Mircea Geoană, „exclus“ din vila de protocol

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vila din strada Starostescu în care locuieşte  cu chirie Mircea Geoană
Vila din strada Starostescu în care locuieşte cu chirie Mircea Geoană

Imobilul în care locuieşte preşedintele Senatului este pe lista locuinţelor scoase la vânzare de RA-APPS.

Locuinţele  Regiei Patrimoniului şi Protocolului de Stat (RA-APPS) ocupate de Mircea Geoană, de şeful DNA Daniel Morar, de miniştri şi de foşti demnitari se regăsesc pe lista celor 733 de imobile pe care Regia le va scoate la vânzare prin licitaţie deschisă. Alte imobile scoase la vânzare sunt în prezent ocupate de miniştri precum Daniel Funeriu şi Gheorghe Ialomiţianu sau de foşti demnitari precum Cseke Attila sau Adrian Severin. Practic, RA-APPS a amestecat persoane care, potrivit legii, au dreptul la locuinţe de protocol, cum ar fi o serie de demnitari în funcţie cu persoane care nu mai au acest drept, dar au rămas în vilele respective şi după pierderea calităţii
oficiale.

Demnitarii în funcţie care pierd casele de protocol au la dispoziţie două variante. Fie cumpără casa de protocol de la RA-APPS, participând la licitaţie,  caz în care pierd dreptul de a fi sprijiniţi de stat, fie închiriază o casă de pe piaţa liberă şi vor primi de la instituţia pe care o reprezintă 18.600 de lei anual pentru chirie.

Preşedintele Senatului, Mircea Geoană,  nu a optat încă pentru una dintre variante. El a afirmat  că după ce va avea detalii concrete legate de preţul de achiziţie, modalitate în care poate fi cumpărat imobilul, regulile de plată şi condiţiile de achiziţionare va decide dacă va cumpăra sau nu imobilul RA-APPS în care locuieşte acum cu chirie în calitate de demnitar.

Situaţia lui Geoană, legată de politic

Evoluţia situaţiei locative a lui Mircea Geoană este semnificativă pentru modul în care politicul afectează aplicarea regulilor. Conform legii, de locuinţă de serviciu RA-APPS pot beneficia doar persoanele care ocupă funcţii de demnitate publică sau funcţii asimilate acestora. Geoană a intrat în vila respectivă pe vremea când era ministru de Externe şi după ce a pierdut această calitate nu a mai părăsit‑o.

Între 2004 şi 2008 (până când a fost ales şeful Senatului - n.r.), Geoană a rămas în vila respectivă cu acordul tacit al guvernului Tăriceanu, date fiind relaţiile bune dintre PNL şi PSD. Acum, deşi este al doilea om în stat, el are probleme cu guvernul PDL dar şi cu propriul partid care vrea să-l schimbe din funcţie. Dacă Geoană va pierde şefia Senatului, el are la dispoziţie 60 de zile pentru a elibera şi locuinţa de protocol. 

Problemele familiei

Geoană nu se opresc aici pentru că Regia va scoate la vânzare şi sediul Fundaţiei „Renaşterea" condusă de Mihaela Geoană.Vor fi, de asemenea,  vândute locuinţele în care locuiesc miniştri, precum Daniel Funeriu, Gheorghe Ialomiţianu, foşti miniştri precum Cseke Attila, sau europarlamentarul Adrian Severin. În aceeaşi situaţie se află şi vicepreşedintele AVAS Ionela Pop Bruchental, inspectorul general al Poliţiei Române Liviu Popa, procurorul general al DNA Daniel Morar. Pe listă se mai află fostul procuror general al României Tănase Joiţa, foşti demnitari ai regimului comunist sau de după 1990, precum Şerban Nicolae sau Ştefan Andrei (ministru de Externe în perioada comunistă).

733
de vile de protocol vor fi scoase la vânzare de  Regia Patrimoniului şi Protocolului de Stat.

mircea geoana
info
Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite