Mircea Duşa: Nu cred că Ungaria va forţa nota şi-l va reînhuma pe Nyiro, fără acordul statului român

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mircea Duşa
Mircea Duşa

Ministrul delegat pentru Relaţia cu Parlamentul, Mircea Duşa, a declarat vineri seara la Reghin că Prefectura Harghita va solicita în instanţă constatarea nulităţii certificatului de reînhumare al scriitorului Nyiro Jozsef şi şi-a exprimat speranţa că statul maghiar nu va forţa "nota" pentru a aduce în România rămăşiţele pământeşti ale acestuia, fără a avea acordul statului român.

"Am fost la Odorheiu Secuiesc să văd condiţiile în care primarul a eliberat acea autorizaţie de reînhumare. Am constatat că sunt nişte elemente care dovedesc să acea autorizaţie este lovită de nulitate şi în această seară Instituţia Prefectului din judeţul Harghita va solicita constatarea nulităţii acelei autorizaţii. Eu nu cred că statul maghiar va forţa nota în a-l reînhuma pe acest personaj în Odorhei, fără a avea acordul statului român. Cred că elementele acestea de campanie trebuie lăsate de o parte şi soluţionată această dispută pe cale diplomatică, între două ţări ale UE. De altfel premierul Victor Ponta se va întâlni în perioada imediat următoare cu premierul Orban (Viktor Orban - n.r.) şi va clarifica aceste probleme şi aceste dispute pe care le creează Guvernul de la Budapesta", a afirmat Duşa.

El a spus că este foarte clar faptul că Partidul Civic Maghiar, al cărui preşedinte de onoare este preşedintele Parlamentului Ungariei, Laszlo Kover, este în campanie electorală şi că scopul acestor acţiuni ar fi scoaterea la vot a autonomiştilor.

"Eu, care sunt din judeţul Harghita şi am participat la toate campaniile electorale, ştiu că întotdeauna au venit cu câte o <<bombă>> din aceasta, care să lămurească electoratul maghiar şi mai ales cetăţenii un pic mai înfierbântaţi în ale autonomiei, să îi mobilizeze pentru a venit la vot (...) şi a vota PCM având în vedere că a mai apărut tot un partid, mai extremist, cel al domnului Tokes. Nu înţeleg cum statul maghiar, premierul Orban şi preşedintele (Parlamentului) Kover - statul ungar este membru al UE, ca şi noi - agită spiritele aducând persoane care sunt controversate în istorie cum este acest Nyiro, care a fost poet, susţinător al fascismului şi care a luat poziţie serioasă împotriva evreilor", a susţinut ministrul.

Mircea Duşa, împreună cu ministrul Justiţiei Titus Corlăţean şi senatorului PSD, Miron Mitrea, s-au aflat la Reghin, vineri seara, pentru a participa la lansarea candidatului la Primăria municipiului, Maria Precup, şi a candidaţilor la Consiliul Local.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite