Medicamentul pentru clasa politica romaneasca este votul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un cort militar de spital, amplasat in Piata Revolutiei din Bucuresti. O doctorita cu stetoscopul atarnat de gat si afise anuntand consultatii gratuite pentru politicieni. Acesta este cadrul in care

Un cort militar de spital, amplasat in Piata Revolutiei din Bucuresti. O doctorita cu stetoscopul atarnat de gat si afise anuntand consultatii gratuite pentru politicieni. Acesta este cadrul in care medicul psihiatru Florin Tudose si-a lansat, ieri, lucrarea "Psihopolitica recidiva", ilustrata cu caricaturile lui Ion Barbu. Florin Tudose spune ca, in lucrare, nu si-a propus sa puna diagnostice principalilor actori politici: "Descrierile mele se refera strict la personalitatea politica a protagonistilor, la actiunile si comportamentele pe care acestia le au in spatiul public, pe scena puterii, acolo unde s-au cocotat. (...) Este normal ca oamenii sa stie pe cine aleg. Aceasta nu este o carte de pamflete, nici o carte de portrete sarcastice". Reputatul psihiatru afirma insa ca actuala clasa politica este, in ansamblu, bolnava si ca singurul medicament pentru aceasta maladie este votul. "Alegatorii nostri arata ca incep sa se insanatoseasca. Aceasta carte este un manifest pentru sanatatea alegatorilor", spune Tudose. Cat despre pacienti, singurii care au avut curajul sa se prezinte la manifestare au fost Victor Babiuc, fost ministru al Apararii, si liberalul Cristian Boureanu, care nu au fost inca consultati, dar nici unul dintre cei doi nu a admis ca ar suferi de ceva.
Nastase - "nu a reusit sa se desprinda de imaginea tatucului politic"
Cartea trateaza cazurile a 86 de oameni politici si personalitati publice, carora li se fac mici potrete. Presedintele Adrian Nastase apare la capitolul "Revolutie, esecuri, destine". Despre liderul pesedist aflam ca "aspiratia la putere este rezultatul unui complex de inferioritate. Ambitia il impinge la manifestari care frizeaza patologicul. (...) Din infatuare, vrea sa joace intotdeauna primul rol. Desi ceea ce il defineste este inteligenta remarcabila, aceasta nu este suficienta pentru a conduce o personalitate echilibrata. (...) Trasaturile vizibile de personalitate sunt incapacitatea de a se privi critic, lipsa de autoanaliza si autoironie, aruncarea discursului si disputei in derizoriu. Politicianul Nastase nu a reusit inca sa se desprinda de imaginea tatucului politic, nu a depasit complexul Oedip".
Iliescu - "nu i se poate face un portret psihologic, fara a iesi o caricatura"
La acelasi capitol este incadrat si presedintele Ion Iliescu: "Acest personaj politic ne-a oferit atatea clisee, incat, in acest moment, nu i se poate face un portret psihologic fara a iesi o caricatura. Trasatura definitorie este ca se agata de putere, complexul puterii este pregnant. (...) Punctele lui tari au fost experienta, ocolirea raspunsurilor clare, inteligenta, paternalismul, iar marile slabiciuni - incapacitatea de a face separatii utile, narcisismul tardiv si agresiv. I se poate reprosa ca nu stie sa iasa maiestuos din scena. E ca si cum un mare artist, la bis, ar reinterpreta tot concertul".
Roman - "fatarnicia cu pulover rosu"
Senatorul Petre Roman, candidat la prezidentiale, este analizat in capitolul "Despre o psihopatologie politica de crestere in tranzitie". Despre fostul premier in regimul Iliescu, ni se spune ca "se simte in functii publice ca pestele in apa", dar sufera de o automultumire supraevaluata, prezenta si la seful statului: "Model de personalitate de vitrina, chiar foarte elegant, nu a convins niciodata electoratul ca este si autentic. Electoratul uita cu greu, iar mai adesea nu uita unele iesiri extreme, sovaieli si balbaieli si, mai ales, tradarile de sine. Ca personaj politic are ca puncte tari inteligenta, educatia, prezenta de spirit, "fatosenia", iar ca puncte slabe inconsecventa, incapacitatea de a-si asuma esecurile, fatarnicia cu pulover rosu".
Basescu - "daca pierde, pierde definitiv"
Un alt prezidentaibil, Traian Basescu, intra la capitolul "Despre ras": "Un tip foarte mobil, aproape versatil, cu o foarte mare energie pulsionala, de un dinamism extraordinar. Se adapteaza situatiilor noi cu o viteza net superioara tuturor politicienilor romani. (...) Daca ar fi avut o formatie universitara politica, ar fi fost politicianul ideal, de neinvins. Rasul este principalul lui mecanism de aparare. (...) Are un soi de misoginism - care i se trage, probabil, din activitatea profesionala - pe care abia reuseste sa-l ascunda. (...) Nu este negociatorul perfect si ar trebui sa aiba flexibilitate in negociere, in asa fel incat sa nu para ca il intereseaza doar situatiile in care poate face scandal si conflict. Odata ce s-ar face de ras, supercapitanul Basescu n-ar mai putea conduce nici macar barca pe Cismigiu. Daca pierde, pierde definitiv".
Stolojan - "un fel de Robocop dornic sa ordoneze haosul balcanic"
Fostul presedinte al PNL, Theodor Stolojan, a fost inclus in capitolul "Timizii", alaturi de Nina Iliescu. Portretul facut lui Stolojan vine in contradictie cu decizia acestuia de a se retrage din viata politica pe motiv de stres: "Are o energie psihica ridicata, dar afectivitatea este stearsa. (...) Dupa opt ani de sovaieli si nehotarare, indecisul Stolojan este hotarat sa munceasca mai mult, un fel de Robocop dornic sa ordoneze haosul balcanic".
Vadim - "o personalitate amorfa, supergonflata, ca o papusa de balci"
Candidatul PRM la functia suprema in stat, Corneliu Vadim Tudor, este analizat in partea "Anonimii si sindromul Procopius din Caesarea" (protototipul cronicarului amoral de geniu, care isi pune serviciile in slujba puternicilor zilei). Liderul peremist este descris drept "o personalitate amorfa, supergonflata, ca o papusa de balci. Trasaturile pregnante sunt grandomania si autoadmiratia narcisiaca. Are o personalitate in care cele doua trasaturi - histrionismul (vrea sa fie tot timpul in centrul atentiei) si narcisismul (se place pe el) se amesteca perfect. Consecventa lui este inconsecventa. (...) Are o mare putere de a transforma miturile in realitate si apoi de a le transmite celorlalti ca fiind realitate. Atinge culmi ale agresivitatii verbale, dar si ale ridicolului oricarui masturbant care isi lauda virilitatea. Incadrarea in patologic pare sa fie evidenta oricui".
Geoana - "senin ca un fototapet cu cer de vara"
Sectiunea "Mobiluri si alibiuri" se ocupa, printre altii, de premierul desemnat al Uniunii PSD+PUR, Mircea Geoana: "Un personaj fara identitate, care este in stare sa faca orice, sa se comporte ca o marioneta a oricarui sef sau sefulet, pentru ca nu are decat un singur mobil - puterea personala. Ministrul este senin ca un fototapet cu cer de vara. (...) Alianta cu fostii rivali i se pare mai fireasca lui Geoana, un incurca-lume cu look occidental".

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite