UPDATE Markó: UDMR va participa la lucrările Parlamentului cât timp HG pe UMF e în dezbatere publică

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Marko Bela
Marko Bela

Vicepremierul Markó Béla a declarat, marţi, înaintea şedinţei grupurilor parlamentare ale Uniunii, că parlamentarii UDMR vor participa la lucrările Parlamentului în cele zece zile în care proiectul de hotărâre privind UMF Târgu Mureş se va afla în dezbatere publică.

UPDATE 16.20 Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat, la încheierea şedinţei Uniunii, că parlamentarii maghiari îşi vor relua activitatea în plenul celor două Camere şi că formaţiunea va rămâne în coaliţia guvernamentală.

Hunor a subliniat că boicotul parlamentar a fost un efect al ezitărilor democrat-liberalilor de a adopta Hotărârea de Guvern privind Universitatea de Medicină şi Farmacie Târgu Mureş.

Liderul UDMR a declarat că se aştepta ca USL să conteste Hotărârea de Guvern în contencios administrativ, dar şi să depună moţiune împotriva deciziei adoptate.

„Nu au nicio şansă cu moţiunea. Au avut până acum 10 moţiuni şi nu a trecut niciuna", a explicat Hunor.

La rândul său, vicepremierul Marko Bela a spus că Hotărârea de Guvern privind UMF Târgu Mureş nu este altceva decât aplicarea legii. Garanţia aplicării acestei legi, consideră vicepremierul Bela, „este ideea de stabilitate, de alianţă, de aplicare a legii".

În viziunea lui Hunor, motivul pentru care a fost tergiversată înfiinţarea unei linii de predare în limba maghiară, este atitudinea Senatului UMF faţă de această problemă.

„Atunci când un Senat sau un rector care îşi termină mandatul în câteva zile nu poate pune în aplicare legea, Guvernul poate interveni, astfel încât legea să fie pusă în aplicare", a explicat Hunor.

În legătură cu protestele UDMR,vicepremierul Marko Bela a explicat că studenţii români ai UMF Târgu Mureş au fost instigaţi să iasă în stradă, în timp ce preşedintele Uniunii, Kelemen Hunor, a precizat că UDMR a dat dispoziţii foarte clare ca studenţii maghiari să nu protesteze în oraş.

„Problemele nu se rezolvă în stradă. UDMR nu crede în astfel de rezolvări", a spus Kelemen Hunor.

UDMR nu a participat, luni, la şedinţele celor două Camere ale Parlamentului în semn de protest faţă de ezitările coaliţiei de a soluţiona cererea privind înfiinţarea unei facultăţi cu predare în limba maghiară la Universitatea de Medicină şi Farmacie Târgu Mureş. Înfiinţarea acestei linii de învăţământ a fost o condiţie a UDMR pentru a susţine Guvernul Ungureanu.

Markó Béla a precizat că UDMR nu are o decizie care să interzică parlamentarilor săi participarea la lucrările Parlamentului.

Întrebat dacă parlamentarii UDMR vor participa la lucrările Parlamentului în aceste zece zile de dezbatere publică, Markó Béla a răspuns: "Cred că da. Deci, nu avem o decizie să nu participe. Bineînţeles".

Guvernul va aplica o soluţie tehnică de înfiinţare a liniei maghiare de învăţământ la Universitatea de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureş, astfel încât studenţii să nu aibă nimic de reproşat faţă de modul de rezolvare a acestei probleme, a declarat, marţi, premierul Mihai Răzvan Ungureanu.

Premierul Ungureanu şi liderii UDMR au convenit, luni seară, ca proiectul hotărârii de guvern privind înfiinţarea unei linii maghiare de învăţământ la Universitatea de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureş să fie aprobat marţi de Guvern în primă lectură şi lansat în dezbatere timp de zece zile.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite