Miniştrii Coaliţiei trăiesc bine!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

MiniŞtrii Cabinetului Tăriceanu nu au dus-o rău în anul în care s-au aflat la guvernare, mulţi dintre ei trecându-şi în declaraţia de avere de la sfârşitul anului trecut o casă, o

MiniŞtrii Cabinetului Tăriceanu nu au dus-o rău în anul în care s-au aflat la guvernare, mulţi dintre ei trecându-şi în declaraţia de avere de la sfârşitul anului trecut o casă, o maşină nouă sau conturi bancare majorate.
Anul 2005 nu i-a adus ministrului apărării, Teodor Atanasiu, doar o soţie tânără, ci şi o creştere cu vreo 80.000 de euro a depozitelor bancare, o casă de 300 mp în Alba Iulia şi un teren în intravilan. În plus, dacă la 25 aprilie - înainte de nuntă - Atanasiu declara bijuterii de 10.000 de euro, la 28 decembrie - după fericitul eveniment - valoarea acestora a sărit la 20.000 de euro. Din averea declarată însă de ministrul apărării în aprilie au dispărut subit două apartamente şi o maşină. Chiar dacă se poate presupune că el le-a cedat primei sale soţii, de care a divorţat, legea îl obliga să treacă în declaraţia de avere persoana către care a înstrăinat bunuri de peste 1000 de euro, precum şi forma înstrăinării.
Şi secretarul general al guvernului, Alexandru Voicu, s-a îmbogăţit brusc şi s-a apucat să investească în acţiuni. În ultima parte a lui 2005, Voicu a achiziţionat 70.000 de acţiuni la Rompetrol Rafinare, compania celebrului său coleg de partid Dinu Patriciu, alte 10.000 de la Banca Transilvania - la aceasta este acţionar şi premierul Tăriceanu -, plus 14.000 de acţiuni de la SIF Oltenia. În total, secretarul general al guvernului a cumpărat acţiuni de la vreo zece companii. El a trecut în declaraţia de avere şi valoarea de achiziţie a acestor acţiuni, aşa că se poate observa că, prin comparaţie cu valorile de ieri de la Bursa de Valori Bucureşti, averea sa a început să crească. Voicu a cumpărat acţiuni la Banca Transilvania cu 0,95 lei/bucată, iar ieri cotaţia bursieră era în jur de 1,33 lei, creşterea, în mai puţin de jumătate de an, fiind de circa 50 la sută. O creştere procentuală asemănătoare au înregistrat acţiunile sale la BRD. Mihai Voicu a pierdut însă prin scăderea valorii acţiunilor la Alro şi Azomureş. El a mai obţinut din dobânzi, dividende şi tranzacţii de acţiuni nu mai puţin de 57.482 lei noi (aproape 20.000 USD), în timp ce indemnizaţia de membru al comisiei de privatizare a CEC a fost de 23.000 de lei noi.
Ministrul de stat Marko Bela a încheiat şi el anul 2005 cu o avere suplimentară destul de consistentă: un apartament în Bucureşti de 110 mp, având ca valoare de impozare suma de 30.000 de euro, un automobil Volkswagen Golf şi un depozit bancar deschis în 2005 de 90.000 de lei noi (aproape 30.000 USD). În plus, liderul UDMR şi-a deschis la Piraeus Bank un cont de 16.000 de forinţi, plus 3700 USD.
Blaga a luat pe fabrica de scaune 300.000 de euro
Ministrul de interne Vasile Blaga a dat şi el o lovitură financiară: şi-a cesionat acţiunile la Mobimod - fabrica sa, la care producea scaune - contra sumei de 308.000 euro. Banii astfel obţinuţi au fost depozitaţi la o bancă. Colegul său de la Industrii, Codruţ Sereş, şi-a achiziţionat, în 2005, un apartament, iar valoarea acţiunilor pe care le deţine la societăţi neprecizate s-a dublat - de la peste 10.000 de euro la circa 20.000 de euro. În plus, ministrul industriilor s-a împrumutat de la Corporaţia Intact cu aproape 100.000 de lei. Gheorghe Flutur, titularul portofoliului Agriculturii, a avut noroc cu nişte cumnaţi din Germania, care, în iulie 2005, i-au donat un automobil de lux, respectiv un Audi. Cumnaţii din Germania ai lui Flutur i-au mai dăruit acestuia, în 2002, două maşini Audi. În anul care a trecut, ministrul agriculturii s-a împrumutat de la Banca Transilvania cu un miliard de lei şi a vândut un Volkswagen Passat cu 7.000 de euro. Una dintre cele mai modeste evoluţii este cea a ministrului transporturilor, Gheorghe Dobre, care în 2005 şi-a achiziţionat doar un Volkswagen Passat, în leasing.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite