Romii s-au plâns miniştrilor francezi: Să ne dea de lucru. Dacă nu, mergem în Franţa

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ministrul francez de Interne, Manuel Valls,(stânga) şi ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Bernard Cazeneuve (dreapta)
Ministrul francez de Interne, Manuel Valls,(stânga) şi ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Bernard Cazeneuve (dreapta)

Ministrul francez de Interne, Manuel Valls, şi ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Bernard Cazeneuve, au vizitat, joi, şcoala „Pavel Dan“ şi un sat de romi din Câmpia Turzii.

În cadrul şcolii este implementat un proiect european de integrare a romilor derulat pe o perioadă de doi ani, între decembrie 2011- august 2013, şi intitulat „Close to school“. Prin acest proiect, 205 copii de etnie romă şi non-romă sunt ajutaţi să se integreze în societate.

Cei doi miniştri francezi au vizitat mai multe clase, cantina şcolii şi locurile de depozitare a alimentelor.
La finalul vizitei, Manuel Valls a precizat că impresiile după vizitarea şcolii sunt pozitive, confirmând astfel aşteptările părţii franceze.

„Proiectul de la Câmpia Turzii este un exemplu despre ceea ce trebuie făcut, ceea ce trebuie susţinut de UE, iar colectivităţile locale franceze pot să se implice în proiect“, a afirmat Valls.
 De asemenea, ministrul de interne Valls a anunţat că partea franceză se va implica financiar în proiectul „Close to school“cu suma de 10.000 de euro, ba, mai mult, la nivel naţional urmează să implementeze mai multe proiecte de acest tip.

După vizita realizată la liceu, cei doi miniştri însoţiţi de viceprimarul din Câmpia Turzii, Dorin Lojigan, şi de prefectul de Cluj, Ioan Vuşcan, au mers în cartierul Lut, unde locuieşte o importantă comunitate de romi. Aici, aceştia au intrat în mai multe case pentru a vedea condiţiile în care locuiesc membrii etniei. Romii li s-au plâns oficialilor francezi că nu au bani să îşi întreţină copiii şi că ar dori să fie ajutaţi să-şi caute un loc de muncă.

„Nu am bani, să ne dea de lucru, că dacă nu, mergem în Franţa“, a spus o femeie de etnie romă.

Cei doi miniştri francezi au venit în România pentru a încerca să trateze în mod direct problema romilor. Ultimul lot de romi a fost expulzat din Franţa în luna august.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite