Ministrii Cabinetului Tariceanu calca pe urmele predecesorilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Prima sedinta de raspunsuri ale membrilor Executivului la intrebarile deputatilor s-a incheiat cu un scandal: nici un reprezentant al Ministerului Justitiei nu s-a prezentat in plenul Camerei, unde

Prima sedinta de raspunsuri ale membrilor Executivului la intrebarile deputatilor s-a incheiat cu un scandal: nici un reprezentant al Ministerului Justitiei nu s-a prezentat in plenul Camerei, unde era asteptat sa ofere explicatii la interpelarea deputatului PRM Lucian Bolcas. Potrivit programarii, ar fi trebuit ca secretarul de stat din Ministerul Justitie, Karoly Kibaldi, sa raspunda de ce acest minister a ales organizatia Freedom House, pentru efectuarea unui audit la PNA. Bolcas, ramas fara raspuns, a cerut demisia ministrului Justitiei, Monica Macovei, pentru sfidarea Parlamentului. Chiar si reprezentanta coalitiei majoritare, deputata PUR Daniela Popa, care conducea sedinta, i-a dat dreptate lui Bolcas si a spus ca Executivul ar trebui sa-si reconsidere atitudinea. Desi in perioada in care se aflau in opozitie, liderii Aliantei D.A. cereau ca ministrii sa se prezinte personal la sedintele de intrebari si interpelari, luni seara, Cabinetul Tariceanu nu a trimis la Camera Deputatilor decat secretari de stat. In plus, deputatii PNL si PD au promis, in repetate randuri, ca vor modifica Regulamentul Camerei, astfel incat sa se instituie o asa-numita ora ministeriala, in care insusi primul-ministru sa raspunda personal la interpelari. Pana acum, nu a fost nici macar initiata o propunere de modificare a Regulamentului in acest sens. Si alte promisiuni facute de actuala coalitie majoritara au fost, cel putin pana acum, abandonate: nu s-a constituit comisia parlamentara de ancheta asupra fraudarii alegerilor, nu au demarat procedurile pentru cercetarea situatiei din radioul si televiziunea publica si nu s-a facut nici un demers pentru a permite accesul presei la lucrarile comisiilor Camerei si Senatului. Toate aceste promisiuni puteau fi indeplinite in primele doua saptamani ale acestei sesiuni legislative, avand in vedere ca, oricum, Parlamentul nu mai are multe proiecte de lege pe care sa le dezbata. In aceasta saptamana, pe ordinea de zi s-au aflat 13 proiecte - aproape toate initiate de Guvernul Nastase - care au fost aprobate in circa doua ore. In consecinta, joi, deputatii si-au luat, practic, liber, intrucat nici la comisii nu se mai afla prea multe proiecte. Pe termen scurt, sunt putine sanse ca Parlamentul sa fie coplesit de initiativele legislative ale Guvernului Tariceanu. Potrivit programului legislativ al actualului guvern adoptat la sfarsitul lui ianuarie, majoritatea ministerelor si-au propus sa finalizeze primele proiecte abia in perioada martie-iunie. Doar Ministerul Justitiei avea in plan sa ofere, in ianuarie, o noua reglementare a conflictelor de interese si a declaratiilor de avere. Un astfel de proiect nu a fost depus pana acum la Parlament. De asemenea, lipseste proiectul cerut imperativ inclusiv de presedintele Traian Basescu privind incriminarea evaziunii fiscale. Aceasta initiativa trebuia sa fie elaborata de Ministerul Justitiei in colaborare cu cel al Finantelor.
Absenta de la interpelari va fi discutata in sedinta de Guvern
Nici senatorii nu au fost onorati cu prezenta ministrilor la intrebari si interpelari, desi aceasta Camera a avut deja doua astfel de sesiuni. Si in urma cu o saptamana, si luni, la Senat au venit doar secretari de stat, care prezentau, ca si pe vremea guvernarii PSD, raspunsuri semnate de ministrii carora li se adresau intrebarile si interpelarile. Spre deosebire de colegii lor deputati, senatorii au fost ingaduitori cu reprezentantii Executivului, ba chiar au acceptat amanarea unor raspunsuri din partea secretarilor de stat care se declarau nepregatiti. Ministrul pentru Relatia cu Parlamentul, Bogdan Olteanu, recunoaste ca ministrii nu s-au tinut de cuvant si nu au venit in fata parlamentarilor. "La sedinta de joi a Guvernului, le voi cere colegilor mei ministri sa isi respecte obligatia de a se prezenta la Senat si la Camera Deputatilor", ne-a declarat Olteanu, singurul reprezentant al Executivului care participa, de la inceputul sesiunii parlamentare, la toate sedintele celor doua Camere legislative. In ceea ce priveste promisiunea instituirii "orei ministeriale", Olteanu sustine ca Senatul si Camera Deputatilor trebuie sa isi modifice regulamentele de functionare si organizare, pentru a institui aceasta procedura. Ministrul pentru Relatia cu Parlamentul nu este de acord cu ideea ca senatorii si deputatii "someaza", in lipsa de acte normative pe care trebuie sa le dezbata. "Poate ca sunt probleme in sedintele de plen, dar asta numai din cauza ca multe proiecte de lege zac in comisii. La Camera, sunt 84 de proiecte de lege in comisiile parlamentare de specialitate, iar la Senat - 68. Trebuie doar ca parlamentarii sa se mobilizeze si sa le dezbata", a spus Olteanu, adaugand ca aceasta chestiune a fost discutata si in Birourile Permanente ale celor doua Camere.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite