Ministrii au trecut ca prin branza de comisiile parlamentare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Opt ministri - patru noi si patru vechi, dar cu insarcinari sporite sau restranse - s-au prezentat, ieri, in fata comisiilor parlamentare de specialitate. Audierile le-au oferit prilejul membrilor

Opt ministri - patru noi si patru vechi, dar cu insarcinari sporite sau restranse - s-au prezentat, ieri, in fata comisiilor parlamentare de specialitate. Audierile le-au oferit prilejul membrilor Executivului sa-si prezinte ambitiile administrative si sa raspunda la intrebarile senatorilor si deputatilor. Nici unul dintre audiati nu a expus vreo strategie pe termen scurt sau mediu pentru domeniul pe care-l va conduce. S-au rezumat la informatii si constatari, sau la promisiuni vagi. Toti au fost votati fara probleme, la capatul cate unei ore de discutii. In fond, nici ministrii, nici parlamentarii nu se asteapta la minuni in 9 luni, atat cat poate fi durata de viata a noului Cabinet Nastase.
Cristian Diaconescu, ministrul Justitiei:
Sunt convins ca exista ingerinte in actul de justitie"
Candidatul pentru fotoliul de la Ministerul Justitiei, Cristian Diaconescu, s-a gasit intr-o postura delicata in fata Comisiilor juridice ale Camerei Deputatilor si Senatului: pe de o parte, venea la audieri in calitate de nominalizat la portofoliul Justitiei, pe de alta parte, comisiile nu primisera nici un document care sa ateste ca Rodica Stanoiu a fost revocata sau a demisionat din functie. Reprezentantii Opozitiei au cerut sa se renunte la audieri, intrucat ar fi inutile atat timp cat postul de la Ministerul Justitiei nu este vacant. Presedintele Comisiei juridice de la Camera, Ion Neagu, a spus ca, intr-adevar, nu are documente, dar comisiile au fost sesizate in mod corect sa stea de vorba cu Cristian Diaconescu. Viitorul ministru al Justitiei a declarat ca intre prioritatile sale se afla adoptarea pachetului legislativ privind reforma Justitiei, incheierea negocierilor pentru capitolul 24 cu Uniunea Europeana si, nu in ultimul rand, refacerea increderii populatiei in actul de justitie. "Este clar ca ceva nu merge bine. Trebuie facut ceva pentru a castiga increderea populatiei si pentru a imbunatati comunicarea Ministerului Justitiei cu societatea civila", a spus Cristian Diaconescu. El a afirmat ca ar trebui analizate toate legile anticoruptie de pana acum, pentru a se vedea ce se aplica si ce nu. "Coruptia este tema de vulnerabilitate a acestei tari. Sunt convins ca exista ingerinte in actul de justitie. Nu ma straduiesc sa reinventez roata. Cred ca solutiile bune pe plan european sunt bune si la noi", a mai spus Cristian Diaconescu. Dintre parlamentarii prezenti, Antonie Iorgovan a iesit din nou la rampa cu critici dure la adresa titularului de pana acum al Ministerului Justitiei, Rodica Stanoiu. El a declarat ca sub ministeriatul Stanoiu in Ministerul Justitiei s-a facut dadaism si a recitat o poezioara, pentru a fi mai convingator: "Foaie verde laba gastii/ Trec catanele pe strec/ Ce frumoasa pasare e porcul". Dupa acest moment artistic, Comisiile juridice au acordat avizul favorabil pentru Cristian Diaconescu, 16 parlamentari votand pentru si 10 impotriva.
Victor Ponta - ministru delegat pentru implementarea acquis-ului comunitar:
"Voi da cu rigla peste mana celor care o baga in fondurile comunitare"
Audierea lui Victor Ponta in Comisia parlamentara de integrare europeana a fost o formalitate. Senatorii si deputatii s-au strans cu greu la sedinta. Au fost in sala doar 10 dintre cei 22 de membri ai comisiei. Parlamentarii Opozitiei au vrut sa stie concret ce rol va avea in Executiv structura pe care o va conduce Ponta. Ei au aflat de la acesta ca se va ocupa de "controlul calitativ" al implementarii acquis-ului comunitar. De asemenea, Ponta a anuntat ca-si va folosi experienta de fost sef al Corpului de Control al Guvernului pentru a investiga folosirea fondurilor comunitare. "Experienta ne-a aratat ca acolo unde au fost probleme cu folosirea fondurilor comunitare a fost vorba mai putin de fraude, de rea-vointa, cat de o necunoastere a unor proceduri extrem de complicate. Spre exemplu, la Suceava, nu stiu cat a fost rea-credinta si cat necunoastere", a sustinut Ponta. Plecand de la aceasta premisa, el a afirmat ca nu se va limita doar "la a da cu rigla peste mana celor care au bagat-o in fondurile comunitare", ci, alaturi de alti ministri, se va ocupa si de instruirea celor care au legatura cu programele UE. In final, Ponta a fost votat cu doar o singura abtinere. Problema cvorumului a fost rezolvata de vicepresedintele comisiei, pesedistul Traian Dobre, care a sustinut ca in sala ar fi fost 13 parlamentari, si nu 10, cati au numarat ziaristii.
Maria Speranta Ianculescu, ministrul Mediului:
"Bucurestiul este mai mult murdar decat poluat"
Maria Speranta Ianculescu, viitorul titular al Ministerului Mediului si Gospodaririi Apelor, a afirmat in fata comisiilor parlamentare ca unul dintre cele mai importante lucruri pe care le-a realizat a fost montarea sistemului de monitorizare a calitatii aerului din Bucuresti, sistem constand in trei panouri. "Suntem mandri ca l-am realizat. Ati vazut cele trei panouri la Universitate, Drumul Taberei si Bucur Obor", a spus Speranta Ianculescu. Viitorul ministru, pana acum director executiv in cadrul Directiei de protectie a mediului Bucuresti, a declarat ca rezultatele furnizate de sistemul de monitorizare a calitatii aerului arata ca "Bucurestiul este mai mult murdar decat poluat". Prioritatea prioritatilor pentru Speranta Ianculescu este inchiderea capitolului de negocieri privind protectia mediului pana la sfarsitul acestui an, cel mai probabil in perioada octombrie-noiembrie.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite