Mircea Geoană începe Jihadul în PSD

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Liderul PSD a început procedura de excludere din partid a celor care au votat împotriva moţiunii . Mircea Geoană şi vicepreşedinţii care îi sunt fideli au decis, ieri, să le retragă

Liderul PSD a început procedura de excludere din partid a celor care au votat împotriva moţiunii .

Mircea Geoană şi vicepreşedinţii care îi sunt fideli au decis, ieri, să le retragă sprijinul politic lui Ion Solcanu, Răzvan Theodorescu, Alin Teodorescu şi Dan Mihalache pe motiv că au declarat că nu vor vota moţiunea. Geoană a mai spus că la şedinţa Comitetului Executiv Naţional de la Braşov, de mâine, va fi validată această decizie. La Braşov, pesediştii vor analiza şi modul în care au votat parlamentarii PSD, şi se vor demara procedurile de excludere din partid pentru toţi cei care au votat împotriva moţiunii.

Mircea Geoană a mai spus că lui Ion Iliescu ar trebui să-i fie ruşine pentru că a primit aplauze de la liberali în momentul în care a votat. Fostul preşedinte a votat cu spatele la sală, pentru ca votul său să nu fie urmărit de pesedişti.

"Să văd până unde îi duce mintea", a fost reacţia lui Ion Iliescu când a fost întrebat dacă se aşteaptă la sancţiuni împotriva sa. Preşedintele de onoare al PSD a spus că astfel de sancţiuni "nu sunt deloc înţelepte" şi a avertizat asupra unei lupte interne care ar dăuna partidului. Iliescu nu a vrut să se pronunţe asupra necesităţii unui congres extraordinar care să lămurească apele în PSD, dar a criticat dur "măsurile în spirit cazon" decise de Geoană.

"Aşa ceva nu poate fi acceptat într-un partid cu vocaţie democratică", a afirmat Iliescu, adăugând că "impunerea cazonă a unei discipline de partid "poate submina PSD".

Năstase se aruncă şi el în luptă

Fostul premier Adrian Năstase a pus şi el paie pe focul din PSD. El consideră că decizia conducerii partidului, de a retrage sprijinul politic pentru patru parlamentari care au votat împotriva moţiunii, este eronată. "Este un răspuns la o întrebare care nu este esenţială. Întrebările esenţiale vizau strategiile viitoare ale partidului şi raţiunile pentru care PSD trebuia dat pe mâna lui Traian Băsescu. (…) Ştiu că ideea este de a se merge mai departe, să fie sancţionaţi şi alţii", a afirmat Năstase.

Fostul preşedinte al PSD l-a avertizat pe Geoană şi pe ceilalţi membri ai conducerii că PSD riscă să devină un partid mic. "Sper ca liderii să înţeleagă că partidul este într-un moment important înainte de campaniile electorale şi este nevoie să se strângă rândurile, nu să se aplice forţa centrifugă. Spre deosebire de perioada 1997-2000, acest partid riscă să devină un partid mic, docil, o anexă la partidele mari", a avertizat Năstase.

Rebelii, la mâna organizaţiilor

Potrivit statutului, excluderea din partid a membrilor PSD se poate stabili doar de către organizaţiile de care aceştia aparţin. Biroul Permanent Naţional poate decide doar retragerea sprijinului politic, iar Comitetul Executiv Naţional poate recomanda organizaţiei de bază excluderea din partid. Decizia lui Geoană ar putea rămâne în aer, pentru că preşedinţii de organizaţii ai celor patru sancţionaţi nu s-au grăbit să confirme decizia conducerii centrale.

"Nu-mi permit, în calitate de om, să-l judec pe senatorul Solcanu. A fost preşedinte al filialei, am lucrat cu el şi nu-i pot fi nerecunoscător. Dacă se va lua o măsură în privinţa sa, va fi decizia colectivă a colegilor mei din conducerea organizaţiei judeţene", a declarat Gheorghe Nichita, şeful PSD Iaşi, unde Ion Solcanu este membru.

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite