Ministrul Sandu, pasibil de amendă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Legea îi sancţionează cu sume între 100 şi 500 de lei pe demnitarii care nu depun la timp declaraţiile de avere actualizate. Ministrul Comunicaţiilor, Gabriel Sandu, nu are postată pe site-ul Guvernului declaraţia de avere actualizată, deşi termenul de depunere a expirat luni.

Cu toate că luni a fost ultima zi în care demnitarii mai puteau depune declaraţiile de avere actualizate, ministrul Comunicaţiilor, Gabriel Sandu (PDL), nu se regăseşte pe site-ul Guvernul cu noua declaraţie. Ieri, până la ora închiderii ediţiei, pe site figura doar vechea declaraţie de avere a ministrului, completată la învestirea în funcţie şi datată 5 ianuarie 2009.

Documentul care face publică averea la zi a lui Gabriel Sandu nu apare nici pe site-ul ministerului pe care îl conduce. Ministrul Comunicaţiilor este singurul dintre membrii cabinetului Boc care nu figurează cu declaraţia de avere actualizată. Câţiva dintre miniştri, cum ar fi ministrul Apărării, Mihai Stănişoară şi cel al Muncii, Marian Sârbu, s-au grăbit să completeze documentele încă de la începutul lunii iunie.

Alţi membri ai cabinetului, cum ar fi Victor Ponta (ministrul pentru Relaţia cu Parlamentul), Ecaterina Andronescu (ministrul Educaţiei) şi Adriean Videanu (ministrul Economiei) au preferat însă să se achite de obligaţie chiar în ultima zi permisă de lege.

La Camera Deputaţilor, 46 de aleşi nu aveau nici ei averile la zi făcute publice, pe site-ul instituţiei figurând, miercuri seara, declaraţiile de avere neactualizate. Noile declaraţii au fost însă postate în cursul zilei de ieri, astfel că averile tuturor parlamentarilor sunt acum la vedere.

Legea privind organizarea şi funcţionarea Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI) stabileşte că demnitarii au obligaţia de a actualiza declaraţia de avere şi pe cea de interese anual, până cel mai târziu la 15 iunie, pentru anul fiscal anterior.

Nerespectarea termenului se sancţionează cu amendă între 100 şi 500 de lei şi declanşarea din oficiu a procedurii de control. Legea mai stabileşte însă că ANI nu poate trece imediat la aplicarea amenzilor.

„15 iunie este ultima zi în care se mai pot depune declaraţiile de avere actualizate. Dar mai trebuie să treacă 15 zile în care instituţiile trebuie să ne transmită toate documentele. Deocamdată aşteptăm să treacă aceste două săptămâni şi abia apoi vom vedea care este situaţia”, a declarat secretarul general al ANI, Horia Georgescu.

Gabriel Sandu, dator 80.000 de euro

Gabriel Sandu pare a fi cel mai puţin avut ministru din cabinetul Boc. Potrivit declaraţiei sale de avere pe anul 2008, ministrul Comunicaţiilor nu deţine terenuri şi clădiri şi nici vreun automobil. Rubricile destinate bijuteriilor, conturilor bancare şi acţiunilor la societăţi comerciale sunt, de asemenea, goale.

Demnitarul este, în schimb, dator: anul trecut, a contractat la BRD un credit în valoare de 80 de mii de euro, scadent în 2033. În 2008, Gabriel Sandu a realizat un venit de 53.566 de lei din salariul de parlamentar (deputat în legislatura 2004-2008).

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite