Marile înfruntări ale alegerilor locale de duminică

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vă prezentăm radiografia competiţiilor electorale din cele mai importante judeţe şi oraşe ale României. Alegerile într-un singur tur de scrutin îi avantajează pe deţinătorii fotoliilor de primari şi preşedinţi ai consiliilor judeţene.

Alegerile locale din 10 iunie sunt primele în care primarii sunt aleşi dintr-un singur tur de scrutin, în timp ce preşedinţii consiliilor judeţene sunt aleşi după această regulă din 2008.
Noul sistem îi avantajează pe aleşii locali care sunt în funcţie pentru că se evită polarizarea voturilor, care de obicei se producea în turul doi de scrutin.

Formaţiunile politice principale şi-au fixat obiective de natură diferită.  PSD şi PNL au obţinut la alegerile din 2008 22 de posturi de şefi ai CJ, iar USL îşi propune să ajungă la minimum 27. PDL a câştigat în 2008 în 14 judeţe, iar democrat-liberalii îşi propun să fie cât mai aproape de acest scor. În 18 judeţe, PDL nu candidează sub propria siglă, formând alianţe cu partide mici.

BUCUREŞTI

Oprescu, favorit în faţa lui Prigoană. Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu (independent sprijinit de USL), este cotat cu 64% din intenţiile de vot, potrivit unui sondaj CURS difuzat de Realitatea TV. Adversarul său, Silviu Prigoană (PDL), ar avea 18% potrivit aceluiaşi sondaj de opinie. PDL şi-a fixat drept obiectiv obţinerea a 20% din voturi, orice rezultat mai slab echivalând cu un eşec pentru filiala condusă de Elena Udrea.

Suspans la sectoarele 3 şi 6. Robert Negoiţă (USL) l-ar fi depăşit pe Liviu Negoiţă (PDL), primarul în funcţie, potrivit aceluiaşi sondaj CURS. Şi în sectorul 6, Rareş Mănescu (USL) s-ar clasa în faţa edilului-şef Cristian Poteraş (PDL). Restul primarilor de sector îşi vor recâştiga mandatele: Andrei Chiliman (USL, sectorul 1), Neculai Onţanu (UNPR, sectorul 2), Cristian Popescu Piedone (USL, sectorul 4), Marian Vanghelie (USL, sectorul 5).

CLUJ

Boc îşi joacă viitorul politic. Fostul premier Emil Boc încearcă să revină în fruntea Primăriei Cluj-Napoca, pe care a condus-o între 2004 şi 2008, iar succesul este obligatoriu pentru a rămâne preşedintele PDL. Boc ar avea 45%, faţă de 41% cât are Marius Nicoară (USL), principalul său adversar, potrivit Realitatea TV. Boc este avantajat de faptul că, în perioada în care a fost premier, a dirijat fonduri guvernamentale către judeţul Cluj.  Şi finul lui Boc, Alin Tişe, are şanse să câştige şefia CJ, în duelul cu Horea Uioreanu (USL).

IAŞI

Simirad are emoţii. Primarul în funcţie al Iaşiului, Gheorghe Nechita, ar fi votat de 48% din locuitori, potrivit unui sondaj IRES. El este urmat de Tudor Ciuhodaru, din partea Alianţei pentru Iaşi, fiind cotat la 26%. La CJ Iaşi, lupta se va da între actualul preşedinte, Constantin Simirad (UNPR), şi deputatul Cristian Adomniţei (USL), care l-ar devansa în sondaje pe Simirad, conform liderilor PNL Iaşi.

DOLJ

Bătălie strânsă pentru Craiova. Deşi are probleme cu justiţia şi este cercetat în stare de liberatate de DNA,   Antonie Solomon (UNPR), primarul în funcţie, ar fi votat de 44% din craioveni, potrivit unui sondaj CURS. Senatorul Lia Olguţa Vasilescu (USL) ar obţine 40%, potrivit aceluiaşi sondaj. În schimb, şeful CJ, Ion Prioteasa (USL), ar câştiga fără probleme un nou mandat, fiind cotat cu 61%.

BACĂU

Sechelariu încearcă să revină. Primarul în funcţie, Romeo Stavarache, se luptă cu Dumitru Sechelariu (independent), fost edil între 1996 şi 2004, şi cu Florin Lazăr (PDL). Şeful CJ, Dragoş Benea (USL), omul de încredere al lui Viorel Hrebenciuc, se duelează cu Constantin Scripăţ (Alianţa pentru Bacău). 

TIMIŞ

Cine vine după Ciuhandu? Retragerea din politică a primarului Timişoarei, Gheorghe Ciuhandu (PNŢCD), a deschis lupta pentru succesiune.    Potrivit presei locale, favoriţii în sondaje sunt Nicolae Robu (USL) şi Adrian Orza (PNŢCD), actualul viceprimar. Pentru şefia CJ, principalii favoriţi sunt Constantin Ostaficiuc (PDL) şi Titu Bojin (USL). 

CONSTANŢA

Mazăre, spre al patrulea mandat. 62% faţă de 11% este scorul cu care Radu Mazăre (USL) l-ar zdrobi pe candidatul Alianţei pentru Constanţa (formată în jurul PDL) Gigi Chiru, relevă un sondaj IRES. Şi Nicuşor Constantinescu (USL) îşi va reînnoi, fără emoţii, mandatul de preşedinte al Consiliului Judeţean.

PRAHOVA

USL câştigă teren în fieful lui Anastase. Candidatul USL la Primăria Ploieşti, Iulian Bădescu, l-a egalat în sondaje pe primarul în funcţie Andrei Voloşevici (PDL), potrivit presei locale. Preşedintele CJ, Mircea Cosma (USL), ar câştiga, fără emoţii, un nou mandat în faţa lui Adrian Dobre (PDL).

SUCEAVA

Flutur, stăpân pe situaţie. Judeţul pare să fi rămas un fief PDL. Atât primarul din Suceava, Ioan Lungu, cât şi preşedintele CJ, Gheorghe Flutur, ambii democrat-liberali, sunt primii clasaţi în sondaje. Din partea USL candidează Alexandru Băşăianu la primărie, care s-a remarcat prin propunerea unei tombole electorale pentru votanţii suceveni. Concurentul principal al lui Flutur este Cătălin Nechifor (USL).

Datele alegerilor

Cine votează?

- Cetăţenii care au împlinit 18 ani, inclusiv în ziua alegerilor, pot să-şi exercite dreptul de vot pe baza buletinului de identitate, cărţii de identitate, cărţii de identitate provizorii, paşaportului diplomatic sau de serviciu.
- În cazul elevilor din şcolile militare, aceştia pot vota pe baza carnetului de serviciu militar.

Program

- Alegătorii se pot prezenta la urne, duminică, începând cu ora 7.00, şi pot să voteze până la ora 21.00.
- Dacă, însă, în secţie sunt mai multe persoane care vor să voteze, acestea vor fi lăsate să-şi exprime opţiunea şi după această oră.
- Alegătorii vor primi, când se prezintă la urne, patru buletine de vot, câte unul pentru primar, preşedinte de consiliu judeţean, consilieri judeţeni şi locali.

Votul valabil

- Ştampila cu menţiunea „Votat" se aplică în interiorul patrulaterului care cuprinde lista de candidaţi sau numele candidatului pe care doreşte să-i aleagă, în caz contrar buletinul fiind declarat nul.
- B.E.C.  a stabilit că accesul în cabina de vot cu orice tip de aparate de înregistrare sau preluare imagini este interzis.
Urna mobilă
- Persoanele netransportabile din cauză de boală sau invaliditate, aflate în spitale sau în azile, pot vota cu urna mobilă, numai dacă au domiciliul în raza teritorială în care se află locul în care sunt internate.
cine cÂştigă?
- Pentru prima dată, alegerea primarilor se va face din primul tur. Candidatul care va obţine cel mai mare număr de voturi valabil exprimate în primul tur de scrutin va fi declarat primar.
- În situaţie de balotaj se va organiza un nou tur de scrutin la două săptămâni de la primul.
- Preşedintele consiliului judeţean va fi ales tot prin vot uninominal, într-un singur tur de scrutin. Consilierii locali şi judeţeni vor fi votaţi pe liste de partid

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite