Geoană, acuzat de ANI de fals în declaraţii, se apără: Acuzaţiile ANI, o sumă de neadevăruri

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mircea Geoană
Mircea Geoană

ANI îl acuză pe Geaonă de fals în declaraţii. În replică, Mircea Geoană a respins toate acuzaţiile ce i-au fost aduse de Agenţia Naţională de Integritate. Potrivit liderului PSD, la mijloc ar fi o comandă politică venită de la cel mai înalt nivel în stat, de o  "făcătură la comandă politică".

UPDATE În cadrul unei declaraţii de presă, Mircea Geoană a declarat că, în prezent, are loc un efort coordonat "de la vârful statului român", prin care se încearcă discreditarea PSD.

Asistăm astazi la un efort coordonat de la vârful statului român care încearcă punerea cu botul pe labe a PSD şi discreditarea social-democraţilor", a anunţat preşedintele PSD. El a subliniat că atât el, cât şi partidul pe care îl reprezintă nu se vor "lăsa nici intimidaţi nici deturnaţi de la rolul de a reprezenta opoziţia".

El a precizat că este în corespondenţă oficială cu ANI de mai multă vreme şi că toate presupusele acuze au fost demontate temeinic de avocaţii care îl reprezintă. "O situaţie de care nici măcar inspectorul de caz nu era la curent. Sunt în corespondenţă oficială cu ANI şi am să pun la dispoziţia presei toată corespondenţa. Era un dosar clasat, în care fiecare element era demontat cu precizie avocăţească", a spus Mircea Geoană, la sediul central al PSD.

De altfel preşedintele PSD, a ţinut să amintească referior la terenul din strada Nateş, că ÎCCJ a fost sesizată în 2006, dar nu a considerat necesară vreo anchetă, drept urmare referirile ANI la acest teren ar fi un "non-subiect", o "chichiţă procedurală" şi o "supă reîncălzită".

În contiuare Mircea Geoană a explicat, în legătură cu precotractul de achiziţionarea unui apartament şi a două locuri de parcare, că ANI încearcă să îi facă un proces de intenţie cu privire la data acestui antecontract.

Liderul PSD a spus că nu a luat un credit la bancă pentru achiziţionarea acestui apartament, ci a dat un avans de 10.000 de euro, din fonduri personale, pe care speră să îl recupereze şi că este în faza de negocieri pentru rezilierea acestui precontract. Mircea Goană a arătat că la finalul respectivului precontract scrie foarte clar data, chiar în dreptul semnăturilor. 

"Mi se reprosează mie şi soţiei mele că nu au fost introduse în declaraţie, în 2007 şi dividentele", a spus ulterior Mircea Geoană. El a subliniat că acestea au fost trecute în declaraţie la momentul în care au fost încasate, adică în martie 2008.

Un alt punct pe care Geoană a dorit să îl clarifice, a fost cel legat de dividentele unei firme, la care soţia sa ar fi fost unul din administrator, pentru care ANI îl acuză că nu apar în declaraţia de avere. Liderul PSD a anunţat că soţia sa nu mai este acţionar la acea firmă de peste trei ani, iar această "scăpare" a ANI este o lipsă de profesionalism şi dovedeşte rea-credinţă.

"Este o actiune de intimidare şi de lezare a reputaţiei mele şi regret faptul că instituţii ale statului român se pun preş şi execută comenzi politice", a declarat Mircea Geoană.

UPDATE Ion Bazac: "Nu am intermediat, favorizat sau acordat niciun fel de contract familiei Geoană"

Fostul ministru al Sănătăţii, dr. Ion Bazac, susţine că nu are nicio legătură cu casa familiei Geoană , iar acuzaţia publică adusă asupra sa "este nejustificată şi răuvoitoare''.

UPDATE Geoană: Concluziile ANI, o sumă de neadevăruri şi erori

Liderul social-democrat a declarat că acuzaţiile ANI de fals în declaraţi reprezintă o sumă de neadevăruri şi de erori comise fie intenţionat, fie din lipsă de profesionalism. De asemenea, liderul social democraţilor a precizat că se încearcă astfel influenţarea algerilor din PSD.

"Aspectele reţinute din comunicatul ANI cu privire la pretinsa încălcare a prevederilor art. 292 Cod Penal nu sunt altceva decât o încercare vădită de defăimare a persoanei mele în ochii opiniei publice faţă de un subiect fără conţinut real, deoarece cele indicate reprezintă doar chestiuni artificiale legate de aspecte formale privind încheierea unor acte juridice", argumentează liderul PSD într-un comunicat

UPDATE: Fostul ministrul al Sănătăţii, Ion Bazac, este cercetat într-un dosar legat de Mircea Geoană, anunţă ANI.

Potrivit agenţiei, Ion Bazac i-ar fi atribuit un contract Mihaelei Geoană pe vrea când era ministru în cabinetul Boc I.

La sfârşitul anului trecut în presă au circulat mai multe informaţii potrivit cărora Ion Bazac era asociat la firma care îi construia lui Mircea Geoană casa. Este vorba despre locuinţa dintr-un ansamblu rezidenţial din Băneasa depre care preşedintele PSD nu pomeneşte în declaraţia sa de avere.

ANI îl acuză pe Geoană că nu a declarat cumpărarea unei locuinţe, precum şi o tranzacţie cu terenuri

ANI a extins verificările şi asupra soţiei liderului PSD, Mihaela Geaonă, potrivit prevederilor art. 10 din Legea nr. 115/1996 pentru declararea şi controlul averilor demnitarilor, dacă persoana a cărei avere este supusă controlului este căsătorită, controlul se extinde şi asupra averii şi veniturilor dobândite de soţ.

Potrivit comunicatului ANI, preşedintele Senatului, Mircea Geoană, nu a trecut în declaraţiile de avere o sumă de 48.300 euro, provenită din cumpărarea unui teren de către Mihaela Geoană în septembrie 2005 şi apoi vânzarea aceleiaşi parcele către proprietarul iniţial, în ianuarie 2006, la acelaşi preţ.

Astfel, în conturile familiei Geoană a intrat în 2006 suma de 48.300 euro, însă aceasta nu a fost înscrisă de Mircea Geoană în declaraţia de avere datată 26.12.2006, completată şi depusă în calitate de senator, informează ANI.

Acesta nu este singurul lucru în neregulă descoperit de cei de la ANI.

O altă neregulă face referire la acuzaţii mai vechi aduse liderului PSD, anume că a contractat cumpărarea unui apartament, dar nu a trecut tranzacţia în declaraţiile de avere. Astfel, soţii Geoană ar fi achiziţionat un apartament şi a două locuri de parcare, în valoare de 733.000 euro, dar tranzacţia nu a fost trecută în declaraţia de avere.

De asemenea, preşedintele PSD ar fi trecut greşit în declaraţia de avere veniturile din dividende încasate de Mihaela Geoană în 2007, de la Topcont Invest S.R.L. Astfel deşi Mihaela Geoană a încasat de la această firmă 190.400 lei Mircea Geoană a trecut doar 100.000 de lei, rezultând, astfel, o diferentă de 90.400 lei.

Politicieni, în vizorul ANI

Liderul social-decmocraţilor face parte dintr-un şir de politicieni ale căror declaraţii de avere au fost luate la verificat de ANI. Pe lista celor depistaţi având nereguli în declaraţiile de avere şi cele de interese se află şi fostul ministru al Tineretului şi Sportului, Sorina Plăcintă, actual senator PDL, precum şi liberalii Mihăiţă Calimente  şi Eugen Nicolăescu, fost ministru al Sănătăţii în guvernul Tăriceanu.

ANI a sesizat joi Parchetul de pe lângă ICCJ în cazul Sorinei Plăcintă, acuzând-o de fals în declaraţii Senatoarea democrat-liberală, Sorina Plăcintă, este acuzată de ANI că nu ar fi trecut în declaraţia de avere şi de interese calitatea de acţionar sau administrator la diferite societăţi comerciale.

Liberalul Eugen Nicolăescu a intrat în atenţia ANI după ce s-a aflat că donaţii de peste 170.000 de lei pentru campania parlamentară din 2008, virate direct în contul său, nu au fost menţionate distinct şi în declaraţia de avere.

Colegul său de partid, Mihăiţă Calimente, a intrat în vizorul ANI după ce inspectorii Agenţiei au decoperit că acesta a declarat venituri mai mari decât are.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite