Miniştrii UDMR se declară solidari cu Ministerul de Externe de la Budapesta

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Miniştrii UDMR din Guvernul Tăriceanu nu consideră anormal ca Ministerul de Externe ungar să-şi manifeste îngrijorarea în legătură cu anchetarea unor demnitari maghiari. Niciunul dintre

Miniştrii UDMR din Guvernul Tăriceanu nu consideră anormal ca Ministerul de Externe ungar să-şi manifeste îngrijorarea în legătură cu anchetarea unor demnitari maghiari. Niciunul dintre oficialii UDMR cu portofoliu ministerial nu s-a distanţat de declaraţiile diplomaţilor unguri.

Dimpotrivă, liderii UDMR au lăsat să se înţeleagă că actul în sine ar fi "legitim şi justificat". "Problema e la noi şi faptul că sunt îngrijoraţi, de exemplu, şi cei din Ungaria, cred că nu este anormal. Problema de fond care e? Şi aici cred că trebuie să sensibilizăm pe toată lumea. Mi se pare total deplasată această cercetare şi, de aceea, noi n-am făcut altceva decât am atras atenţia că ni se pare un abuz din partea celor care au adus această decizie de urmărire penală", a afirmat ministrul dezvoltării regionale, Laszlo Borbely. "Justificată şi legitimă" este văzută de preşedintele executiv al Uniunii, Kelemen Hunor, poziţia autorităţilor de la Budapesta, de vreme ce situaţia unor demnitari ai UDMR cercetaţi penal a căpătat o "amploare îngrijorătoare".

"Dacă acuzaţiile procurorilor în cazul demnitarilor UDMR de la Satu Mare şi a ministrului Nagy Zsolt au o conotaţie etnică, politică, atunci orice om trebuie să fie îngrijorat", a conchis Hunor. Ministrul mediului, Korodi Attila, a declarat că gestul ministerului ungar ar trebui interpretat mai curând ca un semnal transmis conducerii de la Bucureşti de a acţiona conform legii şi a exclude orice urmă de subiectivism în anchetarea reprezentanţilor UDMR. "Nu văd nicio problemă în relaţiile interstatale. Ambele state au tot interesul de a-şi apropia relaţiile" a mai spus Korodi.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite