Marko Bela îl provoacă pe Băsescu la pariu pe statut

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Declaraţiile preşedintelui Traian Băsescu privind drepturile minorităţilor din România, făcute în plenul Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, au provocat reacţii critice din partea

Declaraţiile preşedintelui Traian Băsescu privind drepturile minorităţilor din România, făcute în plenul Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, au provocat reacţii critice din partea vicepremierilor de etnie maghiară din Slovacia şi România.
Vicepremierul slovac Pal Csaki s-a mărginit să remarce, sâmbătă, la Târgu Mureş, că în familia europeană nu declaraţiile contează, ci starea de fapt. Omologul său din România, Marko Bela, a fost însă mai tranşant: "Aş dori ca domnul preşedinte fie mai prudent în declaraţiile sale, privind chestiunea minorităţilor în diferitele ţări ale Europei". Preşedintele Traian Băsescu a declarat, miercuri, la Strasbourg, că drepturile de care beneficiază minorităţile na-ţionale din România nu se regăsesc în state vecine precum Serbia, Ucraina sau Ungaria. "Dacă aveţi dumneavoastră un model (n.red. - de autonomie culturală), vă rog daţi-mi-l şi îl duc acasă acum", a mai spus Băsescu atunci când a fost întrebat când va adopta România statutul minorităţilor naţionale. Sâmbătă, liderul UDMR, Marko Bela, a recunoscut că s-au făcut progrese în privinţa drepturilor maghiarilor din România, adăugând că mai sunt multe de făcut. El i-a recomandat lui Traian Băsescu să studieze legea minorităţilor din Ungaria şi să constate că multe din soluţiile aflate în proiectul statutului minorităţilor există deja în această lege. "Îi propun un pariu domnului Băsescu, să aducă legea minorităţilor din Ungaria aici, la noi, să vedem dacă e de acord", a replicat Marko Bela. Acum câteva zile, şi senatorul UDMR Peter Kovacs Eckstein l-a criticat pe Băsescu pentru afirmaţiile făcute la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE). "Domnul Băsescu a răspuns unei întrebări a unui parlamentar finlandez şi a spus că dacă există în Europa legi privind autonomia culturală, le va citi şi va ţine cont de ele. În Finlanda este şi autonomie teritorială, nu numai culturală, peste tot totul este scris în două limbi, finlandeză şi suedeză. Au rezolvat această problemă peste toate standardele europene", a spus senatorul UDMR. Eckstein a susţinut că autonomia culturală a fost "inventată" de social-democraţii europeni, iar prima lege care a consfinţit autonomia culturală datează din 1923 şi a apărut în Estonia. Potrivit senatorului UDMR, în toate cele trei ţări baltice există în prezent, în vigoare, legi care consfinţesc autonomia culturală. În perioada în care s-a aflat la Strasbourg, Traian Băsescu a discutat cu senatorul UDMR Gyrgy Frunda, membru al delegaţiei române la APCE, despre prevederile din statutul minorităţilor, dar se pare că cei doi au avut opinii divergente în legătură cu acest subiect.

aprobarea unei variante a Chartei Limbilor Minoritare
Ministrul de stat Marko Bela a declarat, sâmbătă, că speră ca guvernul să adopte, în săptămânile care urmează, o variantă "corelată" a Chartei Limbilor Minoritare şi Regionale. "Charta Limbilor Minoritare şi Regionale nu este ratificată de România în acest moment. Sper ca în săptămânile următoare să adoptăm varianta corelată în guvern şi apoi în parlament. După aceea vor veni acele măsuri prin care să corelăm legislaţia internă cu Charta", a declarat Marko Bela.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite