Marko Bela le promite secuilor autonomia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

din Mureş, Harghita şi Covasna că voturile maghiarilor nu trebuie risipite şi a făcut apel la unitate, aruncând mănuşa celor de la UCM. El a afirmat că nu este momentul să dea peste mâna

din Mureş, Harghita şi Covasna că voturile maghiarilor nu trebuie risipite şi a făcut apel la unitate, aruncând mănuşa celor de la UCM. El a afirmat că nu este momentul să dea peste mâna pe care UDMR a întins-o în vederea găsirii de soluţii pentru rezolvarea problemelor comunităţii. Miniştrii şi vicepreşedinţii UDMR, dintre care a lipsit Gyorgy Frunda, afaţi într-o veritabilă ofensivă de imagine, au prezentat cifre care să demonstreze rezultatele obţinute de Uniune pentru locuitorii din secuime.

Descentralizarea totală, primul pas spre autonomie
"Miezul autonomiei este modul în care se decide soarta contribuţiei la buget a secuimii. Din moment ce suntem contribuabili la acest buget, de ce să se hotărască la Bucureşti ce stradă să reparăm sau ce grădiniţă?", a întrebat Marko Bela. El a spus că şi preşedintele Băsescu este de acord cu o descentralizare totală a instituţiilor deconcentrate care nu au rol de inspecţie.

România trebuie restructurată regional
Cu toate acestea, autonomia este o delicatesă greu de realizat la această oră, spune Marko Bela. Cei prezenţi au adoptat o declaraţie de intenţie privind înfiinţarea Uniuniii pentru ţinutul Secuiesc, care să facă demersuri pentru dezvoltarea regională, dar şi pentru autonomia teritorială.
Morko Bela a spus că autonomia ar face posibil ca limba maternă să devină limbă oficială regională. Liderul UDMR a mai reiterat necesitatea restructurării regionale a României, după aderarea la UE. Liderii UDMR au lansat ideea ca România să fie împărţită în cele trei provincii istorice.

Unitate pentru autonomie
Preşedintele Scaunului Mureş, Fodor Imre, a declarat, sâmbătă, la Târgu Mureş, că toate forţele politice şi civice maghiare din România trebuie să ce coalizeze pentru atingerea scopurilor comune. "E necesar să obţinem sprijinul episcopilor bisericilor istorice maghiare, iar referendumul pentru autonomie să fie anunţat doar dacă există un consens între Consiliul Naţional Maghiar din România, UDMR şi Uniunea Civică Maghiară", a declarat Fodor.

PC cere demisia lui Marko din guvern
Vicepreşedintele PC Mircea Chelaru a cerut, ieri, demisia din guvern a preşedintelui UDMR, pentru intenţiile sale "antistatale şi antiromâneşti". "Este mare păcat că un asemenea om care se află în Guvernul României produce politică românească. Îi spun deschis să-şi bage minţile în cap. În numele PC, eu, personal, cer demisia acestui individ", a declarat Chelaru.

PNL: Autonomia teritorială, concept depăşit
Vicepreşedintele PNL Teodor Meleşcanu a afirmat că "România are nevoie de descentralizare pentru toată lumea. Cred că această nevoie nu trebuie considerată doar apanajul unei regiuni, minorităţi". Crin Antonescu consideră că "nu mai putem discuta pentru că nu se mai discută în Europa despre autonomia teritorială pe criterii etnice".

PD acuză UDMR de secesionism
PD nu va susţine nicio formă de autonomie teritorială pe criterii etnice, dar rămâne în aceleaşi relaţii cu UDMR, a declarat, pentru Amos News, Emil Boc. "Vom fi de acord cu orice formă de descentralizare care ar oferi mai multă putere autorităţilor locale. O vom susţine, dar PD nu va susţine nicio formă de autonomie teritorială pe criterii etnice şi niciun fel de modificare a Constituţiei privind caracterul oficial al limbii române", a declarat Emil Boc. Vicepreşedintele PD Cezar Preda a declarat că afirmaţiile liderului UDMR Marko Bela confirmă poziţia PD faţă de duplicitatea partenerilor de guvernare. "Asemenea demersuri fără aliaţi nu au sorţi de izbândă şi nu fac altceva decât să-i cantoneze în poziţii extremiste şi fără succes", a declarat Preda, care a acuzat UDMR de obiective "secesioniste".

PSD: guvernul trebuiesă reacţioneze
Afirmaţiile făcute de vicepremierul Marko Bela cu privire la autonomia teritorială a ţinutului Secuiesc sunt considerate de PSD ca fiind "deosebit de grave" şi solicită Executivului să aibă o reacţie. "PSD solicită Executivului să precizeze dacă afirmaţiile vicepremierului sunt însuşite de către guvern şi dacă această decizie reprezintă preţul rămânerii la putere şi al stabilităţii", a declarat Diaconescu. Liderul PSD consideră suspectă inclusiv tăcerea preşedintelui Traian Băsescu. Pesediştii cred că minorităţile naţionale au destule drepturi şi libertăţi în România.

PRM: Este un atac asupra suveranităţii
Prim-vicepreşedintele PRM Lucian Bolcaş a declarat că intenţia UDMR este "un atac asupra integrităţii şi suveranităţii" României. El a acuzat UDMR că a folosit, pentru iniţierea demersului, momentul în care serviciile secrete, armata şi procuratura au fost decapitate. Bolcaş consideră că acţiunea este una "împotriva integrării" şi a mai spus că acţiunea de trădare "i se potriveşte lui Marko Bela".

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite