Marian Vanghelie, despre alianţa PSD-PNL: "Pe mine e greu să mă convingă cineva. Eu am principii"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vicepreşedintele PSD şi-a lăsat colegii din conducerea partidului să dezbată protocolul de funcţionare a alianţei cu PNL şi a preferat o pauză în compania jurnaliştilor. După ce protocolul a fost votat, Vanghelie a lăsat să se înţeleagă că nu este încredinţat de utilitatea noii platforme politice.

Comitetul Executiv al social-democraţilor, adică liderii de la centru dar şi cei ai filialelor judeţene, reuniţi într-o şedinţă la Parlament, au validat prin vot protocolul care consfinţeşte constituirea alianţei dintre PSD şi ACD (PNL -PC), care se va numi Uniunea Social-Liberală. După vreo oră şi jumătate, Vanghelie a cedat şi a părăsit sala de şedinţă pentru a ieşi să stea de vorbă cu ziariştii.

El a recunoscut că protocolul de funcţionare a alianţei PSD-PNL nu a fost distribuit participanţilor înainte de începerea reuniunii. Întrebat dacă această situaţie nu-l deranjează, Vanghelie a răspuns:

"ÎN PSD nu ne mai deranjează nimic. Totul ne place, e un consens general, toată lumea e de acord....". Răspuns ce sună ca o ironie în contextul în care vocile critice la adresa lui Victor Ponta sunt puţine în partid şi nu prea sonore, iar protocolul alianţei cu liberalii a înregistrat doar două voturi împotrivă. La finalul şedinţei, Vanghelie s-a ferit să spună dacă discuţiile au fost tensionate. "A fost o şedinţă....aş zice constructivă. Dar pe mine e greu să mă convingă cineva. Eu am principii", a zis vicele social-democrat cu subînţeles.

Motivul pentru care Marian Vanghelie nu priveşte cu ochi buni alianţa cu liberalii este legat de intenţia de a candida la Primăria Capitalei. Planul său ar putea fi zădărnicit în condiţiile în care alianţa PSD-PNL va avea candidat comun la alegerile pentru Bucureşti, iar desemnarea acestuia se va face pe baza sondajelor.

Pentru a-şi spori şansele, Vanghelie a încercat în şedinţa CEx o manevră de ultim moment. După cum a declarat, el a propus ca protocolul alianţei să conţină un amendament prin care avizul pentru desemnare candidatului comun la Primăria generală să fie cerut şi conducerilor organizaţiilor din Capitală. Protocolul alianţei prevede că desemnarea candidatului va fi făcută de cei doi co-preşedinţi, Victor Ponta şi Crin Antonescu.

Cvasi-unanimitate pentru protocol

Dezbaterile pe marginea protocolului Uniunii Social-Liberale au durat mai bine de trei ore, iar surse participante susţin că au fost exprimate critici destul de dure, chiar dacă opinia majoritară a fost acea că platforma politică trebuie realizată.

Unul dintre discursurile cele mai acide le-ar fi avut liderul PSD Vaslui, Dumitru Buzatu, recunoscut în partid pentru împotrivirea sa constantă faţă de colaborarea cu liberalii. "Ei, Mitică Buzatu e tot timpul împotrivă, indiferent despre ce e vorba", încerca o explicaţie unul din lideri, pe hol la o ţigară.

Nemulţumit s-ar fi arătat şi şeful de la Brăila, Gheorghe Bunea-Stancu, dar şi europarlamentarul Adrian Severin. Dealtfel, celor două voturi împotriva protocolului au venit chiar de la Dumitru Buzatu şi Adrian Severin. "Domnul Severin, din câte am înţeles ar fi dorit - şi avea dreptate într-un fel - să aibă mai mult timp pentru a citi textul pentru a reflecta asupra lui. Domnul Buzatu, avea şi dânsul dreptate, erau într-un fel nişte rezerve pe care mulţi dintre noi le-au avut în legătură cu această denumire, care sigur poate să creeze un anumit sentiment de ambiguitate ideologică", a explicat preşedintele Consiliului Naţional al PSD, Adrian Năstase.

Acum, o săptămână, Adrian Severin I-a cerut lui Victor Ponta protocolul alianţei, spunând că "nu toată lumea din partid ştie ce se discută cu liberalii". Ponta ar fi replicat că dacă pune documentul la dispoziţia liderilor din teritoriu şi a membrilor Biroului Permanent atunci presa îl va primi în următoarele cinci minute. Cu câteva ore înainte de reuniunea social-democraţilor, protocolul a ajuns însă la presă după ce a fost postat pe blogul unui jurnalist de la un post de televiziune. La începutul şedinţei CEx, liderul PSD nu a omis să le reproşeze proaspeţilor parteneri de alianţă "scurgeri" de informaţii către presă.

"Aveţi toţi pe masă textul acordului care cuprinde agenda politică şi protocolul de colaborare, eu precizez că aşa cum suntem noi obişnuiţi să lucrăm am vrut să-l aflaţi de la mine acest protocol, nu din presă, regret faptul că de la aliaţii noştri astăzi la prânz a apărut pe blog", a ţinut să remarce liderul PSD.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite