Măsuri împotriva acţiunilor tip „autobuzul“ la alegeri

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Măsuri împotriva acţiunilor tip „autobuzul“ la alegeri
Măsuri împotriva acţiunilor tip „autobuzul“ la alegeri

Persoanele care se vor afla în alte localităţi decât cele de domiciliu vor vota în secţii speciale. Intrarea în secţiile speciale va fi monitorizată cu camere video pentru recunoaşterea ulterioară a celor care votează de mai multe ori.

Ministerul Administraţiei şi Internelor vrea ca, din cele aproximativ 18.000 de secţii de votare, peste 3.300 să aibă ştampile personalizate şi să dispună de monitorizare video.

Mai mult, secţiile speciale vor beneficia şi de o pază mult mai strictă. Listele suplimentare de la secţiile normale se vor întocmi doar în cazuri excepţionale. Aceste măsuri vor împiedica, potrivit autorităţilor, votarea multiplă şi turismul electoral.

Cum se votează la „speciale“

Secţiile speciale sunt destinate doar persoanelor aflate în tranzit şi celor cu vize de flotant. Fiecare alegător care se va prezenta la una dintre aceste secţii va trebui să dea, pe proprie răspundere, o declaraţie prin care îşi asumă, sub sancţiunea legii penale, faptul că nu a votat şi nici nu va mai vota în ziua respectivă.

Apoi i se înmânează ştampila cu menţiunea „VOTAT“, personalizată însă, cu numărul secţiei respective. Organizatorii procesului electoral susţin că elementele proprii de identificare aplicate pe ştampile va exclude folosirea frauduloasă a acestui instrument în alte secţii.

Cel puţin 70 de secţii speciale pe judeţ

La secţiile normale nu se vor întocmi liste suplimentare decât în cazuri excepţionale. Astfel, o persoană care nu este trecută pe lista unei secţii de votare din zona sa, poate cere să fie trecută pe un tabel suplimentar, dacă face proba, pe baza cărţii de identitate că locuieşte pe strada arondată secţiei respective.

Prefecţii au cerut, până în prezent, organizarea a cel puţin 70 de secţii speciale pentru fiecare judeţ. În Bucureşti se estimează că vor fi cel puţin trei pentru fiecare sector. Numărul exact al secţiilor de votare speciale şi locul amplasării acestora vor fi stabilite prin Hotărâre de Guvern.

Potrivit Ministerului de Interne, măsurile propuse pentru procesul electoral din această toamnă, exclud posibilitatea votului multiplu şi a turismului electoral deoarece, în secţiile speciale, alegătorii vor fi şi filmaţi de camere web orientate spre intrările în clădirile respective.

Înregistrările, probe în procesele penale

Acestea vor  înregistra imaginea tuturor cetăţenilor care vor intra în aceste locaţii. În cazul în care agenţii de pază şi organele de ordine vor avea suspiciuni cu privire la vehiculele care aduc oamenii la secţii, acestora li se va înregistra numărul de înmatriculare.

Imaginile înregistrate de camerele de supraveghere vor fi stocate pe DVD-uri sau CD-uri şi vor fi transmise Autorităţii Electorale Permanente. În eventualitatea unor procese penale de vot multiplu, acestea se pot constitui ca probe suplimentare. Ministerul de Interne atrage atenţia că monitorizarea nu se va face şi în cabina de vot.

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite