Ministrul justiţiei îi dezbină pe liberali

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mai mulţi vicepreşedinţi ai partidului s-au supărat pe Tăriceanu pentru propunerea-surpriză de la MJ Numirea avocatului Cătălin Predoiu ca ministru al justiţiei a tensionat relaţiile

Mai mulţi vicepreşedinţi ai partidului s-au supărat pe Tăriceanu pentru propunerea-surpriză de la MJ

Numirea avocatului Cătălin Predoiu ca ministru al justiţiei a tensionat relaţiile din PNL. Şedinţa de astăzi a conducerii partidului are toate şansele să fie una aprinsă, în condiţiile în care vicepreşedinţi precum Ludovic Orban sau Norica Nicolai sunt nemulţumiţi de faptul că nu au fost consultaţi de Tăriceanu în această chestiune.

Membrii conducerii liberale îi reproşează primului-ministru că a încălcat o decizie anterioară a Biroului Politic Central al PNL, care prevedea numirea lui Teodor Meleşcanu la MJ şi a senatorului Radu Stroe la Apărare. Ei au fost iritaţi şi de faptul că Tăriceanu a preferat să se consulte cu preşedintele Traian Băsescu şi nu cu organismul statutar de decizie al partidului.

Cu toate acestea, nemulţumiţii din PNL au ales să păstreze aparenţele şi, la nivel declarativ, au susţinut că desemnarea lui Predoiu ca şef al justiţiei a fost regulamentară. "Problema Ministerului Justiţiei a fost o problemă a premierului şi a preşedintelui", a declarat Orban, cel care a susţinut-o cu fermitate pe Norica Nicolai pentru acest post.

Ministrul transporturilor a evitat să spună dacă şeful său de partid s-a sfătuit cu el în această chestiune. În schimb, vicepreşedintele Crin Antonescu a recunoscut că Tăriceanu nu a discutat în conducerea partidului nominalizarea lui Cătălin Predoiu la MJ. "Faptul că primul-ministru s-a dus cu nominalizarea direct la Cotroceni, fără a se consulta cu partidul, este o prerogativă clară a funcţiei pe care o are (...) Este opţiunea premierului. Cred că este o opţiune bună. Rămâne de văzut în ce măsură domnul Predoiu va reuşi în această misiune grea", a declarat Antonescu la un post de televiziune.

Ministrul îşi preia azi mandatul

Noul ministru al justiţiei va semna în această dimineaţă protocolul de predare-primire a portofoliului cu predecesorul său, interimarul Teodor Meleşcanu. Cel care a ocupat timp de 45 de zile fotoliul lăsat liber de demisionarul Tudor Chiuariu a lăsat să se înţeleagă, chiar de faţă cu premierul şi cu şeful statului, că este uşurat că a fost eliberat de această sarcină.

Meleşcanu a fost înregistrat de camerele de filmat, la ceremonia depunerii jurământului de către Predoiu, exclamând "bogdaproste" în momentul în care a dat mâna cu Băsescu.

Nevoit să renunţe la CEC

Cătălin Predoiu este membru în Consiliul de Administraţie al CEC, asociat fondator la o casă de avocatură şi deţine participaţii la două firme de consultanţă pentru afaceri şi management. Conform agenţiei Mediafax, care îl citează pe preşedintele instituţiei de credit, Radu Gheţea, noul ministru al justiţiei va demisiona din CA.

"Pe durata mandatului de ministru al justiţiei, calitatea de avocat a domnului Cătălin Marian Predoiu va fi suspendată pentru caz de incompatibilitate", se arată într-un comunicat al societăţii de avocaţi Zamfirescu Racoţi Predoiu.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite