Miniştrii PSD, sub vraja lui Traian Băsescu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Membrii PSD din Executiv au renunţat la criticile la adresa şefului statului şi nu găsesc decât cuvinte de laudă pentru preşedinte, care le-a făcut sâmbătă o vizită la Palatul Victoria. Miniştrii PSD care au participat la şedinţa informală a Guvernului au lăsat garda jos în faţa fostului lor adversar electoral, preşedintele Traian Băsescu.

Şeful statului le-a transmis tuturor colegilor premierului Boc, indiferent de partid, că va fi solidar cu ei, la răspunderea pentru deciziile nepopulare care vor urma.

Întrebaţi dacă deciziile dure s-ar putea referi la legi sensibile, miniştrii Ecaterina Andronescu şi Marian Sârbu spun că în şedinţa de sâmbătă nu s-a discutat cu preşedintele despre amânarea termenelor unor legi aşteptate de populaţie – a mamelor, a salarizării profesorilor.

Toţi miniştrii PSD contactaţi consideră salutară declaraţia de solidaritate a preşedintelui, deşi nu sunt clare încă măsurile dure care ar trebui să o pună la încercare.

PSD, despre vizita lui Băsescu: „O încurajare“

 O încurajare la început de drum, care nu cade rău, mai ales că actualul Guvern şi-a asumat o sarcină deosebit de grea în perioada care urmează”.

Astfel a caracterizat ministrul Agriculturii, Ilie Sârbu, declaraţiile preşedintelui. „Domnia sa a spus că trebuie să existe solidaritate între miniştri pentru că provenim din două partide. Pe de altă parte, în ceea ce priveşte solidaritatea sa cu Guvernul, aceasta va fi fără rabat, fără să favorizeze un partid sau altul.

Eu apreciez ca pozitivă intervenţia sa”, a afirmat Ilie Sârbu. Ministrul delegat pentru relaţia cu Parlamentul, Victor Ponta, a spus că nu doreşte să comenteze în niciun fel prezenţa preşedintelui la Guvern, acesta fiind “un drept constituţional” al preşedintelui, şi mai ales fiind vorba de o şedinţă informală.

Un act de responsabilitate

“Mie mi se pare un act de responsabilitate politică, deoarece 2009 nu va fi un an uşor. Nu putem să luăm decât ca pe un punct de sprijin faptul că preşedintele a declarat că va susţine măsurile Guvernului”, a  declarat ministrul Muncii, Marian Sârbu.

El crede că prezenţa şefului statului la Guvern a fost “corectă” şi că şeful statului se aşteaptă la o transparenţă mai mare a deciziilor în schimbul solidarităţii sale.

Ministrul Ecaterina Andronescu nu a avut niciun cuvânt critic faţă de preşedintele Băsescu. Ea consideră declaraţiile preşedintelui ca pe o intenţie de colaborare.

image

Nu mai suntem în campanie. Suntem în Guvern şi avem treabă

image


Victor Ponta
ministru delegat în relaţia cu Parlamentul

Alexandru Radu: Un Guvern sub controlul preşedintelui

Politologul Alexandru Radu estimează că „armonia“ dintre preşedinte şi Guvern va dura: „Acest Guvern a fost construit pe o perioadă îndelungată pentru a funcţiona sub controlul direct al preşedintelui.

Mulţi au crezut că acest Guvern este o soluţie de compromis, fără viitor. Iată că PSD dovedeşte că este gata să împartă însemnele puterii cu fostul său inamic politic, dar cu care poate guverna şi primi fructele puterii. Nu este nimic deosebit în această «armonie».

Este firească, în logica constituirii acestui Guvern. Este un mariaj din care câştigă toţi, mai puţin noi“. Radu precizează că absenţa părerii critice, a opoziţiei, „este o problemă extrem de serioasă“.

Până acum aveam o ţară condusă de oligarhi şi sistem ticăloşit, aminteşte el, şi iată că au fost îndepărtate două sau trei persoane din fruntea PSD, pentru ca partidul să guverneze cu PDL.

În plus, Guvernul beneficiază de o circumstanţă „favorizantă“, cea a crizei: „Sub masca crizei, totul este posibil, măsuri de austeritate. Nu vom şti ce se ascunde în spatele acestor măsuri şi nici preţul lor. Din punctul de vedere strict al funcţionării democraţiei, ne-am întors în 1990“.

Politologul observă o „măiestrie a guvernanţilor în a ne prosti“, anume pretextul că şedinţa ar fi fost informală şi, în consecinţă, preşedintele poate vorbi şi decide. Constituţia, precizează el, spune că preşedintele poate participa doar la şedinţe unde se discută chestiuni de importanţă naţională, şi nu  uzuale.

„De câte ori va fi o problemă serioasă cu carburanţii, va avea loc o şedinţă informală la care va participa preşedintele“, estimează Alexandru Radu.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite