Milionul deturnat de Rizea, căutat şi la prietenii săi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deputatul PSD Cristian Rizea e cercetat de DNA pentru că ar fi pus umărul la cheltuirea ilegală a peste un milion de euro, bani europeni alocaţi unui program pentru tineri. Anchetat pentru fraude cu fonduri europene, Cristian Rizea este bănuit şi că şi-ar fi trecut o serie de bunuri, dobândite în ultimii ani, pe numele unor apropiaţi, susţin surse judiciare.

Dosarul în care este anchetat deputatul Cristian Rizea (42 de ani) a fost deschis în primăvara acestui an, la scurt timp după ce oficialii Comisiei Europene au somat Autoritatea Naţională pentru Sport şi Tineret (ANST) să restituie 1,1 milioane de euro, care ar fi fost cheltuite ilegal, în perioada 2003 -2005. Somaţia a ajuns la ANST la 5 aprilie anul acesta, iar autorităţile române aveau la dispoziţie 20 de zile pentru a face plata. Invocând însă ancheta anticorupţie în derulare şi faptul că, în cadrul acesteia, sunt necesare nu doar clarificări ale documentelor şi proiectelor derulate, dar şi soluţii ale anchetatorilor, reprezentanţii Autorităţii au negociat cu Bruxelles-ul o derogare, până la o rezoluţie a procurorilor.

Statul plăteşte

Comisia Europeană a realizat un audit al fondurilor europene cheltuite de Agenţia Naţională pentru Sprijinirea Iniţiativei Tinerilor (ANSIT) în perioada în care Cristian Rizea a fost director. ,,Suma de peste 1 milion de euro a fost constatată în urma raportului de audit întocmit de Comisia Europeană, ca diferenţă între suma plătită de către Comisie României, de 1.748.081,20 euro, şi suma plăţilor efectiv declarate eligibile, de 657.000 de euro", se arată într-un comunicat de presă remis ieri de ANST.

,,În ceea ce priveşte modul de utilizare a fondurilor europene nerambursabile acordate ANSIT, pentru perioada 2003-2005, sunt efectuate cercetări de către Direcţia Naţională Anticorupţie în dosarul penal 27/P/2011, în care învinuit este şi fostul director de la acea vreme al ANSIT - actualul deputat Cristian Rizea. În acest dosar se efectuează cercetări (...) în ceea ce priveşte modul de utilizare a sumei de 3,9 milioane de euro acordată ANSIT, în perioada 2003-2005, în baza Acordurilor privind acţiunile descentralizate, acorduri semnate de către domnul Cristian Rizea", se mai arată în document.

Comisia Europeană a solicitat României să ramburseze suma deturnată, de 1,1 milioane de euro. "Ministerul român al Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului a fost de acord să returneze banii până la sfârşitul lunii septembrie", a precizat, pentru "Adevărul Europa", Dennis Abbott, purtător de cuvânt pentru Educaţie, Cultură şi Sport al Comisiei Europene. 

Avere suspectă

 Surse judiciare susţin că Rizea e suspectat nu doar că şi-ar fi dat girul pentru devalizarea fondurilor, ci şi pentru că ar fi trecut pe numele unor apropiaţi o serie de bunuri dobândite în ultimii ani şi a căror provenienţă nu o poate justifica. Din acest motiv, inspectorii Agenţiei Naţionale de Integritate fac şi ei o serie de verificări care-l vizează pe deputatul PSD.

Cristian Rizea neagă toate acuzaţiile: ,,E o minciună aruncată  pe piaţă prin trompete PDL, chiar în ziua în care noi, cei de la USL, am organizat o dezbatere pe Sport, la care au participat marii sportivi ai acestei naţiuni, oameni cărora li s-a cântat imnul. Au fost deranjaţi de faptul că încercăm să facem ceva şi pentru sportivi. S-au făcut verificări în legătură cu asta încă de acum şapte-opt ani, am documente pe care le-am prezentat instituţiilor statului. Este pe perioada de dinainte de a ajunge eu la acea instituţie. E vorba de anii 1999, 2000, 2001.  (...) De opt ani există acea speţă şi nu este în curtea mea".

Onorabilul domn Rizea

În ciuda acuzaţiilor care vin din partea Bruxelles-ului şi a investigaţiilor care-l vizează, Rizea se declară un cetăţean onorabil, cu prieteni bogaţi. Potrivit ultimei declaraţii de avere, din martie anul acesta, deputatul PSD nu are nici case, nici terenuri. Deţine în Bucureşti doar un loc de parcare, de 22 de metri pătraţi, cumpărat în rate, în 2008. Mai are bijuterii şi ceasuri în valoare de 35.000 de euro, dobândite în perioada 2002-2008. La capitolul venituri, Cristian Rizea are un salariu lunar, de la Camera Deputaţilor, de 5.000 de lei, iar soţia sa un salariu lunar de 900 de lei de la Grădiniţa VIP.

Chiar dacă are un loc de parcare, Rizea nu se poate lăuda cu nicio maşină, potrivit declaraţiei sale de avere. Şi, chiar dacă a fost surprins de jurnalişti plimbându-se prin Capitală cu un Mercedes Clasa S de cel puţin 100.000 de euro, Rizea a precizat ieri pentru ,,Adevărul": ,,M-am plimbat cu un Mercedes de la un prieten, de la şofer, de la un băiat care mi-a fost şofer. Care este problema?".

Mai are un dosar la DNA

Deputatul PSD Cristian Rizea mai este vizat de o anchetă DNA, începută în 2007. Este vorba de deturnare a 1,6 milioane de euro, sumă provenită tot din fonduri europene nerambursabile, în perioada 2000-2005, când Rizea era  directorul Agenţiei pentru Sprijinirea Iniţiativei Tinerilor.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite