Marian Sârbu: Creşterea accizelor nu are un efect imediat în creşterea preţurilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Marian Sârbu, ministrul Muncii a fost invitat la emisiunea Realitatea te priveşte, difuzată aseară de Realitatea TV, pentru a vorbi de creşterea salariilor şi pensiilor în contextul unui eventual acord cu FMI şi UE.

"Chiar dacă, în mod cert, pe politicile sociale, pe programele de acest tip, vor fi probleme în continuare, nu pe fondul mult discutatului acord cu Fondul Monetar Internaţional şi cu Uniunea Europeană, ci mai ales datorită situaţiei complicate din punct de vedere economic şi financiar, deşi aceste acorduri pot să pună presiuni suplimentare pe politicile sociale, în ceea ce priveşte creşterea pensiilor şi instituirea pensiei sociale minim garantate nu se pune niciun fel de problemă va conta fosrte mult în acest an şi felul în care va evolua inflaţia. Dacă preţurile vor fi cât de cât ţinute sub control, rata de creştere pe care am prevăzut-o anul acesta, va acoperi creşterea preţurilor", a declarat ministrul Muncii, Marian Sârbu.

"Creşterea accizelor nu are un efect imediat în creşterea preţurilor, mai ales la produsele alimentare. Când se vorbeşte despre astfel de creşteri, ele sunt luate în calcul atunci când este prognozată creşterea preţurilor anuală. Eu sper ca acele creşteri ale salariilor şi ale pensiilor prevăzute pentru acest an să acopere cel puţin într-o proporţie de 75 - 80% această posibilă creştere a preţurilor", a declarat Marian Sârbu.

Desprea majorarea punctului de pensie, Sârbu a declarat: "Pensia va creşte la 1 aprilie cu 3 procente şi la 1 octombrie cu 2 procente, iar acel procent de 43,3% va reprezenta valoarea punctului de pensie raportată la salariul mediu pe economie. Majorarea de 3% de la 1 aprilie va duce punctul de pensie la o valoare de 718 lei, iar la 1 octombrie încă o creştere de 2%, ce va însemna un punct de pensie de 732 de lei".

"În timpul negocierilor cu organismele internaţionale s-a ridicat şi problema discrepanţei dintre valoarea pensiilor, însă Ministerul Muncii nu are atribuţii în ceea ce priveşte pensiile speciale. Sistemul public de  pensii gestionat în cadrul Casei Naţioanel de Pensii se referă la pensionarii din sistemul public, al căror punct de pensie este calculat comparativ, luând în calcul toată contribuţia în timpul carierei", a mai spus ministrul.


Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite