Mircea Geoană, chemat duminică la judecata PSD

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mircea Geoană susţine  că păstrarea şefiei Senatului este importantă pentru PSD
Mircea Geoană susţine că păstrarea şefiei Senatului este importantă pentru PSD

Agitaţie în PSD înainte de şedinţa comisiei care va discuta pe 13 noiembrie situaţia lui Geoană. Ponta s-a întâlnit cu socialiştii europeni, iar Geoană le-a scris membrilor CEx. Preşedintele Comisiei de Integritate, Dan Şova, a anunţat că la şedinţa de duminică va fi invitat şi Mircea Geoană.

După ce comisia va analiza dacă preşedintele Senatului a încălcat statutul PSD, aşa cum este acuzat de Victor Ponta, va întocmi un raport care va conţine articolele încălcate, precum şi prevederile referitoare la sancţiunile ce se pot dicta. Raportul comisiei urmează să fie discutat în Biroul Permanent Naţional al PSD de săptămâna viitoare.

Şedinţa comisiei are loc într-un context agitat în interiorul PSD. Preşedintele partidului, Victor Ponta, pledează pentru excluderea lui Geoană din partid şi înlocuirea lui din fruntea Senatului. În schimb, pe lângă anunţul păstrării lui Geoană la Senat, Ion Iliescu a pledat şi împotriva excluderii acestuia din partid.

Ponta, în vizită la socialiştii europeni

Până la tranşarea lucrurilor, fiecare tabără încearcă să îşi întărească poziţiile. Ponta a fost ieri la Bruxelles, unde s-a întâlnit cu Martin Schultz, liderilor socialiştilor din Parlamentul European şi cu Hannes Swoboda, vicepreşedintele grupului socialiştilor din Parlamentul European. Ponta i-a informat pe cei doi în legătură cu evoluţia cazului Mircea Geoană, potrivit unor surse. Oficial însă, PSD a precizat printr-un comunicat de presă că discuţiile au vizat „neregulile majore înregistrate la alegerile parţiale din acest an". Liderul PSD s-a întâlnit şi cu europarlamentarii social-democraţi. Pentru sancţionarea lui Geoană, şi în favoarea lui Ponta,  s-a pronunţat şi Viorel Hrebenciuc, ieşit ieri la rampă după o perioadă de tăcere.

Cu o seară înainte, preşedintele PSD anunţase că  nu va accepta ca decizia în cazul Geoană să fie infirmată de Comitetul Executiv, ameninţând că, dacă acest lucru se va întâmpla, îşi va da demisia din fruntea partidului şi va convoca Congresul Extraordinar.

„M-au supărat declaraţiile ale domnilor Năstase şi Iliescu, pentru că au fost în BPN şi au votat alături de mine, astăzi nu mai era cazul să redeschidem un subiect care nu avantajează PSD. Eu sunt preşedintele PSD. Dacă CEx va infirma decizia BNP în cazul Geoană, voi demisiona şi voi convoca Congresul", a spus Victor Ponta.

Mircea Geoană a contraatacat şi el. După ce mai mulţi şefi de filiale au cerut convocarea CEx, Mircea Geoană le-a scris membrilor acestui for. „Pierderea celei de-a doua funcţii din statul român în favoarea puterii înseamnă grave prejudicii aduse interesului partidului", este unul dintre argumentele lui Geoană. De altfel, cu o seară înainte, el  a încercat să paseze răspunderea exclusiv pe umerii taberei Ponta, disculpându-i pe colegii de partid care au votat pentru înlocuirea sa. El a afirmat că senatorii PSD au fost puşi, luni, să voteze dacă sunt sau nu împotriva deciziei BPN, fapt pe care l-a caracterizat drept „o manipulare" din partea liderilor partidului.

Şi susţinătorii lui Geoană au ieşit la rampă. PSD Dolj a decis să îl mandateze pe liderul filialei, Ion Prioteasa, membru în BPN al partidului, să îl susţină pe Mircea Geoană şi să nu voteze nici schimbarea acestuia de la Senat, nici excluderea din partid. Mai mulţi primari din judeţ au ameninţat cu plecarea din partid în cazul sancţionării lui Mircea Geoană.

Până unde va merge scandalul

Preşedintele Pro-Democraţia, Cristian Pârvulescu, nu crede însă că partidul poate merge până la sacrificarea lui Victor Ponta. „PSD nu îşi mai permite o criză de leadership, chiar dacă şefii săi actuali nu au calculat riscurile operaţiunii pe care au declanşat-o. Fiecare criză la vârf a PSD a avut efecte de durată", afirmă Pârvulescu. El a adăugat că este prematur să estimăm efectele de imagine ale crizei.

„Scandalul va afecta cu siguranţă imaginea USL. Cât de mult o va afecta va depinde de evoluţia lucrurilor, cât de mult vor degenra şi de evenimentele din următoarea perioa­dă", crede Pârvulescu. 

Geoană, sprijinit până va cădea

Liderul Organizaţiei Judeţene a PSD Vaslui, Dumitru Buzatu, a afirmat, ieri, că filiala pe care o conduce îl va susţine pe Mircea Geoană pentru a rămâne preşedinte al Senatului, însă până când acesta „va cădea", apoi îi va fi găsit alt loc.

"PSD nu îşi mai permite o criză de leadership, chiar dacă şefii săi actuali nu au calculat riscurile operaţiunii pe care au declanşat-o."
Cristian Pârvulescu
preşedintele Asociaţiei Pro-Democraţia

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite