Manual de aranjat alegerile interne

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Schimbarea numărului de delegaţi la Convenţia Naţională a PDL, analizată de democrat-liberali, este o reţetă folosită şi alte partide. Congresele partidelor sunt precedate de o luptă între tabere pentru o prezenţă cât mai mare a propriilor susţinători.

Strategia democrat-liberalilor de triplare a numărului de delegaţi la Convenţia Naţională  are atât acordul taberei premierului Emil Boc, cât şi al echipei secretarului general, Vasile Blaga. Fiecare grupare are însă propriile aşteptări de la mărirea numărului de votanţi de la 1.400 până la peste 4.000. Vasile Blaga ar miza pe faptul că nemulţumirile reprezentanţilor PDL din administraţia locală faţă de constrângerile financiare la care au fost supuşi de premier se va transforma într-un vot favorabil moţiunii sale. Tabăra lui Boc crede că primarii sunt conştienţi că de „pixul" lui Boc va depinde bunăstarea localităţilor din care provin.

Astfel de dezbateri au loc, în partide, înaintea fiecărui congres şi de multe ori se dovedesc decisive. Candidaţii la şefia unui partid încearcă să impună criterii de selectare a delegaţilor astfel încât organizaţiile judeţene care îi susţin să fie bine reprezentate la congres. Liderii unui partid consumă multă energie pentru discuţii aparent tehnice: contează mai mult numărul de voturi sau procentul obţinut de o filială în ultimele alegeri, câte runde de alegeri se iau în calcul, se ţine seama sau nu de numărul de membri. 

Ce strategii au PSD şi PNL

De multe ori, aceste discuţii se finalizează cu scandaluri. Înainte de congresul de anul trecut al PSD, Miron Mitrea şi Marian Oprişan l-au acuzat  pe şeful de atunci Mircea Geoană de tentativă de fraudă. Geoană obţinuse creşterea numărului de delegaţi pentru Bucureşti şi organizaţiile din Oltenia, care îl susţineau.

„Mircea Geoană, împreună cu gaşca din jurul său, a eludat decizia Consiliului Naţional privind norma de reprezentare şi a stabilit propria normă, pe care a trimis-o deja în judeţe", a comentat Mitrea. „I-am criticat pe Traian Băsescu şi PDL că au fraudat alegerile şi în acelaşi mod noi vrem să fraudăm alegerile interne din PSD", a atacat şi Oprişan. Liberalii au propria reţetă pentru organizarea congreselor: multe filiale cu rezultate slabe în alegeri au conduceri interimare, stabilite de la centru şi datoare conducerii în funcţie.

Recordul a fost atins la congresul PNL din 2001, când o treime dintre delegaţi la congres proveneau din astfel de filiale. Ei i-au asigurat lui  Valeriu Stoica, numărul doi în partid,  victoria în faţa contracandidaţilor săi Călin Popescu Tăriceanu şi Crin Antonescu. Sistemul s-a perpetuat până la congresul de anul trecut, în condiţiile în care nici Crin Antonescu, nici Ludovic Orban, care numiseră amândoi interimarii, nu au avut interesul să îl elimine.

Negocieri până în ultima clipă

Majorarea numărului de delegaţi la Convenţia Naţională de la 1.400 la 4.000 va fi analizată luni de membrii Biroul Permanent Naţional al PDL. Triplarea numărului de participanţi la congresul de la 14 mai ridică şi probleme organziatorice, democrat-liberalii fiind nevoiţi să închirieze Sala Palatului, în locul unei săli de la Palatul Parlamentului.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite