Membrii CSM, din nou la vot

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Senatorii au fost convocaţi pentru a-I valida pe noii membri ai Consiliului Superior al Magistraturii. Decizia a venit în urma apelului făcut de preşedintele Traian Băsescu.

Şedinţa plenului pentru candidaţii la CSM din partea judecătorilor şi procuroprilor a fost decisă de Biroul Permanent. Forul de conducere al Senatului s-a reunit după ce şeful statului a cerut într-o scrisoare ca această Cameră să ia o decizie cu privire la componenţa CSM în această sesiune. Scrisoarea a fost adresată liderilor partidelor parlamentare, preşedintelui Senatului şi liderilor de grupuri. Traian Băsescu atrăgea atenţia în scrisoare că întârzirea unei decizii cu privire la membrii CSM ar putea avea consecinţe în privinţa Mecanismului de Cooperare şi Verificare. "La începutul lunii ianuarie mandatul actualilor membri ai CSM expiră, iar modul de alegere a unor reprezentanţi ai magistraţilor în noul CSM este contestat sau chiar invalidat de unele instanţe judecătoreşti", avertiza şeful statului.

Într-un interviu acordat săptămâna trecută postului public de radio, Traian Băsescu critica Senatului pentru că nu a reuşit să valideze noii membri ai CSM, sugerând chiar că situaţia ar fi fost creată în mod deliberat pentru a-l favoriza pe unul dintre candidaţi. "Au lăsat lucrurile fără o decizie, ceea ce este mai rău decât ar fi luat oricare din decizii. Sigur, înţeleg, este un judecător, unul din cei trei care sunt la al doilea mandat, care a primit chiar în instanţă o hotărâre la Tribunalul Bucureşti care arată că este ilegală o a doua candidatură, un al doilea mandat, şi jocul a fost făcut ca între timp la Curtea de Apel să se poată da un rezultat favorabil, să se spele cu o hotărâre judecătoarească legat de o ilegalitate. Dacă în România va putea fi servită povestea asta, la Bruxelles categoric nu", a acuzat Băsescu, la RRA.

Senatul nu a reuşit în ultima şedinţă în plen să valideze noii membri ai CSM. Puterea şi Opoziţia s-au certat în legătură cu procedura: să fie validată întreaga listă cu candidaţi sau fiecare în parte. Liderul grupului PDL din Senat, Cristian Rădulescu, a susţinut că trei dintre candidaţi - Lidia Bărbulescu, Dan Lupaşcu şi Dan Chiujdea- nu mai au dreptul la un nou mandat şi, în consecinţă, candidaţii trebuie votaţi individual pentru a nu se ajunge la invalidarea întregii liste. Opoziţia a replicat spunând că de fapt democrat-liberalii încearcă scoaterea din Consiliu a celor trei şi a cerut ca votul să fie acordat pe întreaga listă cu candidaţi.

Liderul PSD, Victor Ponta, a reacţionat imediat la scrisoarea trimisă de şeful statului. "Noi am vrut să votăm membrii CSM, PDL s-a opus, aşa că Traian Băsescu trebuia să trimită scrisoarea la PDL, nu la noi. Până acum Traian Băsescu şi PDL s-au opus votării CSM. Pentru că printre noii membri ai CSM erau judecători şi procurori care se opun lui Băsescu, PDL a primit ordin să nu voteze lista", a replicat Ponta.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite