Ministerul de Interne propune ca armata sa fie obligatorie doar in cazuri exceptionale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Proiectul de lege privind stagiul militar, elaborat de Ministerul Administratiei si Internelor (MAI), prevede ca romanii care nu vor sa faca armata o pot inlocui prin serviciu civic in folosul

Proiectul de lege privind stagiul militar, elaborat de Ministerul Administratiei si Internelor (MAI), prevede ca romanii care nu vor sa faca armata o pot inlocui prin serviciu civic in folosul comunitatii sau prin plata unei sume de bani. Aceasta suma va fi egala cu 15 salarii minime brute pe economie (circa 40 de milioane de lei). Serviciul militar ar ramane obligatoriu doar in situatii exceptionale, la instituirea starii de urgenta, a starii de asediu, la decretarea mobilizarii sau in caz de razboi. Proiectul de lege mai prevede reducerea duratei serviciului militar de la 12 la 9 luni pentru militarii in termen si de la 6 la 4 luni pentru militarii cu termen redus. Potrivit ministrului Ioan Rus, proiectul de lege initiat de MAI este acum supus dezbaterii publice.
MApN nu accepta scutirea de armata contra unei sume de bani
Ministrul Apararii Nationale, Ioan Mircea Pascu, a declarat ca proiectul initiat de MAI va fi modificat in functie de "reactiile venite din partea populatiei". Acum cateva luni, cand MApN a elaborat un proiect de lege care prevedea scutirea de armata contra sumei de 4000 de dolari, proiectul a fost retras ca urmare a comentariilor aparute in mass-media si a reactiilor critice ale opiniei publice. Purtatorul de cuvant al MApN, lt. col. Gelaledin Nezir, ne-a declarat, ieri, ca proiectul elaborat de MAI nu a fost avizat de MApN: "Asteptam sa ni-l trimita si abia dupa aceea ne putem pronunta asupra lui".
Alianta PNL-PD considera "discriminator" proiectul de lege
Fostul ministru al Apararii, Sorin Frunzaverde, considera "discriminator" proiectul elaborat de MAI: "Tinerii vor fi impartiti in cei care pot plati si marea majoritate, care nu au aceasta posibilitate. PNL si PD considera ca Ministerul Apararii si cel de Interne pot sa-si acopere functiile cu militari profesionisti".

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite