Ministrul Educaţiei, val de acuzaţii de plagiat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele PDL, Emil Boc, a cerut demisia ministrului Educaţiei, Ioan Mang, acuzându-l că ar fi plagiat integral o lucrare după un articol academic scris de un profesor japonez.

Suspiciunile de plagiat au început să planeze asupra noului ministru al Educaţiei, Ioan Mang, încă de la sfârşitul săptămânii trecute. Un deputat PDL l-a întrebat pe Mang, la audierile din Parlament, ce are de gând să facă dacă suspiciunile de plagiat se dovedesc adevărate.

„Voi demisiona imediat din funcţia de ministru", a venit atunci răspunsul. Marţi, profesorul Ştefan Vlaston, preşedintele Edu-Cer, a semnalat situaţia Consiliului Naţional de Etică, prezentând lucrările semnate de Mang, împreună cu cele după care ar fi copiat.

Povestea a culminat ieri cu acuzaţiile fostului premier Emil Boc: „Dacă în zilele anterioare aţi avut ocazia să vedeţi câteva articole care reprezentau reproducerea aproape integrală din alte surse academice, astăzi vă prezint un plagiat 100%.

Un articol al domnului ministru, copiat în integralitate dintr-o sursă japoneză, adică a copiat articolul altor cercetători japonezi şi şi-a pus numele pe un articol care nu îi aparţine. E adevărat că a modificat titlul articolului. Aceasta este contribuţia originală a domnului ministru Mang", a spus Boc.

Reclamanţii sunt morţi

În replică, Mang a spus că nu este vorba de plagiat, ci de neputinţa criticilor săi de a înţelege o lucrare ştiinţifică, dar şi de „teama unora care au patronat acest minister că au pierdut controlul asupra lui".

Despre demisia promisă în caz că se dovedeşte plagiatul, Mang a spus că se va retrage doar dacă „cei care ştiu despre ce e vorba acolo" şi „autorii menţionaţi în articol" îl acuză de plagiat, nu „pe vorba unor oameni care nu sunt de specialitate...". Dintre cei trei autori japonezi presupus a fi fost plagiaţi, doi sunt deja morţi.

Tot ieri, profesorul Ştefan Vlaston împreună cu alte 16 cadre universitare au adresat premierului Victor Ponta o scrisoare deschisă în care îi cer să retragă încrederea acordată ministrului Ioan Mang şi să nominalizeze o personalitate „cu un statut ştiinţific recunoscut internaţional şi deasupra oricăror bănuieli de necinste, fraude şi plagiat", precum şi „implementarea în regim de urgenţă, în universităţi şi instituţii de cerectare, aplicaţii specializate în depistarea plagiatelor".

În caz contrar, vor informa organismele europene interesate, liderul socialiştilor europeni şi comisarul pentru Educaţie al Comisiei Europene. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite