Naţionale de Integritate, Mircea Geoană, care s-a declarat "un soldat fidel al partidului", a susţinut o conferinţă de presă în care a afirmat că nu îşi va da demisia din PSD. Totodată, a făcut câteva declaraţii care i-ar fi putut irita pe unii membri ai Comisiei de Intergitate.

"Vreau să spun, încă o dată şi încă o dată, că dragostea şi loialitatea mea rămân alături de familia noastră social-democrată. Dacă nu e nevoie de Geoană în PSD, aceasta este o decizie pe care trebuie să şi-o asume altcineva", a subliniat senatorul.

Potrivit afirmaţiilor sale, acuzaţiile formulate la adresa sa sunt nefondate. "Cred că situaţia actuală face rău partidului şi face rău opoziţiei şi dacă vom continua să mergem pe acest drum, să nu mire pe nimeni că interesul şi încrederea poporului român în actuala construcţie a opoziţiei vor continua să scadă", a atenţionat acesta.

Parlamentarul a adăugat că nu are nevoi de funcţii. "Nu am nevoie de nimic altceva decât de respect şi de recunoaşterea faptului că reprezint ceva în partid, în România şi în plan internaţional", a menţionat el.

Faptul că nu a plecat de la şefia Senatului, "semn de loialitate faţă de partid"

Geoană  a declarat că unele persoane din partid au încercat, folosind argumente pseudojuridice, să intoxice conducerea social-democrată. El a precizat, însă, că persoane cu experienţă din partid şi-au dat seama cât de periculos este acest demers.

Mircea Geoană a mai spus că s-a ştiut de la început că procedura de "aşa-zisă rocadă" la şefia Senatului este imposibil de realizat, fiind "o ficţiune juridică şi regulamentară".

Preşedintele Senatului a adăugat că nu se putea încerca înlocuirea sa de la conducerea Senatului fără ca actuala putere şi majoritate "să fi pus mâna pe gratis" pe a doua funcţie în statul român.

A cerut recuzarea lui Şova


El a subliniat că reacţia sa de a refuza să îşi dea demisia era previzibilă. "Nu am acceprtat să predau cu mâna mea cea mai înaltă funcţie a opoziţiei în sistemul de putere românesc adversarilor noştri politici. A proteja interesele partidului şi votul electoratului şi ale opoziţiei reprezintă un semn de loialitate faţă de partid şi nu un gest de insubordonare", a arătat el, potrivit Mediafax.

Mircea Geoană a vorbit şi de solicitarea sa de revocare a preşedintelui comisiei, Dan Şova, pe care l-a acuzat că s-a antepronunţat în cazul său şi face parte dintre cei care trebuie să fie anchetaţi de comisie pentru "sfatul greşit şi inducerea în eroare" a conducerii partidului cu privire la "aşa-zisa rocadă şi procedură inexistentă pe care a invocat-o".

Geoană şi vizita în SUA

Referitor la vizita sa în SUA el a spus că nu are nevoie de aprobarea nimănui pentru a face vizite în Statele Unite.

El a precizat că a fost în SUA în calitate de preşedinte al Senatului, al doilea om în stat, şi reprezentant al opoziţiei. Geoană a spus că această vizită a fost folositoare României şi opoziţiei.

Geoană a mai spus că în acelaşi timp s-a încercat organizarea unei vizite Ponta-Antonescu în SUA, cei doi urmând să îl însoţească pe Sorin Oprescu, care participa la o conferinţă organizată de primarul oraşului New-York.

El a spus că nu a blocat vizita, menţionând că nu cunoştea această intenţie.

"Adevărul adevărat este că s-a folosit un canal lateral, care a deranjat, încercându-se prin domnul Viorel Hrebenciuc, găsirea unei firme de lobby care să intermedieze această vizită, în loc ca liderii naturali ai opoziţiei să meargă pe uşa din faţă", a spus Geoană.

Comisia Naţională de Arbitraj şi Integritate Morală (CNAIM) a PSD a fost sesizată marţi de către preşedintele PSD, Victor Ponta, în legătură cu posibile încălcări ale Statutului de către Mircea Geoană, după ce BPN decisese înlocuirea acestuia din fruntea Senatului, iar acesta a respins hotărârea.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite