Marko Bela s-a împăcat de nevoie cu Laszlo Tokes

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Conducerea UDMR a decis să acorde un rol mai important asociaţiilor civice maghiare pe care le va consulta în cadrul unei mese rotunde. "E, practic, o conferinţă permanentă a tuturor

Conducerea UDMR a decis să acorde un rol mai important asociaţiilor civice maghiare pe care le va consulta în cadrul unei mese rotunde. "E, practic, o conferinţă permanentă a tuturor organizaţiilor politice civice, profesionale şi religioase maghiare", a declarat liderul UDMR, Marko Bela, după o întâlnire cu episcopul Tokes Laszlo, liderul CNMT. Confruntat cu reproşurile CNMT, Marko Bela s-a mărginit să precizeze că până pe 12 ianuarie se va finaliza un document privind programul minimal comun al tuturor reprezentanţilor comunităţii maghiare din România.
"Pentru alegerile în Parlamentul European vom elabora o listă electorală a UDMR, spre a construi astfel o solidaritate a întregii comunităţi maghiare din România", a spus Marko.
La rândul său, Tokes şi-a exprimat speranţa că aderarea României la structurile europene va contribui la procesul de refacere a unităţii ungurilor. "Vrem să trecem de perioada în care UDMR doreşte doar să ne consulte teoretic. Dorim ca UDMR să îşi revizuiască politica de până acum, printr-o comunicare mai deschisă.
Situaţia nouă ar necesita şi o strategie nouă în politica minoritară. Înainte de congresul UDMR din martie ar fi foarte bine să ajungem la înţelegeri concrete, pentru ca aceste înţelegeri să aibă efecte pozitive asupra derulării congresului şi a deciziilor ce se vor lua acolo", a afirmat episcopul reformat. Vicepreşedintele CNMT, Szilagy Zsolt, a subliniat, la rândul său, că o coeziune reală a maghiarimii ar da şansa obţinerii a trei locuri de europarlamentari, nu doar a două, pe cât contează UDMR. "Oamenii sunt decepţionaţi de faptul că în ultimii patru ani liderii maghiarimii deseori nu se înţeleg şi UDMR priveşte problema comunităţii ca pe una internă, a partidului unic", a spus Szilagy.

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite