Menajeria electorală

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ultimul răcnet în materie de campanie: animalele de circ Preferinţele staffurilor politice ocolesc animalele de talie mică şi mijlocie, maimuţe sau căţeluşi, şi se concentrează pe

Ultimul răcnet în materie de campanie: animalele de circ

Preferinţele staffurilor politice ocolesc animalele de talie mică şi mijlocie, maimuţe sau căţeluşi, şi se concentrează pe animale sălbatice sau dresate, de talie mare, neapărat fioroase: urşi, lei, tigri albi, pantere. Oamenii din lumea circului sau cei din organizaţiile de protecţia animalelor refuză cererile şi compătimesc deopotrivă animalele şi pe cei care sunt gata să le folosească în politică.

Elefantul pe care candidatul PNL de la Constanţa Victor Manea l-a folosit a fost adus tocmai din Ungaria, cu dresor cu tot, iar după "reprezentaţie" a fost dus înapoi în ţara sa natală.

La campanie cu animale s-au mai gândit şi alţii înaintea lui Manea, dar fără succes. În preajma alegerilor pentru Parlamentul European, PIN a vrut să aducă din Harghita un urs. "Ni s-a solicitat să aducem un ursuleţ, să le facem rost de un urs, să vină cu el de căpăstru în faţa Parlamentului. Am crezut că glumeşte, dar din păcate vorbea serios", îşi aminteşte Veronica Tulpan, de la "Vier Pfoten", o convorbire avută în 2007 cu reprezentanţii Partidului Iniţiativa Naţională.

"Elefantul nu face politică"

PIN - a cărui siglă este, desigur, un urs - a solicitat unul din puii pe care asociaţia îi creşte în Harghita pentru a fi apoi eliberaţi în sălbăticie. "Le-am spus că este o dorinţă imposibil de realizat şi acceptat", spune Tulpan. PIN nu s-a lăsat şi a cerut un urs dansator, îngrijit într-o altă rezervaţie a asociaţiei din Bulgaria, construită cu ajutorul lui Brigitte Bardot.

"Aceşti parlamentari sau oameni politici nu au niciun fel de preocupare pentru binele animalelor. Din contră, le fac un contraserviciu", spune Tulpan. Pe de altă parte, Noni Hutterer, de la Circul Globus din Bucureşti, crede că elefantul de la Constanţa a avut de câştigat: "Elefantul nu are nicio problemă, nu face politică, nu e nici PNL, nici altceva. Lui chiar îi place, a ieşit, s-a plimbat, a mai primit un dulce, o zaharicală".

Politicienii vor să fie asociaţi cu lei şi tigri

Cererile politice formulate la Globus au fost însă spectaculoase. De obicei, nu sună direct partidele, ci agenţiile de publicitate. Un partid de centru-dreapta a solicitat pentru campania actuală nici mai mult, nici mai puţin decât un tigru alb, pentru a-l ataşa în lesă unui candidat, plimbându-se prin aglomeraţia din Bucureşti. "În general, cer animale care să inspire forţă şi versatilitate, lei pentru maiestate, putere şi curaj. Cu căţeluşi sau pisici de-acasă nu poţi impune o asemenea imagine unui candidat", spune Hutterer.

Ideile venite din "imaginaţia efervescentă" a staffurilor publicitare, cum spune Hutterer, îi sperie până şi pe dresorii de la circ. Plimbarea candidatului pe străzile Bucureştiului lângă un tigru alb este un lucru periculos, spune Hutterer. Unele partide au cerut să li se pună la dispoziţie felinele în cuşti, pentru a le purta într-un car alegoric prin Bucureşti, suite pe remorci. Cu toţii au fost refuzaţi, pentru că scenariile erau prea periculoase. "Nu suntem inconştienţi", spune Hutterer.

Un vot, o plimbare cu telegondola

Pentru a atrage cât mai mulţi oameni la cabinele de vot, primarul de Piatra Neamţ vrea ca, în ziua alegerilor, cel care demonstrează că şi-a exprimat opţiunea electorală să primească o plimbare cu telegondola gratis. "Nu contează cu cine votează, doar să o facă", a declarat Gheorghe Ştefan, edilul de Piatra Neamţ. (Alex Nechita)

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite