Ministrul Culturii a cerut oprirea prelevării de probe ADN de la voievozii dinastiei Basarabilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Puiu Haşotti
Puiu Haşotti

Ministrul Culturii, Puiu Haşotti, a cerut oprirea acţiunii de prelevare de probe ADN de la voievozii dinastiei Basarabilor, după ce miercuri au fost prelevate probe din rămăşiţele pământeşti ale domnitorului Vladislav Vlaicu, aflate în Biserica Domnească din Curtea de Argeş.

Haşotti precizează că autorizaţia pentru cercetarea arheologică preventivă pentru Biserica Domnească Curtea de Argeş a fost obţinută înaintea mandatului său de ministru al Culturii şi Patrimoniului Naţional şi că documentul nu stipulează prelevarea de probe ADN, ci doar „săpături arheologice preventive".

"Recoltarea de ADN din osemintele unui voievod trebuia specificată în autorizaţie. Poate că pentru ştiinţă ar fi importantă prelevarea de ADN, dar, din respect pentru ceea ce au reprezentat domnitorii Ţării Româneşti, nu pot fi de acord cu prelevarea de ADN. Este important că aceşti domnitori au marcat istoria naţională şi prea puţin important dacă au avut sau nu o ascendenţă cumană", afirmă ministrul Culturii într-un comunicat citat de NewsIn.

Haşotti spune că, în calitate de ministru, a dat dispoziţiile necesare pentru a se opri prelevarea de ADN şi pentru a verifica cercetarea ştiinţifică în ansamblul ei.

"Din punctul meu de vedere, important este ce au realizat aceşti domnitori pentru România. Important este că s-au simţit români, iar prelevarea ADN-ului care presupune deshumarea voievozilor este neînsemnată comparativ cu amprenta pe care aceşti domnitori o au asupra poporului român şi istoriei acestuia", a mai declarat Haşotti.

Specialiştii de la Institutul de Arheologie "Vasile Pârvan" au prelevat, miercuri, probe ADN din rămăşiţele pământeşti care se presupune că ar fi ale domnitorului Vladislav Vlaicu, cunoscut ca Vlaicu Vodă, dintr-un mormânt aflat în incinta Bisericii Domneşti din Curtea de Argeş. Acţiunea face parte din proiectul intitulat "ADN-ul Basarabilor", derulat sub egida Academiei Române, proiect la care colaborează specialişti de la mai multe instituţii ştiinţifice din ţară, dar şi de la laboratoare specializate în studiul ADN din Marea Britanie, Spania şi Olanda.

Specialiştii urmau să preleveze probe ADN şi din mormântul lui Basarab Întemeietorul, aflat în incinta Mănăstirii de la Curtea de Argeş, dar şi de la mormântul lui Mircea cel Bătrân, de la Mănăstirea Cozia. Materialele prelevate urmau să fie studiate în mai multe locuri din România şi din alte ţări.

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite