Marele partid prezidenţial a încremenit în proiect

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Slab cotat în sondaje, PLD nu mai este văzut de PD ca un partener important Ideea înfiinţării unui mare partid prezidenţial, care să fie la dispoziţia lui Traian Băsescu după

Slab cotat în sondaje, PLD nu mai este văzut de PD ca un partener important

Ideea înfiinţării unui mare partid prezidenţial, care să fie la dispoziţia lui Traian Băsescu după alegerile parlamentare din 2008, s-a prăbuşit. Iniţial, această formaţiune urma să includă disidenţi din PSD, mici partide precum UCS-ul lui Ioan Talpeş şi, bineînţeles, PD-ul şi PLD-ul. Theodor Stolojan urma să fie copreşedinte, alături de Emil Boc, şi viitor prim-ministru.

Acum, în condiţiile în care sondajele arată că PD ar putea obţine circa 40% din voturi, Băsescu pare a fi mulţumit cu sprijinul oferit de vechiul său partid. "În mod categoric, cu PD mă înţeleg.

Şi vreau să cred că va fi la guvernare, şi pot să vă spun - o spun foarte deschis - după alegerile viitoare, având în vedere că mandatul meu oficial se termină în 2009, în decembrie, cu certitudine, primul-ministru va fi de la PD. Şi dacă aş putea să formez un guvern numai cu PD, aş face-o", a declarat Băsescu, la începutul lunii iulie, într-un interviu acordat postului de televiziune Realitatea.

Liderii democraţi nu pot fi decât încântaţi de această declaraţie a şefului statului, după ce, până atunci, se plângeau, neoficial, că acesta îi forţează să se alieze cu PLD-ul lui Stolojan. PD a reuşit să evite şi o participare, la alegerile pentru Parlamentul European, pe liste comune cu liberal-democraţii. Democraţii le-au spus celor de la PLD că, dacă doresc o alianţă, trebuie să-şi demonstreze, la alegerile pentru PE, capacitatea de a culege voturi. În plus, celor de la PLD li s-a spus să încerce să-şi păstreze identitatea liberală şi să încerce să destructureze PNL. Colaborarea dintre PD şi PLD se va limita, deocamdată, la activitatea parlamentară, unde cele două partide trebuie să se unească pentru a putea depune moţiuni de cenzură.

Protocol de colaborare în loc de fuziune

Liberal-democraţii au fost nevoiţi să renunţe, pentru moment, la ideea unei fuziuni cu PD din cauza condiţiilor inacceptabile puse de pedişti şi să se mulţumească doar cu semnarea unui protocol de colaborare în plan parlamentar şi politic. Acordul, încheiat la începutul lunii iulie, prevede că reprezentanţii celor două formaţiuni vor desfăşura acţiuni comune, vor monitoriza acţiunile guvernului şi vor interveni ori de câte ori vor considera că acesta "derapează" de la angajamentele luate în faţa electoratului şi că nu se vor ataca reciproc în campania pentru euroalegeri.

Potrivit unor surse din ambele partide, negocierile de fuziune au încetat întrucât pediştii au fixat o normă de reprezentare în conducerea viitoarei formaţiuni de un loc pentru PLD la 20 ale PD, lucru de neacceptat pentru liberal-democraţi.

În plus, democraţii i-ar fi oferit lui Theodor Stolojan doar postul de preşedinte al unui Consiliu Naţional, şi nu şefia formaţiunii, aşa cum şi-ar fi dorit. Liberal-democraţii sperau, iniţial, într-o intervenţie a preşedintelui Traian Băsescu pentru deblocarea discuţiilor, însă se pare că acum s-au resemnat. Preşedintele executiv al PLD, Gheorghe Flutur, ne-a declarat ieri că nu se pune problema înfiinţării unui partid prezidenţial prin contopirea cu PD. Flutur a precizat că modalitatea de aprofundare a colaborării cu democraţii va fi analizată după testul participării pe liste separate la euroalegeri. "Există şanse reale ca relaţia cu PD să fie mai mult decât cea prevăzută de protocolul actual, dar vom vedea ce altă formulă - alianţă sau altceva - vom putea aplica. Nici vorbă însă despre fuziune", a spus Flutur.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite