Ministrul Pascu nu se grabeste sa elimine stagiul militar obligatoriu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul Apararii, Ioan Mircea Pascu, a declarat, joi, ca proiectul de lege privind stagiul militar va fi realizat de Ministerul de Interne, cu sprijinul MApN, dar va fi elaborat "fara graba", pentru

Ministrul Apararii, Ioan Mircea Pascu, a declarat, joi, ca proiectul de lege privind stagiul militar va fi realizat de Ministerul de Interne, cu sprijinul MApN, dar va fi elaborat "fara graba", pentru ca trebuie armonizat cu alte legi si cu responsabilitatile asumate fata de NATO. Pascu a precizat ca Ministerul de Interne trebuie sa elaboreze proiectul de lege, pentru ca din punctul de vedere al MApN nu exista probleme. MApN va contribui insa la proiectul MI cu studiile facute pe aceasta tema, pentru a crea "un proiect de lege serios", spune ministrul Apararii. "Am vazut ca exista deja un proiect de lege (propus de deputatul PD Emil Boc - n.r.), care mi se pare, insa, un pic lucrat pe picior. O astfel de lege nu poate sa apara singura, trebuie corelata cu alte legi, cred, pentru ca a pus problema intr-un mod populist", a opinat Pascu. Noua Constitutie nu mai prevede obligativitatea stagiului militar, aceasta problema urmand sa fie reglementata printr-un proiect de lege special. Ministrul de Interne, Ioan Rus, a declarat ca ministerul va propune o astfel de lege pentru ca unele structuri din subordine ar avea in continuare nevoie de recruti. Deputatul PD Emil Boc a depus, luni, la conducerea Camerei Deputatilor, o propunere legislativa privind instituirea voluntariatului in armata. Potrivit proiectului de lege, participarea populatiei la apararea tarii se realizeaza prin satisfacerea, "la cerere", a unui stagiu de pregatire militara cu durata de 12 luni, in cadrul unitatilor Ministerului Apararii Nationale sau ale Ministerului Administratiei si Internelor. Pentru satisfacerea stagiului de pregatire militara vor putea opta cetateni romani, apti din punct de vedere medical, care au implinit varsta de 20 de ani. Acestia vor fi examinati medical si testati psihologic obligatoriu. Cetatenii care au indeplinit stagiul de pregatire militara vor putea fi angajati in unitatile militare, pe baza de contract, pe o perioada determinata, in functie de nevoile fortelor armate.
18 salarii minime - scutire de armata
Grupul parlamentar UDMR de la Camera Deputatilor a inaintat o propunere legislativa privind efectuarea stagiului militar in conditiile in care armata nu mai este obligatorie prin Constitutie. Conform proiectului, tinerii care nu doresc sa satisfaca stagiul militar trebuie sa plateasca 18 salarii minime brute pe economie pentru a fi scutiti definitiv de armata. Initiatorii proiectului prevad si posibilitatea executarii serviciului utilitar alternativ. Acest serviciu s-ar putea efectua in domeniul sanatatii, protectiei sociale, protectiei mediului, precum si in cadrul organizatiilor nonguvernamentale, tinerii neputand fi obligati sa execute munci periculoase sau umilitoare. Durata serviciului utilitar alternativ nu poate fi mai mica de 18 luni, propun deputatii UDMR. Initiatorii legii precizeaza ca, incepand cu 30 iunie 2006, urmeaza sa se renunte la incorporari, iar, incepand cu 1 iulie 2007, se va renunta atat la serviciul militar obligatoriu, cat si la serviciul utilitar alternativ si la rascumpararea serviciului militar, considerandu-se ca, dupa aceasta data, se va putea trece la armata de profesionisti.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite