Marko Bela: "Progresul în dreptul minorităţilor este o condiţie a prezenţei UDMR în orice guvern"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Marko Bela a anunţat că a convocat Consiliul Permanent al Uniunii după decizia Curţii Constituţionale în cazul legii educaţiei, afirmând că nu au existat motive temeinice de neconstituţionalitate a legii. Liderul UDMR a adăugat că progresul în dreptul minorităţilor este o condiţie a prezenţei UDMR în orice guvern.

Potrivit lui Marko Bela, înainte ca Guvernul să îşi angajeze răspunderea pe proiectul legii educaţiei, au fost examinate foarte atent toate argumentele Curţii Consituţionale formulate anterior şi a fost efectuată o analiză foarte serioasă.

"Nu au existat motive de neconstituţionalitate"

Nu au existat motive temeinice de neconstituţionalitate, dar bineînţeles, că ne conformăm deciziei Curţii Constituţionale, indiferent dacă sunt de acord sau nu sunt de acord cu această decizie, este obligatoriu ceea ce spune. Trebuie să vedem cum mergem mai departe, pentru UDMR s-a creat o problemă inclusiv în ceea ce priveşte învăţământul în limba maternă, pentru că eu am fost convins că vom reuşi de data aceasta să eliminăm toate dispoziţiile discriminatorii care au mai rămas în actuala lege a învăţământului şi, într-adevăr, să nu mai avem niciun fel de îngrădiri privind învăţământul în limba maternă, şi nu s-a reuşit acest lucru, a spus Marko Bela, citat de Mediafax.

Liderul UDMR a adăugat că îi pare rău că în anul 2010 încă au fost trezite anumite sentimente antimaghiare, în ceea ce priveşte declaraţiile unor politicieni privind predarea unor obiecte în limba minorităţilor: Am sperat să depăşim această stare şi iată că nu s-a reuşit, a declarat Marko Bela.

El a precizat că situaţia va trebui discutată în Coaliţiei şi, posibil, şi în Guvern.

Progresul drepturilor minorităţilor, o condiţie a UDMR într-un guvern

Întrebat dacă legea educaţiei este o condiţie pentru participarea UDMR în actuala formulă de guvernare, Marko Bela a răspuns că nu în mod particular această lege este o condiţie, ci că în general o condiţie a prezenţei UDMR într-un guvern şi într-o coaliţie este progresul inclusiv în domeniul drepturilor minorităţilor naţionale.

În general, este o condiţie a prezenţei UDMR într-un guvern, într-o coaliţie, progresul inclusiv în domeniul drepturilor minorităţilor naţionale. Nu pot afirma că partenerii noştri au împiedicat în acest moment acest lucru, dar pentru UDMR este foarte important ca într-o coaliţie şi în programul asumat de coaliţie să figureze şi obiective privind lărgirea drepturilor minorităţilor, a subliniat reprezentantul UDMR.

Acum avem o şedinţă de guvern, începe la ora 14,00, să vedem dacă discutăm în Guvern, oricum în coaliţie va trebui să discutăm. Eu am convocat, convoc conducerea UDMR, Consiliul Permanent al UDMR pentru luni, tot luni voi avea o întrevedere cu grupurile parlamentare, între timp vom avea consultări şi cu alţii din UDMR şi în zilele următoare încercăm să ajungem la o concluzie, a mai spus Marko Bela.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite