Marile institute de sondare a opiniei au avut dreptate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sondajul de dinainte de alegeri realizat de Insomar a fost mai aproape de adevăr decât cel al IPP Rezultatele sondajelor de opinie realizate înaintea scrutinului desfăşurat la 1 iunie s-au

Sondajul de dinainte de alegeri realizat de Insomar a fost mai aproape de adevăr decât cel al IPP

Rezultatele sondajelor de opinie realizate înaintea scrutinului desfăşurat la 1 iunie s-au dovedit a fi mai aproape de realitate decât altădată. Desigur, au existat şi excepţii.

Două dintre cercetările sociologice date publicităţii cu puţin timp înaintea primului tur al alegerilor locale îl plasau pe candidatul independent la Primăria Capitalei, Sorin Oprescu, în fruntea plutonului de aspiranţi la fotoliul de edil-şef.

Unul dintre studii arăta că diferenţa dintre Oprescu şi "urmăritorul" său, Vasile Blaga (PD-L), se diminuase considerabil. Sondajul INSOMAR, efectuat la cererea Realitatea TV, în perioada 23-25 mai, pe un eşantion de 4.640 de persoane, punea în evidenţă faptul că "Doctorul" conducea în preferinţele electoratului cu 32%, fiind secondat de candidatul democrat-liberal, cu 29%.

Liberalul Ludovic Orban era creditat cu 13% din intenţiile de vot, iar social-democratul Cristian Diaconescu avea o "cotă" de 10%.

Ultimele date, furnizate de către Biroul Electoral Central, arată că Sorin Oprescu a obţinut 30,12% din sufragii, în vreme ce Vasile Blaga a strâns 29,56%. Cristian Diaconescu s-a situat, în cele din urmă, pe locul trei, cu 12,33% din voturi, deşi sondajele l-au plasat pe poziţia a patra, după Ludovic Orban.

IPP, mai departe de adevăr

Sondajul IPP Data Research, efectuat în perioada 19-24 mai, pe un eşantion de 1.202 persoane, a fost infirmat de cele petrecute la urne.

Cercetarea sociologică amintită îl dădea câştigător al primului tur pe Sorin Oprescu, cu 40,4%, urmat de Vasile Blaga, cu 26%, şi de Ludovic Orban, cu 10,1%. Ocupantul locului trei, Cristian Diaconescu, apărea în sondajul respectiv cu 7,6%, după candidatul PIN, Cozmin Guşă. Mai mult, conform estimării IPP Data Research, 55% din bucureştenii ar fi trebuit să-şi exercite dreptul la vot.

În fapt, doar 31,36% din locuitorii Capitalei s-au deplasat la urne. Departe de realitatea din teren a fost şi INSOMAR, care preconiza că vor vota 46% din cei înscrişi pe listele electorale.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite